Δηλώνω ένθεος, αρκεί ή θες να μάθεις περισσότερα; | Γιάννης Φιλιππίδης | Άνεμος magazine

Άνεμος Magazine 05/04/2018 0

%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf
Πιστεύω εις ένα Θεό, Πατέρα Παντοκράτορα, Ποιητή ουρανού και γης.

Πιστεύω σ’ έναν Θεό, που δεν έχει την ανάγκη να απεικονίζεται σε εικόνες, είναι ανώτερη έννοια απ’ όση μπορούν να συλλάβουν τα εγκεφαλικά μου κύτταρα – αλλά αν είναι ανάγκη κάποιων ανθρώπων, ας υπάρχουν.

Πιστεύω σε μια αληθινά υπέρτατη δύναμη του Φωτός. Αν με ρωτάς αν είμαι χριστιανός ορθόδοξος θα κοντέψω να σκεφτώ να σου απαντήσω θετικά. Αλλά δεν δύναμαι να συντάσσομαι με μια Εκκλησία Α.Ε. που σου ζητάει επιτακτικά το εισιτήριο-κερί για να εισέλθεις στο ναό. Κατ’ εμέ τον ταπεινό, οφείλει να μην ισχύει. Και δε συμβαίνει έτσι. Αν μετράμε τη θρησκευτικότητά μας με τη λαμπάδα ή το φθηνότερο κερί ή και το καθόλου κερί, χάριν της φυσικής του χριστιανού ένδειας, λυπάμαι, αλλά κάπου το ’χουμε χάσει το θέμα μεταξύ μας.

Θες να σου πω ένα μυστικό μου; Πιστεύω στην Ανώτατη δύναμη του καλού (πρόχειρη ονομασία!), το γεγονός ότι έχω την τιμή να ’χω την ελληνική ιθαγένεια και μια θρησκεία που με τιμά, καλύτερα ν’ αποφεύγαμε την βούλα στο μέτωπο, αν αυτό ήταν δυνατό. Πιστεύω σε μια δύναμη που με σώζει, όταν πράττω για το καλό, προς όφελός του καλού, επεξηγώ. Πάντα κάτι θα με διασώσει σε μια δύσκολη προσωπική στιγμή. Κι υπάρχουν φιλίες, γεγονότα, συναντήσεις, συνεργασίες νέες, που ακολούθησαν μια διαδρομή ως εμάς. Τυχαία; Κι αν δεν είναι έτσι όπως επιτάσσει η στερεότυπη λογική;

Τι θα σημαίνει ακόμα η λέξη θρησκεία μετά από έναν ή δύο αιώνες; Θα τιμολογεί ακόμα και τα δημόσια μυστήρια ή κάτι έχει αλλάξει και δεν ενημερώθηκα ορθά;

Αισθάνομαι –πίστεψέ με- ελαφριά την ψυχή μου. Ίσως γιατί δεν έχω έφεση στην αμαρτία. Ή άραγε, μήπως γιατί όσα κάνω εγώ, η δική μου συνείδηση δεν τα θεωρεί αμαρτήματα. Άλλως, είμαστε άπαντες αμαρτωλοί, όσοι δε προβαίνουν σε πράξη συνουσίας με μόνο σκοπό την τεκνοποίηση. Αλίμονό μας, αν κριθούμε έτσι, απόψε που σου γράφω, θα πρέπει να κόψουμε κεφάλια κι ό,τι χειρότερο: τα δικά μας.

Σου το ‘πα και λίγο πριν. Πιστεύω στο Φως, δεν ξέρω αν μπορείς να με καταλάβεις, αλλά όταν νιώθεις ότι λειτουργείς εν Θεώ, σου χαρίζεται μια γαλήνη, που δεν αγγίζεται με άλλο τρόπο. Μονάχα αν κοιτάς τον διπλανό σου. Κι ας έχει άλλο δέρμα, αλλιώτικα χαρακτηριστικά, πολλώ δε μάλλον κι αν προέρχεται από μια χώρα, απ’ όπου τα σπλάχνα της καίει ένα ολοκαύτωμα πόλεμου.

Μαζί τους θα πορευτούμε, ακόμα και την εκμετάλλευση του φαινομένου τους, αλλά αυτό ίσως να ‘ναι άλλης ώρας κουβέντα, την οποία καλό είναι να κάνουν άνθρωποι πιο εξειδικευμένοι από μένα: στο ποιοι και πόσοι κερδίζουν από το εμπόριο της μετανάστευσης;

Κι όλοι αυτοί ας πούμε, δεν είναι ίσοι απέναντι στην Υπέρτατη Δύναμη; Mόνο και μόνο επειδή δεν έχουν καν προλάβει ν’ ασπασθούν το δικό μας δόγμα, που τόσο με γοητεύει; Εμένα έτσι μ’ έμαθαν, ν’ αγαπώ και να σέβομαι την Ορθόδοξη παράδοση.

Θα με πάρεις ας πούμε για τρελό, αν σου ομολογήσω, ότι αγγέλους έχω την ίδια μου τη μάνα όπως και τον πατέρα μου, αν το έδινα αυτό σε εξομολόγηση, θα ήταν αποδεκτό από έναν κοινό ιερέα; Φοβάμαι πως όχι.

Πιστεύω σε έναν Θεό, του οποίου οι πρεσβευτές ιερωμένοι, δεν θα εξαπολύουν από βήματος ναού, ύβρεις και κατάρες κατά «αμαρτωλών» φίλων του ιδίου φύλου, όχι, εν δυνάμει γενετικά είσαι συ, είμαι γω, μπορεί να συμβεί σε όλους μας. Αν η σωτηρία του προτεινόμενου πνευματικού σου, είναι να κάνεις δυο τρία παιδούδια και μετά βγάλε τα μάτια σου, αρκεί να μη μαθαίνει κανείς, τίποτε, καλά θα κάνεις ν’ αλλάξεις πνευματικό.

Με όρους εικοστού αιώνα, δε πάει τίποτα παρακάτω, παιδιά. Η Ελλαδική εκκλησία έχει μέγιστη ανάγκη να μπει στο πνεύμα των νέων ανθρώπων, όχι να επιβάλλει το δικό της, αλλά ν’ ακούσει: τις ανάγκες του καιρού και των ανθρώπων.

Κι αν δεν θες να νιώσεις πως έχασες τον χρόνο σου –ό,τι πολυτιμότερο στην εποχή μας- διαβάζοντας ένα τέτοιο άρθρο, τότε θα σου ομολογήσω ξανά, πως δε γνωρίζω καλά καλά τον Θεό μου –κι αν καν έχω- αλλά ζω με την ικανοποίηση, τη δική μου εμπλοκή με τον χριστιανισμό, αλλά και τον αγνωστικισμό, που θα τον ψάχνω ως κεφάλαιο του πνεύματός μου, όσα χρόνια μου απομείνουν στον πολύπαθο φλοιό αυτού του κόσμου…

• Επικοινωνήστε με τον συγγραφέα:
https://www.facebook.com/Yannis.Filippidis.anemosekdotiki
https://web.facebook.com/yannis.filippidis.profil1?_rdc=1&_rdr

• Σχετικοί σύνδεσμοι:
https://yannis-filippidis.blogspot.gr/
https://twitter.com/yanisfilippidis
https://vimeo.com/user5491628

https://plus.google.com/Γιάννης Φιλιππίδης

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *