«Τα 5 Στοιχεία» με την Άννα Μπουρμά (θέατρο Αλκμήνη) σε μια μουσικοθεματική παράσταση

Άνεμος Magazine 01/11/2016 0

bourma_5_stoixeia

γράφει ο συγγραφέας Γιάννης Φιλιππίδης

Συνάντησα τις προάλλες την Άννα σε μια βιβλιοπαρουσίαση μιας αγαπημένης κοινής μας φίλης. Η χαρά μου ήταν απρόσμενη. Συνοδευόμουν από τον εκδότη του Ανέμου που σε τέτοιες εκδοτικές περιόδους περνάει (περνάμε) από συμπληγάδες κούρασης. Κι η Άννα το είδε.

Στην πρώτη περίοδο των παραστάσεων, που πραγματοποιήθηκαν την άνοιξη και το καλοκαίρι, ήμασταν και πάλι σε εκδοτική εποχή, κούραση όμοια από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Η Άννα λοιπόν, μας πρότεινε ένα μικρό βραδινό σκασιαρχείο από τα δικά μας, με πολλή αγάπη και σεβασμό για τη δουλειά και τις εμφανίσεις της, δε θέλαμε δεύτερη κουβέντα για να δεχτούμε.

Έτσι, βρέθηκα στο θέατρο Αλκμήνη την προηγούμενη Τετάρτη. Ήμασταν καθιστά ράκη, στις πρώτες θέσεις που ακουμπούν τη σκηνή κι όταν αυτό που θα δεις και θα νιώσεις είναι δυνατό, τότε αποτελούν θέσεις βασιλικές, μιας και το κορμί σου ρουφάει ακόμα πιο δυνατά το πάθος, την ενέργεια και το ψυχικό πιο πολύ φως, που αποπνέει η παράσταση που θα δεις.

Αυτό συνέβη κι όταν ξεκίνησε η μουσικοθεματική παράσταση «Τα 5 στοιχεία». Ο Τάκης Μπουρμάς ξεκίνησε μ’ ένα δικό του πρώτο κείμενο, «θα μας κλέψετε τη δουλειά» αστειεύτηκα σε κείνον μετά το τέλος της παράστασης.

bourma_2016_09Η Άννα λίγο αργότερα καθισμένη στο πιάνο για το δικό της πρώτο τραγούδι, μ’ έκανε να ξεχάσω οριστικά τον απομεσήμερο πονοκέφαλο, που με ταλαιπωρούσε πάραυτα.

Το πιάνο που δέσποζε ωστόσο στο κέντρο της σκηνής, ήτανε στην πραγματικότητα ένα δικό του γλυπτό, που βασισμένο σε μια σκηνοθετική-σκηνογραφική ιδέα της Άννας, πρόβαλε συγχρονισμένα με την τεχνική του projection mapping μαγεία, με οθόνη το μεγάλο λευκό καπάκι του γλυπτού.

Βασισμένη στη θεωρία του Ησίοδου, για τα πέντε θεμελιακά στοιχεία (φωτιά, αέρας, νερό, γη) αφήνει στο θεατή ν’ αναζητήσει το πέμπτο στοιχείο σ’ ένα δυναμικό μουσικό δρώμενο.

Όργανα παραδοσιακά συνέθεταν την παράσταση, όπως νταούλια, τσαμπούνες, ελληνικές γκάιντες, καβάλι, αλλά και σύγχρονες τεχνικές όπως computer programming και looping, δίνοντας ένα αποτέλεσμα, που απέπνεε μια μυστική μαγεία, μια εσωτερική για τον θεατή ομορφιά.

Το ταξίδι της παράδοσης στο παρόν που συνδέεται με την αρχαία Ελληνική φιλοσοφία καθώς και με την σύγχρονη αναζήτηση και γραφή, διαπερνά την ψυχή μας, η φωτιά εγείρει πάθη, ο αέρας ταξιδεύει το νου, η γη σε επιστρέφει πίσω σε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Με τούτα και με κείνα, σηκώθηκα βαρύθυμος στην ιδέα ότι τέλειωσε μια από τις μουσικές παραστάσεις σε θεατρικό σανίδι (μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού μου), που μολονότι διήρκεσε δυο ώρες μ’ ένα μικρό αναγκαίο διάλειμμα, δυσκολεύτηκα να συνειδητοποιήσω ότι είχε τελειώσει. Κατά τη διάρκειά της βλέπετε, καμιά προσωπική σκέψη δεν παρασίτισε στο μυαλό μου, όλα τρέχανε ζωντανά μπροστά μου με απόλυτο συγχρονισμό, η Άννα με τη φωνή και την απολύτως προσωπικά πρωτότυπη κίνησή της, μου έφερνε νέους δημιουργικούς συνειρμούς.

Αύριο, είναι η τελευταία προγραμματισμένη παράσταση. Ψιθύρους άκουσα ότι και πάλι θα πάει για παράταση, αλλά μην εμπιστεύεστε τις παρατάσεις.

Μακριά από κάθε μουσική βραδιά, που χρεώνει τον πολιτισμό με μια φιάλη πολλών δυσεύρετων ευρώ, η Άννα και οι συνεργάτες της επιλέγουν την εναλλακτικότητα ενός οικονομικού θεατρικού εισιτηρίου.

Ίσως γιατί η ανωτερότητα μιας τόσο συλλογικής, συγχρονισμένης και προσεγμένης δουλειάς, δε χρειάζεται ίχνος αλκοόλ για να σε κερδίσει ευκολότερα σε επίπεδο συγκινησιακό.

«Τα 5 στοιχεία»
Θέατρο Αλκμήνη
Αλκμήνης 8-12, Γκάζι (Στάση Μετρό: Κεραμεικός)
Τηλ: 210 3428650
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 17:30
info@theatro.gr www.facebook.com/theatroalkmhnh

Παραστάσεις: από 12 Οκτωβρίου και κάθε Τετάρτη (για περιορισμένες ακόμα παραστάσεις, κοινώς προβαίνετε-δεν προλαβαίνετε) στις 21:00.

Διάρκεια παράστασης : 110’ (με διάλειμμα 10’)
Γενική είσοδος : 10 €
Προπώληση : Viva.gr
Κείμενα, ενορχήστρωση : Tάκης Μπουρμάς
Σκηνοθεσία: Άννα Μπουρμά
Κιθάρες, φωνή, αφήγηση: Τάκης Μπουρμάς
Πλήκτρα : Nίκος Καλαντζάκος
Πνευστά : Γιώργος Μακρής
Ήχος : Νίκος Γεωργίου
Φώτα : Στέφανος Ερινιτάκης & Μανώλης Μπράτσης
Projection mapping: Στέφανος Ερινιτάκης
Computer programming: Νίκος Καλαντζάκος

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *