«Ευτοπία – Η γέννηση ενός νέου κόσμου» (Άνεμος εκδοτική) | Γράφει η Βάσω Ζαφειροπούλου

Άνεμος Magazine 11/06/2020 0

…Αυτό συμβαίνει στην Ευτοπία, αυτή είναι η λογική του νέου υπόγειου και αθέατου κόσμου μας. Βοηθάμε, δεν τιμωρούμε, αγαπάμε, δεν μισούμε, καταλαβαίνουμε δεν αντιπαραθέμεθα, συζητάμε, δεν τσακωνόμαστε. Κι έπειτα διδάσκουμε, δεν εκπαιδεύουμε, δίνουμε κατεύθυνση, όχι μασημένη τροφή, ψάχνουμε τη λύση, δεν ψάχνουμε καβγά, δημιουργούμε, δεν κατασκευάζουμε».

Αυτός είναι ο κόσμος που οραματίστηκε η Άννη Παπαθεοδώρου στο νέο της βιβλίο, το τρίτο της τριλογίας της. Ένας τόπος ηρεμίας, γαλήνης, ισότητας, ισονομίας, αυτονομίας, ελευθερίας, δικαιοσύνης, με κανόνες που θα έχουν ως γνώμονα την αγάπη και τη γνώση, όπου θα επικρατεί η άμεση δημοκρατία, η ατομική επιλογή και όπου το «εμείς» κι όχι το «εγώ» θα είναι ο φάρος ο φωτεινός που θα καθοδηγεί τα βήματα των πολιτών του Νέου Κόσμου. Όπου, εξυπακούεται, κανένας δεν θα είναι «εκλεκτός». Όλα για τους πολλούς! Όλα ανήκουν στην κοινότητα. Δεν υπάρχουν αφεντικά. Αξιοκρατία παντού! Όλα θα λειτουργούν με επιτροπές και η αυτοδιαχείριση θα είναι προϋπόθεση.
Για την ανοικοδόμηση του κόσμου τούτου χρειάστηκαν μια κρυφή, υφέρπουσα προετοιμασία 40 χρόνων και μια επανάσταση δυόμισι μηνών!

Μορφωμένοι, επιστήμονες, απογοητευμένοι, ιδεολόγοι που ψάχνουν διέξοδο, φιλόσοφοι της ζωής, κουρασμένοι, βασανισμένοι, απεγνωσμένοι, απόκληροι, μάρτυρες της ζωής, ένα πλήθος άσχετων και αγνώστων ανθρώπων μεταξύ τους, αποφάσισαν πως η καταπίεση και τα δεινά του αδιέξοδου Μανιφέστου έπρεπε να πάρουν τέλος. Γι’ αυτό, συστρατεύονται, παγκοσμίως, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για την Μεγάλη Ανατροπή. Προετοιμάζονται κρυφά, από σπίτι σε σπίτι, από οικογένεια σε οικογένεια, με κίνδυνο να αποκαλυφθούν. Σ’ αυτή την περίοδο, όπως είναι αναμενόμενο, δοκιμάζονται χαρακτήρες και συγγένειες, καθώς καθένας έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του και τον περίγυρό του· μίση και πάθη, εσώψυχα που δημιουργούν ενοχές, ήρωες που διστάζουν μπροστά στη δύσκολη επιλογή, συμβιβασμοί και προδοσίες βγαίνουν στην επιφάνεια, και η αντάρα δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Οι εξουσιαστές πρέπει να νικηθούν απ’ τους εξουσιαζόμενους. Οι Άλφα εναντίον του Μανιφέστου. Οι Σοφοί ζητούν απ’ τους Άλφα ανυπακοή. Ο αγώνας ξεκινάει, είναι άνισος, αλλά όπου υπάρχει πίστη, μας λέει η συγγραφέας, όλα υποχωρούν μπροστά της. Το Πρώτο Χωριό που φιλοξενεί τους Άλφα μετονομάζεται σε Ευτοπία: χώρο εξυγίανσης, παρηγοριάς και ανακούφισης.

Η Άννη Παπαθεοδώρου, μέσα σ’ αυτή την πρωτότυπη και καταπληκτική σύλληψη, εργάζεται με πάθος, αποδεικνύοντας πως πιστεύει τα όσα γράφει. Με την θεατρική πρωτοπρόσωπη γραφή της μας αιφνιδιάζει, στο ξεκίνημα, με τη γέννηση ενός νέου ανθρώπου. Συμβολικό στοιχείο για το νέο κόσμο που επαγγέλλεται. Συνεχίζει χτίζοντας, βήμα- βήμα, με εκπληκτικές λεπτομέρειες, μέσα απ’ την προσωπική αφήγηση των ηρώων, την προετοιμασία για το μεγάλο μπαμ. Με άνεση, με καθαρό λόγο και βαθιά σκέψη μας κάνει κατά κάποιον τρόπο «συνένοχους» στο στόχο της: την αλλαγή, εκ βάθρων, του κόσμου τούτου και τη δημιουργία ενός καινούργιου!
Το Μανιφέστο που είχε εφαρμοστεί για να αποφευχθεί μια πυρηνική καταστροφή πρέπει να εξαφανιστεί. Ως ενδιάμεση κατάσταση δημιουργείται η Ευτοπία της: η σύνδεση του «πριν» και του «μετά»! Μετά την επικράτηση των επαναστατών και την πολυπόθητη νίκη, η Ευτοπία δεν θα έχει λόγο ύπαρξης. Μέσα από συνεχείς ανατροπές, χειρίζεται, με αφάνταστη μαεστρία, τους προβληματισμούς, τις παλινδρομήσεις και τα διλήμματα των πάμπολλων ηρώων που διαπλέκονται μεταξύ τους, έως το ξέσπασμα του αγώνα και τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις.
Η νίκη που ήρθε, όχι δίχως θυσίες, μας βρίσκει ανακουφισμένους. Οι ήρωες νιώθουν δικαιωμένοι, οι καταπιεστές έχουν τιμωρηθεί, όχι από εκδίκηση, αλλά από την ανθρώπινη δικαιοσύνη. Η Ευτοπία δεν άνοιξε, τελικά, τις πύλες της στον κόσμο, επέτρεψε όμως στους μέσα, ελεύθερα, να περάσουν στην αστική ζωή, τη μεταμορφωμένη και εξυγιασμένη!

Με λίγα ή πολλά λόγια, πρόκειται για ένα αξιοθαύμαστο μυθιστόρημα, με απίστευτες  ανατροπές και άπειρες άλλες αρετές, -κυρίως την αφηγηματικότητα και την ικανότητα να κινείται με άνεση ανάμεσα σε τόσους ήρωες-, που ξαφνιάζουν, ευχάριστα, τον αναγνώστη σε κάθε σελίδα, και που αξίζει να το διαβάσει και να του πλουτίζει τη βιβλιοθήκη. Η Άννη Παπαθεοδώρου μας αποζημίωσε με το παραπάνω στο τελείωμα αυτό της τριλογίας της. Άξιζε την αναμονή και την ανυπομονησία μας!!

• Μάθετε περισσότερα για το τρίτο βιβλίο που ολοκληρώνει την τριλογία, αποκτήστε το εύκολα, εδώ:
https://www.anemosekdotiki.gr/pezografia/eutopia3.html

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *