Φύλλα του Ύπνου – ΡΕΝΕ ΣΑΡ (εκδόσεις ΠΟΛΙΣ) | σχολιασμός από την ποιήτρια Κωνσταντία Γέροντα

Άνεμος Magazine 20/12/2017 0

%cf%81%ce%b5%ce%bd%ce%b5-%cf%83%ce%b1%cf%81

Ο Ρενέ Σαρ γεννήθηκε το 1907 και πέθανε το 1988. Υπήρξε μέλος του γαλλικού σουρεαλιστικού κινήματος ως τη δεκαετία του ’30 και μέλος της Γαλλικής Αντίστασης με το ψευδώνυμο ‘’Αλέξανδρος’’. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής έγραψε τα Φύλλα του Ύπνου. Ο ‘’Ύπνος’’ του τίτλου ενσαρκώνει τον άνθρωπο που ξαγρυπνάει.

Τα κείμενα της συλλογής είναι σύντομοι αφορισμοί ή θραύσματα. Κάποιες φορές αναφέρονται στην καθημερινότητα: ‘’στο θάμβος που μας επικοινωνούν τα όντα και τα πράγματα μέσα στην οικειότητα των οποίων ζούμε συνεχώς’’. Η ελλειπτικότητα του λόγου δημιουργεί ένα ρήγμα στο νόημα που εκφράζει την ποίηση εν καιρώ πολέμου, όταν οι λέξεις χάνουν το νόημα τους και έγκειται στον ποιητή ως μόνη πράξη η Αντίσταση για να δώσει λόγο στο νόημα που ασθμαίνει: ‘’Ο ποιητής, συντηρητής των άπειρων προσώπων του ζώντος’’.

Η αφιέρωση στον Αλμπέρ Καμύ φέρνει στο νου τον ‘’Επαναστατημένο Άνθρωπο’’ μόνο που η εξέγερση, αν και χωροχρονικά τοποθετείται στη Γαλλία της Αντίστασης στους Ναζί, οντολογικά ξεπερνάει αυτά τα στενά όρια για να γίνει πανανθρώπινο σύμβολο: ‘’Η συγκατάθεση φωτίζει το πρόσωπο. Η άρνηση του δίνει ομορφιά.’’ Μέσα από το ναι και το όχι, την κατάφαση και την άρνηση, αγγίζουμε την ομορφιά, τις ‘’λιτές αμυγδαλιές’’ και τις ‘’μαχήτριες και ονειροπόλες ελιές’’. Ακόμα και αυτές συμμετέχουν στον πανανθρώπινο αγώνα.

Η αντι-σταση και η εξέγερση είναι η μοίρα των ποιητών, η ακροτελεύτια πράξη τους που γεννά το ποίημα: ‘’Η αντίσταση δεν είναι παρά ελπίδα. Όπως η σελήνη του Ύπνου, γεμάτη απόψε με όλες της τις συνοικίες, όραμα αύριο για το πέρασμα των ποιημάτων’’. Αντιστέκομαι σημαίνει ελπίζω κάτω απ’ το φως του φεγγαριού που λούζει την πόλη τη νύχτα και ο Ύπνος, η συνείδηση που δεν κοιμάται και αντιστέκεται,   ξαγρυπνάει φυλλομετρώντας τα ‘’φύλλα ‘’ της. Η ίδια συνείδηση, ο Ύπνος δηλαδή, παραδέχεται: ‘’Η διαύγεια είναι η πληγή η εγγύτερη στον ήλιο’’. Μέσω της διαύγειας και του τραύματος που αυτή επιφέρει, φτάνουμε στο φως. Κλείνοντας, ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα: ‘’Πρωταρχική μας έγνοια, η συνεννόηση με τον άγγελο. ( Άγγελος, αυτό που, στο εσωτερικό του ανθρώπου, κρατάει μακριά από τον θρησκευτικό συμβιβασμό τον λόγο της πιο μεγάλης σιωπής, την ανυπολόγιστη σημασία. Χορδιστής πνευμόνων που χρυσώνει τα βιταμινούχα σταφύλια του αδύνατου. Γνωρίζει το αίμα, αγνοεί το ουράνιο. Άγγελος: το κερί που σκύβει στον βορρά της καρδιάς’’).

• Μάθετε περισσότερα για τον ΡΕΝΕ ΣΑΡ στη βάση της βιβλιονέτ:
http://www.biblionet.gr/author/17780/%CE%A1%CE%B5%CE%BD%CE%AD_%CE%A3%CE%B1%CF%81

• Επικοινωνήστε με την ποιήτρια:
https://www.facebook.com/geronta.constantia?fref=ts

 

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *