Εικαστική έκθεση και ημερίδα με θέμα τους αγνοούμενους από τα γεγονότα της κυπριακής τραγωδίας.
5-8 Ιουνίου 2018
Εκθεσιακός χώρος 1ου και 2ου ορόφου
Εγκαίνια: Τρίτη 5 Ιουνίου, ώρα 20:00
Ημερίδα: Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018
Ώρα 17:00-21:00
Αίθουσα Κινηματογράφου
Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018
Προβολή της ταινίας “Αττίλας ’74”, του Μιχάλη Κακογιάννη
Ώρα 20:00
Στην αίθουσα του Κινηματογράφου
Με πρωτοβουλία της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), του Προεδρικού Επιτρόπου κ. Φώτη Φωτίου, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Επιτροπή Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας και τη Σχολή Εικαστικών Τεχνών «ARTe».
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου και της Α.Ε. τους Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.
Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 δημιούργησε ένα μακρύ κατάλογο αγνοουμένων προσώπων. Αρχικά ο αριθμός των Aγνοουμένων ήταν 1.619
Ελλαδίτες και Κύπριοι. Αυτοί ήταν κυρίως ή και μόνο στρατιωτικοί και άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, οι οποίοι είτε συνελήφθησαν από τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και Αυγούστου του 1974, είτε εξαφανίστηκαν μετά από μάχες ή και πολύ μετά τη λήξη των εχθροπραξιών και είναι έως και σήμερα αγνοούμενοι…
Για 44 ολόκληρα χρόνια.
Ο χρόνος, όμως, κυλά αργά και βασανιστικά για τους εκατοντάδες συγγενείς που περιμένουν ένα νέο… Μια εξέλιξη… Ένα «τέλος» που θα τους λυτρώσει από την πολύχρονη αναμονή.
Τα γιατί… αναπάντητα. Τα ερωτήματα… δεκάδες. Ο πόνος… δυσβάσταχτος. Η απουσία δεδομένη.
Με πρωτοβουλία της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), του Προεδρικού Επιτρόπου κ. Φώτη Φωτίου, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Επιτροπή Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας και τη Σχολή Εικαστικών Τεχνών «ARTe», πραγματοποιείται εικαστική έκθεση με θέμα τους Αγνοούμενους.
Τα έργα ζωγραφικής, οι συνθέσεις και οι κατασκευές με θέμα τους Αγνοούμενους φιλοτεχνήθηκαν από τους μαθητές και δασκάλους της σχολής ARTe.
Επιμελητής της έκθεσης είναι ο κ. Βαγγέλης Παππάς.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, και συγκεκριμένα στις 6 Ιουνίου 2018, θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα χωρισμένη σε θεματικές ενότητες. Συντονιστής είναι ο δημοσιογράφος κ. Χάρης Λαζαρόπουλος και ομιλητές η κα Χριστιάννα Ζήνωνος, Συνεργάτης Ελληνοκύπριου εκπροσώπου Δ.Ε.Α, ο κ. Μάνος Στεφανίδης, Ιστορικός Τέχνης, Αναπληρωτής καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, ο κ. Χρήστος Γιανναράς, Ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο κ. Φώτης Φωτίου, Προεδρικός Επίτροπος.
Επίσης, την τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων θα προβληθεί η εμβληματική ταινία «Αττίλας 74» του Μιχάλη Κακογιάννη. Πριν από τη προβολή θα απευθύνει χαιρετισμό ο κ. Νέστορας Νέστορος, Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος Δ.Ε.Α.
Κατά τη διάρκεια του τετραημέρου θα προβάλλονται σε οθόνη οι φωτογραφίες και τα ονόματα των Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων Αγνοουμένων.
Πρόθεση και σκοπός των εκδηλώσεων είναι να προσεγγιστεί το ιδιαίτερα ευαίσθητο ανθρωπιστικό πρόβλημα των Αγνοούμενων μέσα από την τέχνη, τόσο με την παρουσίαση μιας καινοτόμας και πρωτότυπης έκθεσης όσο και με τις παράλληλες εκδηλώσεις.
Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
Σημείωμα του Επιμελητή.
“Ένα εικαστικό γεγονός που ρίχνει το φως του προβολέα πάνω σε μια ανοιχτή πληγή κι αναδεικνύει το αέναο πάθος είναι σχεδόν θα λέγαμε συνηθισμένο στην ιστορία της τέχνης. Μια έκθεση, όμως, που προβάλλει για πρώτη φορά μια ανθρωπιστική τραγωδία που έχει λάβει χώρα εδώ και 44 χρόνια, δίχως άλλη προηγούμενη εικαστική αναφορά, κάνει τούτη την πληγή να αναφαίνεται μέσα από το σκοτάδι της αδιαφορίας, ακόμα βαθύτερη, υπάρχουσα κι αγιάτρευτη μέσα στις ψυχές των συγγενών των αγνοουμένων από την Κυπριακή τραγωδία του 1974.
Οι καλλιτέχνες της ARTeαποφάσισαν με τόλμη κι ανείπωτη συγκίνηση να σχολιάσουν την περίπτωση του Αγνοούμενου. Οι προσεγγίσεις πολυποίκιλες. Η έρευνα τους πρωτοφανής για μια εποχή που ίσως ελάχιστοι ασχολούνται με το θέμα. Οι παρεμβάσεις τους συγκλονιστικές. Η έκφραση της δημιουργικής τους αλήθειας βασίζεται στον διαχωρισμό της ίδιας της λέξης ως έννοια δίχως το Α στερητικό, ώστε να απομονωθεί εν τέλει η Λήθη. Α – λήθη = Αλήθεια. Δεν πρέπει να ξεχαστεί τίποτα! Η φανέρωση, η αποκάλυψη, ή μάλλον η επιφάνεια ολόκληρης της τραγωδίας, διαχρονικά, είναι προϊόν της ίδιας της τέχνης, αποτελεί προορισμό της.
27 καλλιτέχνες, επιλεγμένοι σπουδαστές – καλλιτέχνες της σχολής της ARTe αναλαμβάνουν λοιπόν τούτο το χρέος. Ένα χρέος που θυμίζει την σκυτάλη στον ατέλειωτο αγώνα δρόμου των συγγενών κάθε ενός αγνοούμενου. Εκεί που αποστερεύουν τα λόγια (ή οι εναγώνιες παρακλήσεις) αναλαμβάνουν οι εικόνες. Και πιστέψτε με, οι εικόνες, και πόσο δε οι εικόνες τούτης της έκθεσης, δεν ικετεύουν κανέναν….”
Ο Επιμελητής της έκθεσης,
Βαγγέλης Παππάς, Εικαστικός.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Επικοινωνία:
Τηλέφωνο: 6939446721
e-mail: agnooumenoi@gmail.com