«Πάμε μια βόλτα;» – της Μαρίας Βουζουνεράκη (Άνεμος Εκδοτική) | Η Τζίνα Μιτάκη γράφει για το βιβλίο

Άνεμος Magazine 06/02/2020 0

Κάθε φορά που ολοκληρώνω την ανάγνωση ενός αξιόλογου λογοτεχνικού έργου καταλήγω στο ίδιο συμπέρασμα.
Μέσα από την πλοκή της ιστορίας , τα γεγονότα, τους ήρωες, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ενέργειες τους, έρχονται στην επιφάνεια, γεγονότα, σκέψεις, συναισθήματα,  άνθρωποι και οι ιστορίες τους, εκφάνσεις της ζωής, που έμμεσα η άμεσα γνωρίζουμε, αλλά βρίσκονται καταχωνιασμένα σε κάποια άκρη του μυαλού μας είτε γιατί νομίζουμε πως δεν μας αφορούν, είτε γιατί νιώθουμε πως μας ζορίζει η αντιμετώπιση τους και αποστρέφουμε το πρόσωπο από αυτά.
Έρχεται τότε η μυθοπλασία να μας φέρει πρόσωπο με πρόσωπο με όσα έχουμε καταχωνιάσει ,όσα μας δυσκολεύουν να τα διαχειριστούμε και τα ξορκίζουμε καταχωνιάζοντας τα, αλλά και όσα θεωρούμε δεδομένα και αυτονόητα και επαναπαυόμαστε.
Το μόνο δεδομένο και αυτονόητο στην ζωή όμως είναι πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και αυτονόητο.
Η συγγραφέας Μαρία Βουζουνεράκη  μας παίρνει από το χέρι και μας πάει σε μια κηδεία για να κάνουμε μια βόλτα στην Ζωή.
Σας φαίνεται αντιφατικό αυτό;
«Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο• καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο• το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή.
Ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η επιστροφή• ταυτόχρονα το ξεκίνημα κι ο γυρισμός, κάθε στιγμή πεθαίνουμε. Γι’ αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της ζωής είναι ο θάνατος.» δύο φράσεις από την Ασκητική του Καζαντζάκη ,επικουρούν στο ότι όσο και αν μοιάζει δεν είναι αντιφατικό.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου θα παρακολουθήσουμε αυτό το «φωτεινό» διάστημα , την ζωή της κεντρικής ηρωίδας, της Μυρτώς.
Παρακολουθούμε το μεγάλωμα της στο Ναύπλιο, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της , τα γεγονότα και τους ανθρώπους που την σημαδεύουν στον μικρόκοσμο της, τα όνειρα, τους φόβους, τους θυμούς, τους έρωτες, την φιλία, όλα εκείνα που συνθέτουν την Ζωή της, ως την στιγμή που καλείται σταδιακά μέσα από προειδοποιητικά σημάδια που αρχικά από φόβο αρνείται να αποδεχτεί και να διαχειριστεί το ότι στο εξής θα συμβιώνει και θα συμπορεύεται με μια ασθένεια που αργά η γρήγορα θα την βγάλει από το φωτεινό μονοπάτι της Ζωής και θα επιστρέψει στην άβυσσο της ανυπαρξίας.
Μας προσκαλεί και μας προκαλεί η συγγραφέας σε αυτή την βόλτα για να θυμηθούμε πως εκεί που το χτύπημα έρχεται, εκεί που ο πόνος σώματος και ψυχής μας λυγίζει και μας σπάει, εκεί μπορεί να γεννηθεί το μπορώ και είναι αυτό που θα κάνει αυτό το μεσοδιάστημα από την άβυσσο που ερχόμαστε και στην άβυσσο που πάμε, την Ζωή, φωτεινό.

• Μάθετε περισσότερα για το βιβλίο, διαβάστε τις 20 πρώτες του σελίδες, αποκτήστε το εύκολα, εδώ:
http://www.anemosekdotiki.gr/pezografia/volta.html

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *