Σουφλέ-σπανακόπιτα (που μοιάζει με τέτοια) χωρίς φύλλο

Άνεμος Magazine 03/07/2020 0

Είμαι κατ’ αρχήν βέβαιος, ότι αυτή τη συνταγή, θα την θεωρήσετε είτε μπελαλίδικη, είτε φαγητό, που δεν αξίζει να μπείτε στον κόπο να φτιάξετε, όσο πονηρή κι αν σας φανεί η εύκολη η εκτέλεση. Φανταστείτε  ωστόσο, τι θα παθαίνατε αν σκύβατε πάνω από τη φωτογραφία, που εικονίζει την έννοια της μερίδας, παρασπονδίες επιτρέπονται, βάσει τα συνήθη λιπαρά που χρησιμοποιώ κι εγώ στην μαγειρική μου. Φανταστείτε, όχι φανταστείτε, μόνο πάνω από μια μερίδα φαγητού και να ‘χετε μυρωδιά από σπανακόπιτα με αυγά, τυρί της προτίμησής σας, ο άνηθος, το φρέσκο ή το ξερό κρεμμύδι και τον βασιλιά-άνηθο, που θα ‘χουμε, που ‘χει πάντα την μαγκιά, να φέρνει την άνοιξη στο πιάτο μας σε οποιοδήποτε εποχή.

• Υλικά που θα χρειαστούμε για 3-4 άτομα:

-Ένα κιλό φρέσκο σπανάκι από την λαϊκή της γειτονιάς, ανεξάρτητα από το γεγονός  του αν αγοράζετε σπανάκι από το μάρκετ ή από τη λαϊκή, να γνωρίζετε, πως το φρέσκο σπανάκι της λαϊκής, διατηρείται στην απλή ψύξη, ακόμα και μια βδομάδα, αν το ξεχάσετε στο ψυγείου λόγω φόρτο εργασίας ή και μαγειρικής ανίας, αλίμονο!
-Δυο μεσαία ξερά κρεμμύδια με μια κουταλιά νερό στον πολυκόφτη σας (σημαντικό για να μετατρέψει το κρεμμύδι σε αφρό), κι έχετε τελειώσει το υπόλοιπον του βίου σας για την προστασία από τρανς λιπαρά, είναι άδικο να επιβαρύνετε το κορμί σας, έχετε άλλο τέτοιο να φροντίζετε;
-250/300 γρ., ρεγκάτο και
-100 γραμ. Τυρί Αμφιβολίας σε τριμμένη εκδοχή, όπως και το ρεγκάτο
-Μια γενναιόδωρη χούφτα άνηθο
-4 ολόφρεσκα αυγά, που μην αγοράζετε ποτέ από μάρκετ, εκεί διατηρούνται χρόνια κι αν δοκιμάσετε μια φορά, έτσι για το γ@μώτο να κάνετε τη σύγκριση, σπάστε ένα αυγό φρέσκο και σπάστε δίπλα του το μάρκετ-αυγό, ανεξερεύνητης προέλευσης και φρεσκότητας· αν το χρώμα του κρόκου, δεν σας σοκάρει, επιλέξτε ό,τι αυγά θέλετε!
-Tρία φλιτζάνια τριμμένη φρυγανιά
-Tρία φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού για τη γαρνιτούρα που λαχταράει το μάτι, αλλά κι αν τον συνδυάσετε γευστικά με μια μπουκιά φαγητού, μπορεί να εκπλαγείτε ευχάριστα
-δύο κουταλιές της σούπας ζωμό λαχανικών
-Θυμάρι ή αν δεν έχετε ρίγανη άπορο ψηλότερο βουνό

• Εκτέλεση της συνταγής

-πλένετε το σπανάκι (κι αν το αφήσετε κανένα μισάωρο να μουλιάσει, τότε όχι μόνο θα χάσει ίχνη από το χώμα του, αλλά το κυριότερο, το μεγαλύτερο όφελος είναι πως το νερό στο λεκανάκι της προετοιμασίας, θα απορροφήσει ένα σημαντικό φορτίο εντομοκτόνων ή λιπασμάτων, αφού αλίμονο αλλά δεν ζούμε στην εποχή της αθωότητας των τροφίμων, ακόμα και όσων παράγονται από την μάνα γη
-τρίξτε ταυτόχρονα το τυρί για να μη χάνετε χρόνο
-Λιώστε τα κρεμμύδια στον πολυκόφτη σας
-Ξεπλύνετε στον νεροχύτη σας το σπανάκι, αφαιρώντας την ρίζα με τα χέρια σας, μη πετάτε το μισό σπανάκι, νομίζοντας ότι το κλωναράκι τους είναι άχρηστό κι όμως: το σπανάκι που έχει συνυφανθεί, υπερεκτιμημένα με την απόλυτη ήρωα του ναυτικό ίνδαλμά μας Ποπάυ, ΩΣΤΟΣΟ έχει απεριόριστη δύναμη, κάτι που κάνει την πολύτιμη, που μια από τις κύριες ιδιότητές της είναι να σας γλιτώνει από κράμπες και μυοσκελετικούς πόνους, θα το φανταζόσασταν ποτέ;
-Γιαχνίστε το σπανάκι μ’ ένα ποτήρι νερό στη βάση του, μείνετε πάνω από την σκεπαστή κατσαρόλα του και σε 3 λεπτά, είναι κιόλας έτοιμο! Το σουρώνετε σε ανοξείδωτο σουρωτήρι και ξεπλένοντάς το με νερό για να κρυώσει, κλείνετε το νερό και στραγγίζετε το σπανάκι, αφήνοντάς το για λίγο να βγάλει τυχόν παραπανίσιο νερό
-Σ’ ένα ορθογώνιο ή παραλληλόγραμμο ταψί με αντικολλητικό τεφλόν
-Βουτυρώνετε μ’ ένα πινέλο το σκεύος και ρίχνετε μια χούφτα φρυγανιά να κολλήσει παντού. Αυτό, θα το βοηθήσει να γίνει τραγανό και νοστιμότερο
-Στην ίδια κατσαρόλα, που εννοείτε ότι θα την έχετε κρυώσει, την ίδια που γιαχνίσατε το σπανάκι για να μη λερώνετε παραπάνω σκεύη, ρίχνετε  σταδιακά το τυρί, τα αυγά και τα μυρωδικά σας
-Μοιράζετε σε κουταλιές στο ταψί το μείγμα, έχοντας κρατήσει μέρος της φρυγανιάς και του τυριού για το τέλος της συνταγής, πριν την φουρνίσετε
-Απλώνετε ομοιόμορφα το μείγμα και προσθέτετε στο τέλος την υπόλοιπη φρυγανιά και το τυρί που κρατήσατε
-Φουρνίζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 20 με 30 λεπτά, ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου σας. Δεν είναι αναγκαίο να το χαράξετε, αφού το μείγμα έχει μαλακή υφή και στο ξεφούρνισμά του και κόβεται εύκολα
-Μόλις το δείτε να ροδίζει καλά, το βγάζετε και το κόβετε με ευγενικό τρόπο σε κομμάτια της αρεσκείας σας με μια σπάτουλα και τρόπο ήπιο, ώστε να μην χαράξετε το ταψί σας
-Σερβίρετέ το με 3 ή 4 ελιές Καλαμών και λίγο τυράκι έξτρα, αν το επιθυμείτε
-Το πιάτο σας, δεν έχει ανάγκη από συνοδεία ψωμιού, αυτή έχει αναπληρωθεί από την ίδια την φρυγανιά

Καλή όρεξη σε όλες και όλους σας

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *