
Το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται τέλη δεκαετίας ’90 με αρχές 2000 στην Πικαρδία, στη Γαλλία. Πρόκειται για την αφήγηση των βιωμάτων και της παιδικής ηλικίας ενός μικρού ομοφυλόφιλου παιδιού και η προσπάθεια του να ενσωματωθεί και να ανήκει στο πολύ φτωχικό περιβάλλον πρώτα της οικογένειας του και μετά του χωριού. Αδέξιες προσπάθειες να γίνει ‘’σκληρός’’, να βαθύνει τη φωνή του, να μη χειρονομεί και κραυγάζει ανεξέλεγκτα. Διχασμός ανάμεσα στην επιθυμία για το αντρικό σώμα και στην επιθυμία να μη ταυτίζεται με κορίτσι, άρα να γίνει άντρας όπως οι γύρω του που πίνουν, τσακώνονται, βλέπουν τηλεόραση, μισούν τους Άραβες και τους μαύρους γιατί παίρνουν επιδόματα, και κοροϊδεύουν τους ομοφυλόφιλους. Δυο συμμαθητές του τον βρίσκουν σε κάθε διάλειμμα και τον βασανίζουν. Τελικά ο ήρωας εγκαταλείπει τον τόπο του για να σπουδάσει θέατρο στο λύκειο μιας άλλης πόλης.
Το βιβλίο είναι η προσπάθεια του να καταλάβει γιατί δεν ανήκε σ’ αυτόν τον κόσμο της παιδικής του ηλικίας αλλά ταυτόχρονα το κίνητρο για να δώσει φωνή σε αυτό τον κόσμο που πρέπει να μιλήσει αφού παραμένει αφανής από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τη λογοτεχνία και μόνο σε κάποιες στιγμές (‘’κίτρινα γιλέκα’’) εξεγείρεται και διεκδικεί ενώ όλοι προσπαθούν να καταλάβουν πού βρισκόταν και πώς ήρθε ξαφνικά στο προσκήνιο της ιστορίας.
Συνδέοντας το με ένα άλλο βιβλίο (14η Ιουλίου του ‘Eric Vuillard) που περιγράφει την κατάληψη της Βαστίλης από τη μεριά των ανώνυμων, των sans culottes (ξεβράκωτοι), ο συγγραφέας τους δίνει όνομα και τους εμφανίζει με τα ρούχα τους, τα επαγγέλματα τους και την καθημερινότητα τους. Ήταν αυτοί τότε που δημιούργησαν την Ιστορία, το γεγονός –ορόσημο στην ιστορία της Γαλλίας και στην εξέλιξη του έθνους-κράτους. Τα δύο μυθιστορήματα στρέφουν τους προβολείς από τη μεριά των αφανών και όχι των επιφανών ένδοξων αντρών που η συνήθης ιστοριογραφία αγνοεί και όμως αυτοί είναι που κραυγάζουν ισότητα, όχι άλλα προνόμια και εξεγείρονται. Ο Σαρτρ ανάμεσα στ’ άλλα έλεγε ότι το κριτήριο τελικά είναι το κατά πόσο το καθετί ωφελεί τους λιγότερο ευνοημένους. Τα δύο βιβλία ρίχνουν λίγο παραπάνω φως σε αυτό.