«Ζάχαρη άχνη» (εκδ. Ωκεανός) | Η Μαίρη Γκαζιάνη γράφει για το νέο της μυθιστόρημα

Άνεμος Magazine 28/11/2019 0

Το μυθιστόρημα ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ αφορά «ένα συγκινητικό, τραγικό μυθιστόρημα που ανατέμνει τις ανθρώπινες σχέσεις με συμπόνια και ψυχολογικό βάθος».

Η ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ προέκυψε από σύμπτωση. Και λέω σύμπτωση γιατί οι ηρωίδες του βιβλίου μου είναι υπαρκτά πρόσωπα που ζουν σε μια μικρή παραλιακή πόλη της Ελλάδας. Σε κάποιες διακοπές μου «έπεσα» πάνω στη μια ηρωίδα μου και στη συνέχεια γνώρισα και την άλλη. Η Αύρα και η Ελπίδα, μάνα και κόρη, ένας ακατάλυτος δεσμός που κακοποιήθηκε με την παρεμβολή της γιαγιάς…
Αξίζει να το διαβάσετε όχι γιατί το έγραψα εγώ, αλλά γιατί αφορά μια αληθινή ιστορία… και οι αληθινές ιστορίες ξεπερνούν κάθε μυθοπλασία…
Οι μοίρες; οι σχέσεις; οι επιλογές; οι απορρίψεις;;; όλα παίζουν το ρόλο τους…. ακόμα κι ο έρωτας που δεν έχει τον πρώτο ρόλο στο βιβλίο μου… κινεί κάποια από τα νήματα αποφάσεων… και επιλογών…. με τις συνέπειες που προκαλούνται… Λάθος; σωστό;;; Ποιος το ξέρει;;; ποιος μπορεί να το κρίνει;;; ΚΑΝΕΙΣ!
Όλα τα γεγονότα που περιγράφονται στο βιβλίο είναι πραγματικά. Αυτό που είχα να κάνω εγώ ως συγγραφέας ήταν να βρω τον τρόπο να τα συνδέσω μεταξύ τους, να προσθέσω μυθοπλασία όπου χρειαζόταν και να βρω τον τρόπο για τη λύτρωση των ηρωίδων μου. Πιστεύω ότι τα κατάφερα αλλά ο τελικός κριτής είστε εσείς οι αναγνώστες.
Υπήρχε δυσκολία στη συγγραφή του βιβλίου γιατί ένα φανταστικό ήρωα μπορείς να τον μεταχειριστείς όπως θέλεις, έναν αληθινό όμως οφείλεις να τον σεβαστείς απόλυτα. Να σεβαστείς τον ίδιο και τη ζωή του. Να τον αφουγκραστείς δίχως να τον κρίνεις, να εισχωρήσεις στα συναισθήματά του και να τα μεταφέρεις στο χαρτί. Ιδιαίτερα, τη στιγμή που οι δυο από τις ηρωίδες μου βρίσκονται εν ζωή, δεν είναι πολύ μεγάλης ηλικίας. Όφειλα να διαχειριστώ με αξιοπρέπεια όσα μου κατέθεσαν και να εμπνευστώ το τέλος που άρμοζε σύμφωνα με τις επιλογές που έκαναν στις ζωές τους.
Είναι μεγάλη ευθύνη να μεταφέρεις μια αληθινή ιστορία και οι προσωπικές απόψεις παραμερίζονται ώστε να μπεις στη θέση του ήρωα, να τον καταλάβεις, να τον νιώσεις και να λειτουργήσει η ενσυναίσθηση».

Ένα τεράστιο ευχαριστώ στις τρεις ηρωίδες μου, την Αρετή, την Αύρα, την Ελπίδα κυρίως γιατί μ΄ εμπιστεύτηκαν και γιατί χωρίς αυτές δεν θα είχε γεννηθεί αυτό το βιβλίο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η Αύρα γεννιέται μια κρύα νύχτα του Γενάρη σε μια μικρή επαρχιακή πόλη κι είναι το όγδοο παιδί μιας πολυμελούς οικογένειας. «Σε χρίζω μάνα» είπε η μια από τις τρεις μοίρες που στάθηκαν πάνω από την κούνια της. Κι αυτός ο ρόλος την ακολούθησε σ΄ όλη της τη ζωή.
Πρώτο της μωρό το αδερφάκι που γεννήθηκε μετά απ΄ αυτή, δεύτερο η κούκλα-μωρό που της έφερε ο αδερφός της από την Αμερική, κι ακολούθησαν άλλα, πότε στη Γερμανία και πότε στην Αθήνα…
Στην εφηβεία της σύρεται σ΄ έναν βεβιασμένο γάμο για μια τιμή που ατιμασμένη δεν ήταν. Ο γάμος διαλύεται κι η ίδια, με τη στάμπα της ζωντοχήρας «φυγαδεύεται» από το χωριό για την Αθήνα, όπου ακόμα μια φορά ανέλαβε τον ρόλο της μάνας σε παιδί που δεν γέννησε…
Το πήγαινε-έλα ανάμεσα στην Αθήνα και στην πόλη της φέρνει νέες απρόβλεπτες καταστάσεις που τη σημαδεύουν ως άνθρωπο, ως γυναίκα, ως μάνα. Ένας θάνατος βυθίζει την οικογένειά της στο πένθος και τα δεδομένα αλλάζουν. Οι ισορροπίες ανατρέπονται, οι ρόλοι μπερδεύονται, τα δικαιώματα εξαφανίζονται, οι επιθυμίες αναστέλλονται.
Ώσπου θα έρθει στη ζωή της ο Αρίστος… Είναι γι’ αυτήν η αδερφή ψυχή, αλλά τα εμπόδια μπροστά τους ορθώνονται βουνό…
Την περιμένει μια ζωή γεμάτη δυσκολίες, μια ζωή πικρή, μια ζωή αδιέξοδη. Κι όσο η ίδια προσπαθεί να συγκεντρώσει την ευτυχία τόσο αυτή χάνεται στο παραμικρό φύσημα του ανέμου παρασύροντας στο διάβα του τις σχέσεις που έχτισε κι όσες δεν πρόλαβε να χτίσει… Σκορπίζεται σαν ζάχαρη άχνη… και κυλάει στο αίμα της…

• Μάθετε περισσότερα για το βιβλίο και τη συγγραφέα, αποκτήστε το εύκολα, εδώ:
http://www.oceanosbooks.gr/product/883/%CE%B6%CE%B1%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B7-%CE%B1%CF%87%CE%BD%CE%B7

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *