Η Καραμέλα – Ελένης Πριοβόλου (Καστανιώτης) | Η άποψη της Τζίνας Ψάρρη για το βιβλίο

Άνεμος Magazine 08/01/2018 0

%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%b9%ce%bf%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%85

Η Φρόξη Καραμέλα, φύσις ευγενική και σιωπηλή όπως δηλώνει η ίδια σε λόγο εντυπωσιακό, μορφωμένα αγράμματο, δημιουργεί καραμέλες υψηλών προδιαγραφών και ως πραγματική δημιουργός, αυτοαποκαλείται θεός. Μισεί το χρήμα και τους πολέμους παρότι το πρώτο “κακό” την βοήθησε να μην δυστυχήσει κατά την διάρκεια των δεύτερων, της Κατοχής και του Εμφυλίου. Ο κόσμος χωρίς αισθητική φαντάζει στα μάτια της μια κακοτεχνία γι’ αυτό, καλλιεργεί τον δικό της μικρό παράδεισο: το περιβόλι απ’ όπου αποστάζει αιθέρια έλαια και την καραμελοποιία της. Σε ρόλο τιμωρού, τραβάει την μάσκα κι αποκαλύπτει τα κρυμμένα των ανθρώπων για να απονείμει την απαραίτητη για την γαλήνη του μυαλού της δικαιοσύνη.

Αυτή την φορά, η Ελένη Πριοβόλου, δεν επιλέγει την λυρική γραφή της. Δοκιμάζει κάτι νέο, θαυμαστά παραληρηματικό, τρυφερό και σκληρό ταυτόχρονα. Με ύφος και δομή εντελώς διαφορετικά από την Τριλογία των Αθηνών και το πρόσφατο Μετά Φόβου, σε τούτη την νουβέλα η συγγραφέας με καυστικό χιούμορ σχολιάζει την υποκρισία, την διαφθορά, τις κοινωνικές και οικογενειακές σχέσεις. Παρέα με την ηρωίδα της, βγάζει στο φως μαζί με τις ψυχές των βοτάνων και αυτές των αλλοτριωμένων ανθρώπων. Ενενήντα έξι σελίδες πυκνές σε νοήματα αποδόμησης της ψεύτικης ζωής, της κατάχρησης εξουσίας, της πληρωμένης δικαιοσύνης, της κακοδαιμονίας στην πολιτική ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Ένας μονόλογος σπαρακτικός, μια ιστορία διαταραγμένης εκδίκησης που δείχνει ωστόσο τόσο φυσική, αποτυπώνοντας με τρόπο δραματικό την ανισορροπία στην ψυχολογία της Φρόξης, την απότοκη ψυχικής και σωματικής βίας εντός των τειχών μιας οικογενειακής ζωής που μοιάζει με επάρατη νόσο.

Η ανατροπή στις τελευταίες σελίδες, θα αλλάξει την ροή του κόσμου όπως μας φανερώνεται ως τότε. Γιατί, τα πράγματα κάποιες φορές δεν είναι όπως φαίνονται και μόνο το γέλιο των παιδιών έχει την δύναμη να ανανεώσει το φθαρμένο κύτταρο της κοινωνίας.

Με δηλωμένη την από χρόνια εκτίμησή μου στην συγγραφέα αλλά και στην βαθιά σκεπτόμενη γυναίκα, η νουβέλα αυτή -που διαβάστηκε απνευστί- και πάλι με εξέπληξε ευχάριστα: Γλυκιά όσο ο τίτλος της και ταυτόχρονα πικρή όσο η επίγευση που αφήνει.

«Μάταια η καμινάδα μου προσπαθεί να εξυγιάνει τον απόπατό τους. Να θυμιατίζει τους κοινότατους θνητούς με τις γητειές της, για ν’ αποκτάει νόημα η εφήμερη ζωή τους».

Περίληψη:
Η Φρόξη Καραμέλα, βέρα Αθηναία από πάππου προς πάππον, είναι κληρονόμος μιας ιστορικής καραμελοποιίας την οποία εξελίσσει και μετατρέπει σε προσωπικό της «ναό». Οι καραμέλες της είναι μοναδικές. Σκληρό το εκμαγείο τους, όμως η ουσία και η δύναμή τους βρίσκεται στο εσωτερικό τους – στο «ολύμπιο νέκταρ» που η ίδια παρασκευάζει, για να καταστεί, από απλή επαγγελματίας, μία πραγματική δημιουργός. «Θεό» αποκαλεί τον εαυτό της, και την κοινωνία έναν απέραντο «οίκο ενοχής», που στέκεται απέναντί της αντίπαλη και εχθρική.
Για τη «γλυκιά» Καραμέλα δεν υπάρχουν αθώοι. Στιγματισμένη η ίδια από τη ζωή, αποφασίζει να σπάσει τον εξωτερικό φλοιό του κόσμου και να δώσει στον εαυτό της το ρόλο της τιμωρού.
Ένα βιβλίο για τις οικογενειακές, κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις, για την αντίφαση ανάμεσα στο «φαίνεσθαι» και το «είναι». Μια ιστορία για την υποκρισία, τη φθορά και τη διαφθορά, αλλά και για τον σύγχρονο αλλοτριωμένο άνθρωπο.

ISBN: 978-960-03-6256-5
σελ. 96
16 Οκτωβρίου 2017

00425Η Ελένη Πριοβόλου γεννήθηκε στο Αγγελόκαστρο Αιτωλίας και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες. Γράφει αναζητώντας την ευρυθμία και την καθαρότητα του λόγου. Η τάση να αναπαριστά με σύμβολα τον κόσμο τη στράτευσε στο παραμύθι, το οποίο υπηρετεί μέχρι σήμερα. Έχει καταθέσει είκοσι βιβλία για παιδιά και εφήβους, έξι μυθιστορήματα για μεγάλους, μία νουβέλα και ένα βιβλίο με ιστορίες.
Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ για το μυθιστόρημά της Όπως ήθελα να ζήσω. Επίσης έχει αποσπάσει το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Μεγάλα Παιδιά του περιοδικού Διαβάζω για το βιβλίο της Το σύνθημα (2009).

• Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν:
Μετά φόβου, 2016
Φωνές στο νερό, 2015
Φωνές στο νερό (ePUB), 2015
Vino Santo, 2014
Όπως ήθελα να ζήσω, 2014
Το τέλος του γαλάζιου ρόδου, 2014
Το τέλος του γαλάζιου ρόδου (ePUB), 2014
Ο δρόμος του μπλε φεγγαριού, 2014
Οι φύλακες των αστεριών, 2013
Οι φύλακες των αστεριών (ePUB), 2013
Το σύνθημα, 2012
Το σύνθημα (ePUB), 2012
Για τ’ όνειρο πώς να μιλήσω, 2012
Για τ’ όνειρο πώς να μιλήσω (ePUB), 2012
Καπετάν Ζωή, 2012
Τα χάρτινα πουλιά, 2011
Όπως ήθελα να ζήσω (ePUB), 2011
Τσόκο Μπλοκ, 2010
Τσόκο Μπλοκ (ePUB), 2010
Βικτόρια – Το κορίτσι που πετάει στα σύννεφα, 2008
Το κρασί του έρωτα, 2005
Σκιούπι – Όνομα για καθωσπρέπει κλόουν, 1997
Το κόκκινο πουλί που το λέγαν φλόγα, 1997

Αποκτήστε το εύκολα, εδώ:
https://www.kastaniotis.com/book/978-960-03-6256-5

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *