2017 και αιώνες πριν… ψυχική ανάστασης | Εμμανουήλ Γ. Μαύρος

Άνεμος Magazine 31/12/2017 0

2017_kai_aiones

Είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε στην ημιμάθεια και στον αχαλίνωτο πουριτανισμό που επιβιώνει με την συγκατάθεσή μας, αφού διανθίζουμε πρόσωπα που καλλιεργούν μια συντηρητικότητα και μια φτώχια που μας σπρώχνουν προς τα πίσω. Μετράμε δυο μέρες πριν το 2018 και δεν έχω τίποτα μα τίποτα να ευχηθώ αφού δεν πάμε ούτε ένα μισό βήμα προς τα μπροστά. Αρνούμαστε να δεχτούμε μια διαφορετική γραφή, μετέπειτα σκέψη κι εν τέλει λογική.
Ο Προμηθέας είχε την δύναμη και την γνώση να εναντιωθεί στον τύραννο Δία και να μας μεταφέρει την φλόγα της γνώσης η οποία διδάσκει στους ανθρώπους τους αριθμούς και τα ψηφία -μια ανθρωπότητα δίχως αριθμητική είναι αδιανόητη, όπως σημειώνει σ’ ένα δοκίμιό του ο Καστοριάδης- και επινοεί το γράμμα σαν σύμβολο. Ο Προμηθέας είναι αυτός που εκτός από την φλόγα της γνώσης, προσφέρει στην ανθρωπότητα όλες τις τέχνες. Εν αρχή ην η φωτιά, που «κάθε τέχνης δάσκαλος».
Αν υπάρχει κάτι όμορφο σε αυτό το ταξίδι που λέγεται ζωή και βρισκόμαστε όλοι μας μέσα σε αυτή και ειδικά σε μια διαδρομή σε ένα κόσμο που δεν έχει ψυχή, κάθε επιλογή προς αναζήτηση της γνώσης και της ελευθερίας της ψυχής κάνει αυτό το ταξίδι πιο όμορφο! Όμως το ερώτημα που τίθεται είναι πόσοι είναι όλοι εκείνοι που αποζητούν και αναζητούν την γνώση;
Δυστυχώς ο κόσμος ή η κοινωνία καλύτερα, αποδεχόμενη σήμερα υπανθρώπους χωρίς ψυχή στο τιμόνι μιας de facto διεφθαρμένης εξουσίας, δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί ότι, ο ένας από τους πολλούς ανθρώπους έναν άνθρωπο χρειάζεται να “γνωρίζει”. Διότι ξέρει ότι, όταν ο ένας “γνωρίζει” θα ζητά πράγματα που δεν μπορεί να του δώσει η κοινωνία, όπως σημείωσε σε μια διάλεξη του ο καθηγητής Μάνος Δανέζης.
Ο Προμηθέας έκανε την κίνηση και μας έδωσε την φλόγα της γνώσης και ο Αισχύλος μας παρουσίασε στην τριλογία του πέντε εξουσίες που χρειάζεται να ερμηνευθούν και ερμηνεύτηκαν και μετατράπηκε η τριλογία σε αρχέτυπο που σήμερα ονομάζεται Δυτικός Πολιτισμός. Όμως κανείς θνητός αυτό δεν μπορεί να το δει για να κάνει αυτό το μισό βήμα προς τα μπροστά. Η ανθρωπότητα βυθίζεται στο απόλυτο μαύρο της ημιμάθειας, συνεπώς της αμάθειας, μεταβαλλόμενη σε μια μηχανή μίσους από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Για το χριστιανικό ιερατείο ο Προμηθέας ήταν και είναι ο αδερφός του Σατανά, για την λογική ο Προμηθέας είναι το ύψιστο πολιτισμικό ιδανικό του Λόγου και της αναζήτησης της αλήθειας. Της προσωπικής ψυχικής αλήθειας του ανθρώπου καθώς καλούμαστε να την ψηλαφίσουμε μέσα από την αισχύλεια διαλεκτική και από τα ανομολόγητα βάθη της ανθρώπινης ψυχής. Γι’ αυτό και το ερώτημα είναι θέλω ή δεν θέλω;
Αυτό που θα αναζήτηση η ψυχή σου μέσω της γνώσης σίγουρα θα το βρει, επιτρέποντας στον εαυτό μας να βυθιστεί στην ομορφιά του ταξιδιού, τότε κάποια στιγμή θα συναντηθούμε με το φως της φλόγας και της μοναδικής μας αλήθειας – καθότι για κάθε ψυχή είναι μοναδική, διαγράφοντας έναν κόσμο σκιών, συνωμοσιών, αμφισβήτησης και αμφιβολίας και ανασταίνοντας έναν κόσμο ιδεατό και απέραντα φωτεινό!

Επικοινωνήστε με τον συγγραφέα:
https://www.facebook.com/emmanuel.mavros?ref=br_rs
https://www.facebook.com/egmavros/

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.anemosekdotiki.gr/pezografia/yios.html
http://www.emmanuelmavros.com

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *