«Το ποτάμι στον καθρέφτη» της Αικατερίνης Τεμπέλη, κριτική βιβλίου από τη συγγραφέα Μαρία Λιάσκα-Μαυράκη

Άνεμος Magazine 23/12/2015 0

potami kritiki

Συλλογή διηγημάτων αυτή τη φορά από την Αικατερίνη Τεμπέλη και όχι μυθιστόρημα όπως μας έχει συνηθίσει και το ξάφνιασμα δεν στάματα εδώ μα συνεχίζει με το ιδιαίτερο, πανέμορφο εξώφυλλο για να απλωθεί μέχρι τα τελευταία λόγια της Κατερίνας στο οπισθόφυλλο:

«Κι αν χωρίς τύψεις μας τσαλακώνουν κάποιοι, μνησίκακα ματαιωμένοι, όσο μπορούμε να χορεύουμε κάτι αστόλιστες νύχτες τι να φοβηθούμε δηλαδή;»

Οι περισσότεροι θα θέλαμε να αφιερώσουμε την παραπάνω φράση σε κάποιον ή στον εαυτό μας. Δέκα διηγήματα που μέσα τους θα φανερωθούν απόκρυφες δίκες μας σκέψεις, ορατές σε εμάς μονάχα επιθυμίες και αιτίες. Ίσως επειδή η συγγραφέας έχει κάνει και σπουδές ψυχολογίες έχει ένα κρυμμένο άσσο στην κατανόηση και την ενδοσκόπηση της ψυχολογίας, ειδικά εκείνων των πληγωμένων, των κρυμμένων πίσω από το δάχτυλο τους.

Δέκα διηγήματα, διαφορετικά μεταξύ τους σε θεματολογία ωστόσο έχοντας κοινό παρονομαστή τον άνθρωπο, τις σχέσεις, τη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του. Με γραφή ρυθμική, μελωδική στα σύνορα της πεζογραφίας και της μοντέρνας ποίησης η συγγραφέας μεταδίδει μέσα από το χαρτί την ατμόσφαιρα του χώρου και του χρόνου που μας περιγράφει κάθε φορά. Πρωτότυπος λόγος και φρέσκια ματιά σε αιώνια θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης-μοναξιά, αγάπη, έρωτας, προδοσία, θάνατος, ματαιότητα, ενοχή-μα και στα αιώνια θέματα της συν-ύπαρξης-σχέσεις, γειτονιά, φίλοι, πολιτείες.

Ένα βιβλίο που όταν τελειώσει νιώθεις πως υπάρχουν κι άλλοι σαν κι εσένα… κι αν αυτό δεν είναι το «κάτι» σε ένα βιβλίο τότε τι άλλο μπορεί να μας δώσει άφεση στην μοναξιά μας.

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο εδώ:
http://www.anemosekdotiki.gr/pezografia/potami.html

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *