Η συγγραφέας Νατάσα Κυρκίνη-Κούτουλα μιλάει για το μυθιστόρημά της με τίτλο «Η χρυσή κύλικα» (Άνεμος εκδοτική)

Άνεμος Magazine 13/10/2017 0

%ce%b7-%cf%87%cf%81%cf%85%cf%83%ce%b7-%ce%ba%cf%85%ce%bb%ce%b7%ce%ba%ce%b1

Ιστορικό μυθιστόρημα: Ένα όνειρο ζωής. Ύστερα από μια πολύχρονη πορεία ως καθηγήτρια ιστορίας σε γυμνάσια και λύκεια, ως συγγραφέας επιστημονικών ιστορικών μελετών και ως στέλεχος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, επιτέλους ελεύθερη να γράψω, χωρίς υπηρεσιακούς και ακαδημαϊκούς περιορισμούς και δεσμεύσεις, κάτι που με συναρπάζει, με γοητεύει και με ελκύει από τα νεανικά μου ήδη χρόνια.

Το περιεχόμενο του μυθιστορήματος «Η χρυσή κύλικα» αναφέρεται στην αρχαία Ελλάδα, στα χρόνια της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ηρωίδα μου η Καλλινίκη, μια απλή γυναίκα από την Όλυνθο της Χαλκιδικής που βιώνει μύριες περιπέτειες στη Μακεδονία και στην Αθήνα και εμπλέκεται, άθελά της, σε ένα μεγάλο σκάνδαλο της εποχής, στην κλοπή του θησαυρού του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον ίδιο τον θησαυροφύλακά του και στενό παιδικό φίλο του, τον Άρπαλο.

Η κλοπή αυτή έφερε τα επάνω κάτω στην Αθήνα της εποχής εκείνης, όπου κατέφυγε δραπέτης ο Άρπαλος και ζήτησε άσυλο με αντάλλαγμα τα κλεμμένα χρήματα που πρόσφερε στους Αθηναίους, για να οργανώσουν εξέγερση κατά της μακεδονικής κηδεμονίας. Οι αθηναίοι πολιτικοί διχάστηκαν, θυελλώδεις συνεδριάσεις στην Εκκλησία του Δήμου δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε ξεκάθαρη απόφαση και μέσα σ’ αυτή την αναστάτωση, ο κλέφτης και τα περισσότερα από τα χρήματά του «έκαναν φτερά». Νέος γύρος αναστατώσεων και αλληλοκατηγοριών σε μια πόλη που είχε συνηθίσει να ηγείται και να θαυμάζεταιαπό όλους, αλλά που τώρα πια είχε γίνει η σκιά του παλιού της μεγαλείου και ταλανιζόταν από την πολιτική διαφθορά και τη φτώχεια.

Στο πολιτικό σκάνδαλο που ξέσπασε στην Αθήνα από την «προσφορά» του Άρπαλου, πρωταγωνιστικός ήταν ο ρόλος του μεγάλου ρήτορα Δημοσθένη που τελικά καταδικάστηκε σε βαρύ πρόστιμο με την κατηγορία ότι είχε δωροδοκηθεί από τον Άρπαλο μεταξύ άλλων και με μια βαρύτιμη χρυσή κύλικα.

Παράλληλα με την αρχαία αυτή ιστορία, ξετυλίγεται και μια άλλη, στη σημερινή εποχή. Εδώ καλείται η στενή φίλη μιας νεαρής φιλολόγου που βρέθηκε δολοφονημένη στα βράχια της Πειραϊκής, να συμβάλει στην εξιχνίαση του φόνου της φίλης της θέτοντας στη διάθεση της Αστυνομίας τις γνώσεις της γύρω από το αρχαίο σκάνδαλο, μιας και ο θάνατος τής φιλολόγου φαίνεται να συνδέεται με τη συγκεκριμένη χρυσή κύλικα. Η ιστορία αυτή, έχει για την κεντρική ηρωίδα της, τη νεαρή ιστορικό Ρίκα, αίσιο τέλος σε αντίθεση με την τύχη της αρχαίας Καλλινίκης. Ωστόσο, οι δυο ηρωίδες συνδέονται, από ό,τι φαίνεται, με κάτι περισσότερο από τη «χρυσή κύλικα», η οποία λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος των δύο παράλληλων ιστοριών.

Η ιστορία του σκανδάλου του Άρπαλου, που συντάραξε την εποχή της και είχε τεράστιες συνέπειες για την Αθήνα και όχι μόνο, ήταν για μένα η αφορμή να αναπαραστήσω την κοινωνία της εποχής, την καθημερινότητα με τα προβλήματα, τις ανησυχίες και τα συναισθήματα των απλών ανθρώπων αλλά και να παρουσιάσω μερικές ανθρώπινες, ευάλωτες πλευρές της προσωπικότητας διάσημων ιστορικών προσώπων, που τα φανταζόμαστε συνήθως με έναν τρόπο τυποποιημένο, σαν μορφές αποτυπωμένες σε νομίσματα ή σμιλευμένες σε αγάλματα.

Ο Δημοσθένης, ο Φωκίωνας, ο Αριστοτέλης, ο ίδιος ο Αλέξανδρος και η μητέρα του Ολυμπιάδα, προβάλλουν στις σελίδες του μυθιστορήματος με έναν τρόπο που, ενώ στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αρχαίες ιστορικές πηγές και μαρτυρίες αλλά και στη σύγχρονη διεθνή βιβλιογραφία, δεν συμπίπτει πάντοτε με τη στυλιζαρισμένη εικόνα που έχουμε παραδοσιακά για αυτούς. Διαπιστώνει ο αναγνώστης πώς η δημόσια δράση των μεγάλων αυτών προσωπικοτήτων, επηρεαζόταν και κάποτε αμαυρωνόταν από ανάξιους φίλους και συγγενείς ή και από προσωπικές τους αδυναμίες.

Η «Χρυσή κύλικα» με όλες τις ιστορικές της προεκτάσεις, δεν παύει όμως να είναι πρωτίστως ένα μυθιστόρημα. Οι περιπέτειες και η δράση των βασικών πρωταγωνιστών του έργου τόσο στην αρχαιότητα, όσο και στη σύγχρονη εποχή, της Καλλινίκης και της Ρίκας, καθώς και του στενού τους περιβάλλοντος, είναι προφανώς επινοημένες, ώστε να προκαλούν το ενδιαφέρον και την τέρψη του αναγνώστη.

Η απόφασή μου να γράψω αυτό το βιβλίο, καθώς και του εκδοτικού οίκου «Άνεμος» να συμπεριλάβει τη «Χρυσή κύλικα» στις εκδόσεις του, είναι κατά τη γνώμη μου, ένα στοίχημα, για το πόσο συναρπαστική μπορεί να φανεί στους φίλους της ελληνικής λογοτεχνίας, η προσπάθεια να αναζητήσουν τον κίνδυνο, την προδοσία, τον τυχοδιωκτισμό, την ιεροσυλία, την ακολασία, τον θάνατο μαζί με την εγκράτεια, τη σύνεση, την αυτοθυσία, τον έρωτα και τη μεγαλοφροσύνη συνυφασμένα διαχρονικά στο παρελθόν και στο παρόν της ύπαρξής μας.

Η ελπίδα και η ευχή μου είναι, με τη βοήθεια των αναγνωστών, να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα.α

• Επικοινωνήστε με τη συγγραφέα:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100007894847460&ref=br_rs
http://www.anemosekdotiki.gr/pezografia/kilika.html

• Γνωρίστε καλύτερα τη συγγραφέα, εδώ:
http://www.anemosekdotiki.gr/syggrafeis/pezografia/natasa-kirkini.html

• Μάθετε περισσότερα για το βιβλίο, εδώ:
http://www.anemosekdotiki.gr/pezografia/kilika.html

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *