
Δανείζομαι τον τίτλο μιας αγαπημένης μου ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη για να περιγράψω την κατάσταση τα τελευταία δυο χρόνια. Ήτανε τέτοιες μέρες του 2020 που κανονίζαμε μεγάλες εκδηλώσεις του Ανέμου. Και βρεθήκαμε διπλοκλειδωμένοι στις δουλειές ή τα σπίτια μας άπαντες. Σοκ και δέος. Ένα ενδεχόμενο σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας πασπαλισμένο με μπόλικη αστρόσκονη αμερικανιάς, γινόταν η δική μας θλιβερή πραγματικότητα.
Μια πραγματικότητα, που κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό της και μας στροβιλίζει άπαντες με διαφορετικό τρόπο τον καθένα. Συνέβησαν πολλά. Χιλιάδες πια άνθρωποι έχουνε φύγει από τη ζωή, άλλοι ταλαιπωρούνται καθημερινά με ποικιλία τρόπων κι εκδοχών, κοινωνικά φαινόμενα έχουνε φουντώσει ή έχουν ξεσπάσει, ζητήματα κακοποίησης γυναικείας κι όχι μόνο έχουν έρθει στην επιφάνεια προκειμένου να ανατρέψουν κάποια κακώς κείμενα, που αλίμονο αλλά δεν ανατρέπονται έτσι εύκολα, μέχρι και την Ελλάδα είδαμε να παριστάνει τη Νορβηγία μ’ έναν κρατικό μηχανισμό όπως πάντα παράλυτο. Κοντολογίς;
Φως στο τούνελ δε βλέπω να διαγράφεται, όσα ενδεχομένως σκεφτόμασταν δυο χρόνια τώρα, μάλλον μας οδήγησαν ώστε να πάρουμε αποστάσεις από την καθημερινότητα, προτιμήσαμε να συγκεντρωθούμε στα τρέχοντα χειρόγραφά μας οι συγγραφείς, οι στήλες του θεάτρου και του πολιτισμού στο περιοδικό μας αυτοκαταργήθηκαν.
Αλλά πήξαμε από όλα. Ήρθε κι η προβλεπόμενη από πολλούς οικονομική κρίση και πας (για μένα μιλάω μόνο) να βουλιάξεις σε μια μυθοπλασία, αλλά σε παραδέρνει η έγνοια για τους ανθρώπους που δεν τα βγάζουνε πέρα.
Η ποιότητα στη ζωή ωστόσο, όπως λέει το μότο μας είναι δικαίωμα. Κι αυτήν αναζητούμε, αυτήν, όσο κι αν ο κλοιός στενεύει και τα συμβαίνοντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, οι λογαριασμοί και οι λοιπές τρέχουσες οφειλές μας προκαλούν ισχαιμικά επεισόδια. Από τους παλιούς συνεργάτες θέλω τη δική σας σκέψη κι οπτική στα δικά σας κείμενα που θα περιμένω με χαρά σε πιο τακτική βάση. Κι όσον καιρό ακόμα θα χρειαστεί να ανασυγκροτηθούμε και να επαναρυθμιστούμε, ίσως και σε μια καλύτερη συχνότητα, αρκεί πια τόση εσωστρέφεια, φωνασκίες και διχασμοί για το ένα ή το άλλο θέμα. Ως τότε θέλουμε να μείνουμε σε επαφή. Κι όσοι δεν έχετε ξανασυμμετάσχει στο μαγκαζίνο μας, κάντε το, δεν το ονομάσαμε τυχαία σάιτ ελεύθερης γνώμης, το εννοούμε κιόλας. Ας αναστήσουμε αρχικά την αρθρογραφία και τα αδημοσίευτα πεζά που περιμένουμε από σας και η στενή παρέα του περιοδικού σάς υπόσχεται να ’ναι τακτικότερα πια κοντά σας και σεις κοντά μας ως αναγνώστες ή ως τακτικοί αρθρογράφοι που είτε είστε, είτε θέλετε να το δοκιμάσετε. Τα φιλιά μου κι επανέρχομαι.
• Επικοινωνήστε με τον συγγραφέα:
https://www.facebook.com/Yannis.Filippidis.anemosekdotiki
https://web.facebook.com/yannis.filippidis.profil1?_rdc=1&_rdr