Ο συμβολισμός του δέντρου | Δήμητρα Παπαναστασοπούλου | Άνεμος magazine

Άνεμος Magazine 26/09/2018 0

Φίλες και φίλοι,
είμαι βέβαιη ότι γνωρίζετε. ότι το έχετε προσέξει, το έμβλημα της «Άνεμος Εκδοτική». Είναι ένα φουντωτό δέντρο, με πολλά φύλλα και αέναη κίνηση. Κοιτάζοντάς το, σκέφτηκα να σας μιλήσω για τον συμβολισμό του.

Το δέντρο, λοιπόν, συμβολίζει τη θηλυκή αρχή, τη θρεπτική στεγαστική, προστατευτική και υποστηρικτική όψη της Μεγάλης Μητέρας, τη μήτρα και τη δύναμη των ανεξάντλητων και γονιμοποιών υδάτων που αυτή ελέγχει.

Ριζωμένο στα βάθη της γης, στο κέντρο του κόσμου και σε επαφή με τα ύδατα, το δέντρο αναπτύσσεται στον κόσμο του Χρόνου προσθέτοντας δακτυλίους για να φανερώνει την ηλικία του, με τα κλαδιά του να φτάνουν ως τον ουρανό και την αιωνιότητα.

Ένα αειθαλές δέντρο αντιπροσωπεύει την αιώνια ζωή, το αθάνατο πνεύμα, την αθανασία. Ένα φυλλοβόλο είναι ο κόσμος σε σταθερή ανανέωση και αναγέννηση, σε θάνατο για χάρη της ζωής. Είναι ένα σύμβολο διαφοράς σε ενότητα, αφού οι πολλοί κλάδοι προβάλλουν από μια ρίζα και επιστρέφουν ξανά σε ενότητα με τη δύναμη του σπόρου των καρπών.

Το Κοσμικό Δέντρο μερικές φορές απεικονίζεται με διαιρεμένα και με εκ νέου συνδεδεμένα κλαδιά ή με δυο κορμούς με μια ρίζα και συνδεδεμένα κλαδιά, συμβολίζοντας την παγκόσμια εκδήλωση που προβάλλει από την ενότητα στη διαφορά και πάλι πίσω στην ενότητα, την ένωση ουρανού και γης. Μπορεί επίσης να απεικονιστεί με το «αλυσιδωτό δέντρο», σαν δύο ξεχωριστά δέντρα συνδεδεμένα με έναν μόνο κλάδο, από τον οποίο ξεπηδά ένα βλαστάρι που φανερώνει την ενότητα των συμπληρωματικών αρχών, αρσενικής και θηλυκής ή τον ανδρόγυνο. Δύο συμμετρικά δέντρα διέπονται ακριβώς από τον ίδιο συμβολισμό.

Σαν κοσμικός άξονας, το δέντρο συνδέεται με το βουνό και τον κίονα, και όλα όσα είναι αξονικά. Το δέντρο μπορεί από μόνο του να αντιπροσωπεύει τον κόσμο στην ολότητά του. Το Κοσμικό Δέντρο συχνά απεικονίζεται ριζωμένο στην κορυφή ενός βουνού, ενώ μερικές φορές βρίσκεται στην κορυφή ενός κίονα.

Σύμβολα του δέντρου, επομένως, είναι ο κίονας, το κοντάρι, ο στύλος, ένα κλαδί, και όλα αυτά συχνά συνοδεύονται από ένα φίδι, ένα πουλί, αστέρια, καρπούς και διάφορα σεληνιακά ζώα. Τα δέντρα που φέρουν ζωοδότριες τροφές είναι πάντα ιερά, όπως το αμπέλι, η μουριά, η ροδακινιά, η χουρμαδιά, η αμυγδαλιά και η σουσαμιά.

Το Δέντρο της Ζωής και το Δέντρο της Γνώσης αναπτύσσονται στον Παράδεισο. Το Δέντρο της Ζωής βρίσκεται στο κέντρο και φανερώνει την αναγέννηση, την επιστροφή στην αρχέγονη κατάσταση τελείωσης. Είναι ο κοσμικός άξονας, άρα είναι μοναδικό, ενώ το Δέντρο της Γνώσης είναι ουσιαστικά δυαδικό- φέροντας τη γνώση του καλού και του κακού. Σε πολλές παραδόσεις συνδέεται με τον πρώτο άνθρωπο και την πτώση του από την παραδεισιακή κατάσταση, αλλά συγχρόνως και με τις σεληνιακές φάσεις παρακμής και αναγέννησης, θανάτου και ανάστασης.

Το Δέντρο της Ζωής αντιπροσωπεύει επίσης την αρχή και το τέλος ενός κύκλου. Έχει δώδεκα καρπούς που αντιπροσωπεύουν τις μορφές του ήλιου και που θα εμφανιστούν ταυτόχρονα στο τέλος του κύκλου, σαν εκδηλώσεις του Ενός. Η αθανασία αποκτάται είτε τρώγοντας τον καρπό του Δέντρου της Ζωής ή πίνοντας το υγρό που εξάγεται από το ίδιο το δέντρο.

Το Αντεστραμμένο Δέντρο είναι ένα διαδεδομένο σύμβολο και συχνά αντιπροσωπεύει ένα μαγικό δέντρο. Οι ρίζες που βρίσκονται στον αέρα αντιπροσωπεύουν την αρχή, ενώ τα κλαδιά συμβολίζουν την ανάπτυξή του στην εκδήλωση, την ανάστροφη δράση: αυτό που στέκει ψηλά κατέρχεται και εκείνο που βρίσκεται χαμηλά ανέρχεται. Είναι η έκφραση της αμοιβαίας αντανάκλασης του ουράνιου και του γήινου κόσμου και υποδεικνύει επίσης την επαναφορά της γνώσης στις ρίζες της ή υποδηλώνει τον ήλιο που σκορπίζει τις ακτίνες του πάνω στη γη, καθώς και τη δύναμη των ουρανών που εκτείνονται προς τα κάτω.

• Επικοινωνήστε με τη συγγραφέα:
https://www.facebook.com/dimitra.barboupapanastasopoulou

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *