«Ευτοπία – Η φλόγα της επανάστασης» (Άνεμος εκδοτική) | Γράφει η Θεωνη Κωνσταντοπουλου

Άνεμος Magazine 20/05/2020 0

Στο πρώτο βιβλίο με τίτλο ” Τα χρόνια του μανιφέστου ” είδαμε μια ζοφερή πραγματικότητα να ξεδιπλώνεται με αυθάδεια μπροστά στα μάτια μας. Μια πραγματικότητα, απότοκο της βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης που άγγιξε όλο τον κόσμο.
Προς αντιμετώπισή της συντάχθηκε το Μανιφέστο και η παγκόσμια διακυβέρνηση ήταν πλέον γεγονός. Η ζωή του ανθρώπου υποβαθμίστηκε. Σ’αυτό το δυστοπικό περιβάλλον είδαμε να γεννιούνται δύο μυστικοί κόσμοι, πολέμιοι του μανιφέστου, το Πρώτο Χωριό και οι Άλφα.
Το δεύτερο βιβλίο με τίτλο ” Η φλόγα της επανάστασης ” μας βρίσκει τριάντα οχτώ χρόνια μετά το Μανιφέστο. Το Μανιφέστο έχει εξελιχθεί, έχει φτάσει στην ολοκλήρωσή του. Νέοι νόμοι και νέα όρια έχουν επιβληθεί μετατρέποντας τη ζωή των ανθρώπων σε μια πραγματική κόλαση .
Το Πρώτο Χωριό και οι Άλφα βρίσκονται σε επαφή τα τελευταία έξι χρόνια. Είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν και να πολεμήσουν το Μανιφέστο. Η μικρή φλόγα που έχει γεννηθεί ελπίζουν να γίνει πύρινη λαίλαπα και να μετατρέψει το Μανιφέστο σε στάχτες και αποκαΐδια.

Οι άνθρωποι, όταν έχουν αποδεχθεί για χρόνια μια κατάσταση, ένα καθεστώς, όταν έχουν γίνει μέρος του, όταν έχουν συνηθίσει με αυτό, δεν αντιστέκονται. Πάντα αντιδρούν όταν φτάσουν στο χείλος του γκρεμού και αφού οι μισοί έχουν πέσει μέσα σ’ αυτόν.”
” Και τι είναι η επανάσταση; Η ριζική μεταβολή μιας υπάρχουσας κατάστασης, η μεταβολή του status quo σε διάφορα επίπεδα. Συνεπώς επανάσταση δεν είναι αυτό που έχουμε στο μυαλό μας, τα όπλα και η αιματοχυσία. “

Οι συνθήκες ζωής είναι πιο άσχημες από ποτέ, η εξαθλίωση έχει κάτσει αναπαυτικά στο θρόνο της διασπυροντας την βρωμιά και τη δυσωδία της στον κόσμο και οι άνθρωποι πλέον ζουν σαν τα ζώα.
Το πλήρωμα του χρόνου για την αφύπνιση του κόσμου έχει φτάσει και η αντίδραση βρίσκεται προ των πυλών. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και παρόλο που ο φόβος είναι πάντα παρών, η θέληση για ανατροπή του Μανιφέστου τον έχει μετατρέψει σε δύναμη κι άσβεστη ελπίδα.
Το Μανιφέστο κατήργησε κάθε δικαίωμα και κάθε ελευθερία του ανθρώπου. Υποβάθμισε επίσης την υγεία, την παιδεία και τον τρόπο ζωής του. Δεν σταμάτησε όμως ούτε εκεί. Προέβη στη διάβρωση των συνειδήσεων και των αξιών, στον εξευτελισμό των θεσμών, στην εξαχρείωση και την καταβαράθρωση της κοινωνίας. Το Μανιφέστο ενσάρκωσε τη σαπίλα και διέπραξε το μεγαλύτερο έγκλημα, ένα έγκλημα κατά της ίδιας της ανθρωπότητας.

” Δεν φαντάζεσαι πόσο ισχυρό είναι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης των ανθρώπων. Δεν φαντάζεσαι πόσο ο άνθρωπος είναι διατεθειμένος να προδώσει ακόμα και τους δικούς του ανθρώπους προκειμένου να εξασφαλίσει το αξιοθρήνητο σαρκίο του. “

Όμως έκανε ένα τραγικό λάθος, ικανό να το στείλει στα τρισβαθα της αβύσσου. Μένει να δούμε αν το λάθος αυτό θα σταθεί ικανό ν’ ανάψει τη φλόγα της επανάστασης των ανθρώπων και ν’ αποτελέσει την αρχή της ανατροπής.

” Σου έχω πει πολλές φορές και δεν το έχεις λάβει σοβαρά υπόψη : οι νόμοι του Μανιφέστου δεν ισχύουν για εμάς. Εμείς είμαστε το Μανιφέστο. Τους νόμους τους φτιάχνουμε για τους άλλους. Εμείς κάνουμε ό,τι μας αρέσει. Έτσι απλά. “

Σ’αυτό το βιβλίο συναντάμε παλιούς αλλά γνωρίζουμε και πολλούς νέους ήρωες. Άλλοι είναι καλοί, αναζητούν το αυτονόητο : την αληθινή ελευθερία και πασχίζουν για την απόκτησή της. Άλλοι είναι υπέρμαχοι του Μανιφέστου και είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα για την διατήρηση της υπάρχουσας ( άκρως ευνοϊκή για τους ίδιους ) κατάστασης.
Όλα οδεύουν στην αντιπαράθεση και η μέρα της μετωπικής σύγκρουσης πλησιάζει. Όλοι οι ήρωες βαδίζουν πάνω σε τεντωμένο σχοινί έτοιμο από στιγμή σε στιγμή να κοπεί. Ζωοδόχος δύναμη για αυτούς αποτελεί η ελπίδα της αλλαγής.
Τι θα συμβεί μολις ξυπνήσει το πλήθος από το λήθαργο;
Που θα το οδηγήσει η συνειδητοποίηση της αλήθειας και η οργή που θα επιφέρει;
Το Πρώτο Χωριό και οι Άλφα θα μπορέσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να καταφέρουν το θανάσιμο πλήγμα στον ανελέητο εχθρό;

Πρόκειται για ένα υπέροχο βιβλίο, μια καταπληκτική συνέχεια του πρώτου. Η συγγραφέας κατάφερε κι σ’αυτό να με παρασύρει με την τόσο δυνατή ιστορία της.
Ο λόγος της μεστός και αλληγορικός διαθέτει την γοητεία και την γλαφυρότητα που μπορεί να προσφέρει η ελληνική γλώσσα. Οι εικόνες είναι τόσο ζωντανές που θαρρείς πως βρίσκεσαι κι εσύ εκεί, πως σε απασχολεί άμεσα όλη αυτή η δύσκολη κατάσταση και θέλεις να συνεισφέρεις κι εσύ όπως μπορείς. Η ζωντάνια του λόγου προκαλεί επίσης πολύ έντονα συναισθήματα. Ο αναγνώστης ανυπομονεί αλλά αγωνία παράλληλα για την τύχη των ηρώων, φοβάται αλλά κι ελπίζει για μια ευτυχή έκβαση. Ο αναγνώστης συμπάσχει πλήρως με τους ήρωες του βιβλίου, τους οποίους νοιώθει πλέον δικούς του ανθρώπους.
Το βιβλίο προβληματίζει και τροφοδοτεί τον αναγνώστη με βαθυστόχαστες σκέψεις θέτοντας του πολλά ερωτήματα ηθικής και όχι μόνο φύσης.
Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά!! Ανυπομονώ για το τέλος της ιστορίας!!

Θα ήθελα να κλείσω με το παρακάτω απόσπασμα:
” Φοβάμαι. Και φοβάμαι γιατί έχω ήδη χάσει πολλά και δεν τολμώ να σκεφτώ πως μπορεί να χάσω κι άλλα. Όμως τον φόβο σου πρέπει να τον επιχειρεις. Δεν πρέπει να γίνεσαι έρμαιο στα χέρια του. Πρέπει να τον τιθασεύεις. Πρέπει να τον αποφασίζεις. Ίσως και να πρέπει να τον αγκαλιάζεις και να πορεύεσαι μαζί του. Σύντροφο πρέπει να τον θεωρείς, όχι εχθρό. “

• Mάθετε ποερισσότερα για το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας, εδώ:
https://www.anemosekdotiki.gr/pezografia/floga.html

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *