Τα δύο γιατί | Γιάννης Μανίκας

Άνεμος Magazine 23/10/2019 0

Αυτή τη φορά δεν θα το ψάξω πολύ. Δεν θα σκάψω τις σκέψεις ή τα βιβλία για να πιαστώ από κάπου. Θα κάνω την αρχή από την ίδια της την εκκίνηση, χωρίς να κλέψω μέτρα για να βγω μπροστά. Θα πετάξω μία ιδέα στο χαρτί λίγο πιο πρόχειρα, λίγο πιο φυσικά, λίγο πιο όμορφα.. Η λεπτομέρεια είναι εκείνη που κάνει τη διαφορά. Παρωχημένη ατάκα θα μου πεις. Λάθος. Παρωχημένο δεν είναι αυτό που χρησιμοποιείς, αλλά ο σκοπός για τον οποίο το χρησιμοποιείς. Και στο συγκεκριμένο θέμα, η φράση αυτή έχει την ικανότητα να διαλευκάνει το θαμπό τοπίο του παραπάνω τίτλου.

Το “γιατί” είναι μία λέξη που έχει την ικανότητα να αντιπροσωπεύσει τουλάχιστον δύο κατηγορίες ανθρώπων. Τους διψασμένους για ζωή και τους απελπισμένους από εκείνη. Η λεπτομέρεια δηλαδή στη περίπτωση αυτή, έγκειται στην εκφορά της λέξης και όχι σε αυτή καθ’ αυτή.

Όμως, αυτό που με φοβίζει και παράλληλα με κρατάει ζωντανό είναι ότι αυτοί που ανήκουν στη μία κατηγορία μπορούν να μεταπηδήσουν στην άλλη και το αντίθετο. Πρέπει να είσαι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο. Για οποιαδήποτε εξέλιξη αυτής της διαδρομής. Και τι σημαίνει να είσαι έτοιμος; Για τον καθένα η επαγρύπνηση ορίζεται διαφορετικά. Για μένα, αν θες να μάθεις την ιστορία μου, είναι κάποια σκόρπια μηνύματα που έχω αποθηκεύσει και μου θυμίζουν πάντα ποιος υπήρξα στα δύσκολα, κυρίως εκείνων που αγαπώ. Αλλά και πόσο χάρηκα στις χαρές τους. Εκεί είναι τα ζόρικα, πίστεψέ με. Να χαρείς με τη χαρά του άλλου. Όχι να κλάψεις με τις δυσκολίες του. Γιατί στη δεύτερη περίπτωση ταυτίζεσαι και βρίσκεις ευκαιρία να στριμώξεις και τα δικά σου και κάπου χάνεται η επαφή.

Να ξέρεις πάντως, για να επανέλθω, ότι το να μπορείς να διαβάσεις το χαμόγελο και την ανακούφιση των άλλων μέσα από τα μηνύματα που σου στέλνουν, είναι αυτά που δεν σε αφήνουν να μετατρέψεις το “γιατί” του ενθουσιασμού σε “γιατί ρε γαμώτο”…

• Επικοινωνήστε με τον συγγραφέα:
https://www.facebook.com/john.manikas

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *