Die freudlose Gasse (Δρόμος χωρίς χαρά) με την Greta Garbo | Ο Δημήτρης Καθαρόπουλος γράφει μια σουίτα σε τρία μέρη

Άνεμος Magazine 24/05/2018 0

greta
Το βιβλίο “Die freudlose Gasse” (“Δρόμος χωρίς χαρά”) του Hugo Bettauer, που πραγματεύεται τις οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Βιέννη της δεκαετίας του ’20 μέσα από την ιστορία της νεαρής Βιεννέζας Greta και του Υπαξιωματικού του αμερικανικού στρατού Davy, ενέπνευσε το 1925 τον Αυστριακό σκηνοθέτη Georg Wilhelm Pabst για να δημιουργήσει την ομώνυμη ταινία με την ανερχόμενη τότε Greta Garbo στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο έρωτας των δύο νέων, καθώς και η ηθική της Greta και της οικογένειάς της δοκιμάζονται από ύπουλα σχέδια που εξυφαίνουν άνθρωποι και… ανθρωπάκια.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’20, η μεταπολεμική Βιέννη μαστίζεται από φτώχια και αποηθικοποίηση. Έτσι, μια αποστολή του αμερικανικού στρατού επισκέπτεται την πόλη προκειμένου να επιθεωρήσει την κατάσταση. Προκειμένου να αναμειχθούν καλύτερα με τους ντόπιους, αποφασίζουν να εγκατασταθούν στην φτωχότερη γειτονιά. Ωστόσο, η ελπίδα και η αγάπη μπορούν πάντοτε να βρουν τον τρόπο να σωθούν, ακόμη και στους πιο δύσκολους καιρούς.

Εν έτει 2018 τα ήθη δοκιμάζονται ξανά, σε διεθνές επίπεδο. Ο Gerhard Fresacher, Αυστριακός ηθοποιός και γκαλερίστας με ανήσυχο πνεύμα, δίνει το σύνθημα για μια σύγχρονη ματιά στο δράμα του τότε, σχεδόν έναν αιώνα μετά. Τι άλλαξε; Τι έμεινε ίδιο; Μια ομάδα εικαστικών καλλιτεχνών και συνθετών εμπνέεται και δημιουργεί, δίνοντας της δική της απάντηση.

Ανάμεσά τους, ο Δημήτρης Καθαρόπουλος γράφει μια σουίτα σε τρία μέρη, εμπνευσμένα από τους τρεις άξονες στους οποίους κινείται η ταινία.
Το βαλς του δυστυχισμένου στενού: Η Melchiorgasse, ο δρόμος που ζει η Greta, είναι ένας από τους φτωχότερους της Βιέννης. Η ελπίδα και η χαρά έχουν χαθεί, ώσπου η Greta γνωρίζει τον Υπολοχαγό του αμερικανικού στρατού Davy, που νοικιάζει ένα δωμάτιο στο σπίτι της. Σύντομα ωστόσο πρόκειται να πληγωθεί βαθιά.
Το τάνγκο των συνωμοτών: Οι αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού συναντιούνται για να γιορτάσουν σε ένα φημισμένο καμπαρέ της Βιέννης, όπου συχνάζει και καταστρώνει τις δολοπλοκίες της η υψηλή κοινωνία της πόλης μαζί με γυναικεία συντροφιά. Ύστερα από έναν καυγά με την Greta και αναγκασμένος να εγκαταλείψει το σπίτι της, ο Υπολοχαγός Davy ακολουθεί τους συναδέλφους του εκεί για να πνίξει τον πόνο του. Λίγο αργότερα όμως διαπιστώνει πως εκεί εργάζεται η Greta.
Η Σονατίνα του γραφείου: Η Greta εργάζεται ως γραμματέας και οι συνάδελφοί της συχνά την σχολιάζουν για τα φθαρμένα και φτηνά της ρούχα. Το αφεντικό της, στην προσπάθειά του να την αποπλανήσει, προσφέρεται να της κάνει δώρο ένα ακριβό παλτό και της ρίχνεται, αλλά εκείνη αντιστέκεται με αποτέλεσμα να απολυθεί. Η Greta αναγκάζεται να πουλήσει το καινούριο ακριβό παλτό της για να βγάλει κάποια χρήματα και λέει στην ιδιοκτήτρια της μπουτίκ ότι ψάχνει για δουλειά κι εκείνη της προτείνει να εργαστεί ως μοντέλο στην επιχείρησή της, που τελικά δεν είναι άλλη από το καμπαρέ που συχνάζει η αμερικανική αποστολή. Την πρώτη της νύχτα εκεί, η Greta ξανασυναντά τον Υπολοχαγό Davy, καθώς και τον πατέρα της που την αναζητά. Ύστερα από πολλές απογοητεύσεις, οι τρεις πρωταγωνιστές ξαναβρίσκουν την αγάπη και την ελπίδα.

Παρουσιάστηκε από το σύνολο Neue Klangbereiche υπό τη διεύθυνση του Kun-Sang Lee στο Ατελιέ Dark City – Raum 8 στις 21 Μαρτίου 2018, στο πλαίσιο της έκθεσης Die freudlose Gasse 18.

• Μάθετε περισσότερα για τον Δημήτρη Καθαρόπουλο, εδώ:
https://anemosmagazine.gr/2017/mousiki/katharopoulos1/

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *