Ευτοπία – της Άννης Παπαθεοδώρου | Κριτική βιβλίου από την Βάσω Ψαλτίδη

Άνεμος Magazine 11/10/2019 0

ΕΥΤΟΠΙΑ:  ο τίτλος του μυθιστορήματος μας υπόσχεται έναν τόπο ευδαιμονίας, μια φωτεινή Εδέμ.
Ναι, μερικά χρόνια πριν νομίζαμε ότι την είχαμε κερδίσει ο καθένας μέσα στον εφησυχασμό του και την περίκλειστη ατομικότητά του. Ήταν όμως μια πλάνη.
Το βιβλίο με πολύ παραστατικό τρόπο δείχνει πώς κατέρρευσε όλη αυτή η πλάνη, πώς η πλάνη αυτή έφερε την παγκόσμια κρίση, πώς εμείς οι ίδιοι κατασκευάσαμε τα δεσμά μας και πώς αδύναμοι και μοιραίοι παραδίναμε κάθε μέρα τα κλειδιά της ελευθερίας μας.
Στην μελλοντική κοινωνία που έπλασε η  συγγραφέας όσα βλέπουμε σήμερα να ξεφυτρώνουν: εθνικισμός, μισαλλοδοξία, ατομισμός, δίνουν τους πικρούς καρπούς τους.
Μας δείχνει πώς ανοίξαμε και ανοίγουμε τις κερκόπορτες και μπαίνουν οι άπληστοι για εξουσία. Στην αρχή νιώθουμε ανακούφιση που κάποιοι ανέλαβαν τη σωτηρία μας απ’ όσα μας φόβιζαν: φτώχεια, ανεργία, τρομοκρατία, μετανάστευση. Αλλά  οι « ΟΙ Σοφοί» για «το καλό μας» επέβαλαν την παγκόσμια απόλυτη δικτατορία.
Είναι συγκλονιστικός ο τρόπος με τον οποίο η συγγραφέας περιγράφει τις λεπτομέρειες αυτού του μελλοντικού κόσμου  που κυριαρχεί η παγκόσμια απόλυτη εξουσία που ελέγχει ακόμα και τις προσωπικές σχέσεις.
Ένας κόσμος οργουελικός, εφιαλτικός!
Κι όμως μέσα από αυτό το σκοτάδι ξεπηδά το φως, η αντίδραση, η αντίσταση.
 Με αριστοτεχνικό τρόπο η συγγραφέας δημιουργεί χαρακτήρες ζωντανούς, αληθινούς που μέσα σ’ αυτόν τον δυναστικά ελεγχόμενο κόσμο, αφυπνίζονται. Κάποιοι πρωτοστατούν, κάποιοι άλλοι τους ακολουθούν για να δημιουργήσουν ένα κόσμο βιώσιμο, τον κόσμο της αληθινής ΕΥΤΟΠΙΑΣ!
«Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει στόφα αγωνιστή, συνθήκες υπάρχουν και φυσικά ανάγκες», διαβάζουμε.
Το βιβλίο δίνει δυνατά, ελπιδοφόρα μηνύματα: ότι το σκοτάδι κι ο αυταρχισμός η καταπίεση και η αυθαιρεσία δεν είναι καταστάσεις που μπορούν να κυριαρχήσουν αλλά η φύση του ανθρώπου είναι να καταπολεμά το σκοτάδι και έτσι η ΕΥΤΟΠΙΑ μπορεί να γίνει ένας κόσμος εφικτός.
Η ΕΥΤΟΠΙΑ όμως είναι ένας τόπος που δε χαρίζεται αλλά κερδίζεται, με νου, γνώση, καρδιά, αγώνα.
Το κείμενο ρέει αβίαστα και κινεί σκέψη και συναίσθημα του αναγνώστη.
Έχει βιωματική δύναμη κι αλήθεια που απορρέει από την πλούσια πλοκή και δίνει την προσδοκία της αλλαγής.
Ένα μυθιστόρημα που σε κεντρίζει να στοχαστείς για την κοινή μας ευθύνη στη διαμόρφωση της ζωής μας. Δοξάζει και ανυψώνει τον άνθρωπο που αγωνίζεται να κρατήσει την ανθρώπινη ταυτότητα τιμώντας αξίες πανανθρώπινες.

• Μάθετε περισσότερα για τα δύο πρώτα βιβλία της τριλογίας, διαβάστε τις 20 πρώτες σεκλθδες από το καθένα, αποκτήστε τα εύκολα, εδώ:
http://www.anemosekdotiki.gr/pezografia/eutopia.html
http://www.anemosekdotiki.gr/pezografia/floga.html

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *