Ο συγγραφέας Εμμανουήλ Γ. Μαύρος μας μιλάει για το μυθιστόρημα του «Ο υιός του Νείλου»

Άνεμος Magazine 30/12/2015 0

O_uios_toy_Neilou1

Ο  Υιός του Νείλου είναι ένα μυθιστόρημα, που όπως θα διαπιστώσουν οι πιο προσεκτικοί αναγνώστες η ιστορία με τον μύθο μπλέκονται για να δώσουν ένα όχι και τόσο φανταστικό αποτέλεσμα. Η εμπειρία μου και η διαμονή μου σε μια Αραβική πρωτεύουσα, όπως είναι το Αμμάν της Ιορδανίας με επίσημη θρησκεία το Ισλάμ, η επίσκεψη μου στην Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, μου έδωσαν να καταλάβω τον τρόπο σκέψης των Αράβων. Τις διαφορές αντιλήψεων μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών στην καθημερινότητά τους και τα πολλά κοινά σημεία Ανατολής και Δύσης, αλλά και το παιχνίδι της Δύσης με τον κοντινό συγγενή τους το Ισραήλ, που επιμένουν να σπέρνουν την διχόνοια μεταξύ των μουσουλμάνων, να δημιουργεί εμφυλίους και εθνικούς διχασμούς, να συντηρούν μια δήθεν τρομοκρατία, κατακτώντας και ελέγχοντας κράτη με σημαντική κουλτούρα και πολιτισμό, με την συναίνεση των «καλών αδερφών» (Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Η.Α.Ε.) που ελέγχουν όλο τον αραβικό κόσμο . Άλλωστε μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε από ποιους συντηρείται, χρηματοδοτείται και αναπτύσσεται το ISIS.

Η Ελένη Νάκου διδάκτωρ αρχαιολόγος, η ηρωίδα της ιστορίας μας, οικονομικά εκδιωγμένη από την Ελλάδα λόγο της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, βρίσκεται ως καθηγήτρια στο Αμερικάνικο πανεπιστήμιο του Καΐρου. Κάθε κράτος ανά τον κόσμο αντιμετωπίζει τα ίδια και τα ίδια κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, άλλα χειρότερα, άλλα λίγο καλύτερα από το άσχημα και οι πολιτικοί με ένα στόχο κι ένα σκοπό. Την κατάληψη της εξουσίας. Τα ταξίδια και η διαμονή της σε αρκετές χώρες της Δύσης και της Ανατολής, την είχαν γεμίσει με αρκετή εμπειρία στο να καταλάβει, πως για το μόνο που ενδιαφέρεται η εξουσία είναι στο πώς θα παραμείνει στην εξουσία. Αυτή η άποψη αποτέλεσε το κλειδί για να επιλέξει να εργαστεί στην Αίγυπτο, σε ένα κράτος συνειδητά απολυταρχικό με κέντρο εξουσίας το Ισλάμ. Είχε πλέον γεμίσει από τον «πολιτισμό» της δύσης και δεν της ταίριαζε. Γνώρισε και την Ανατολή! Όμως αυτή η γνωριμία έφτασε σε ένα τέλμα έχοντας το κόστος της.

Οποιαδήποτε θρησκευτική αφορμή, πράξη ή αποτέλεσμα, έχει καθαρά πολιτικό κίνητρο στοχεύοντας στον φόβο, με απόλυτο κέντρο το χρήμα. Αυτό η ηρωίδα της ιστορίας το υποπτεύεται σε κάθε της κίνηση διεξάγοντας την έρευνα της. Μια κοινή αρχαιολογική έρευνα σημαντικών παπύρων ως ευρημάτων, που μέσω καταγραφής αποκάλυπταν πως, χιλιάδες χρόνια πριν υπήρχε αναφορά για την γέννηση ενός και μοναδικού υιού, με διαφορετική προσέγγιση από αυτή που κατέγραφαν οι βιβλικές αναφορές για τον ερχομό του Χριστού ως μοναδικό υιό σωτήρα, την έφεραν μπλεγμένη σε ένα πόλεμο μεταξύ θρησκευτικών ομάδων με την κάλυψη πολιτικών παραγόντων Δύσης και Ανατολής. Ένας φόνος και μια εξαφάνιση την μετατρέπουν από μια απλή αρχαιολόγο, σε κυνηγό της αλήθειας και της δικαιοσύνης.

Συγκρούεται ανοιχτά με την «Εν Χριστό Αδελφότητα» ένα ίδρυμα υπό τον έλεγχο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, με την αιρετική ομάδα «Αμάρνα» της οποίας οι οικονομικοί πόροι είναι πολιτικοί αγνώστου ταυτότητας και εθνικότητας, με το «Θεολογικό Ίδρυμα Ερευνών», που έχει ως βασικό χρηματοδότη το Βατικανό, αλλά και με την Εβραϊκή Συναγωγή. Διερευνά με κίνδυνο την ζωή της, την αρχαιολογική και ιστορική αλήθεια με τον υιό του Νείλου να αποτελεί τον άλυτο γρίφο της σε κάθε βήμα. Εγκλωβισμένη σε έναν ατέλειωτο λαβύρινθο πληροφοριών, η ηρωίδα ψάχνει μια από τις δυο εξόδους που θα την οδηγήσουν στην επίλυση του μυστηρίου, σε μια υπόθεση ζωής και θανάτου.

Στο μυθιστόρημα οι πόλεις, οι δρόμοι, οι χώροι διασκέδασης, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ανασκαφές και τα αξιοθέατα είναι υπαρκτά, επισκέψιμα σε όποιον/όποια θελήσει να κάνει ένα ταξίδι στην Αίγυπτο. Τα ονόματα διόλου τυχαία, με την κάθε επιλογή να μαρτυρά την καταγωγή του κάθε προσώπου και χαρακτήρες που μπορεί για πολλούς να είναι υπεράνω κάθε υποψίας, καθώς όλοι είναι «άνθρωποι του θεού». Τα υπόλοιπα μια μυθοπλασία που ίσως, ίσως να κρύβουν μια πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που αποτελεί την πικρή αλήθεια, έτοιμη να γράψει τη σύγχρονη ιστορία.

Αυτά συμβαίνουν σε μια ανθρώπινη κοινωνία, με το πιο θαυμαστό και νοήμον πλάσμα της δημιουργίας του θεού, τον άνθρωπο. Για να μετουσιωθεί στα τελευταία λόγια του πατέρα της δολοφονημένης νεαρής αιγύπτιας Σάρας Σαρίχ:

«Ο Θεός είναι μεγάλος, είναι ένας και είναι παντού για όλους τους ανθρώπους. Σας ευχαριστώ που σώσατε την τιμή της Σάρα. Το πνεύμα της θα σας ευγνωμονεί.
Αντέπ Σαρίχ
»

Eπικοινωνήστε με τον συγγραφέα:
https://www.facebook.com/emmanuel.mavros?fref=ts
https://www.facebook.com/Ο-υιός-του-Νείλου-Εμμανουήλ-Γ-Μαύρος-Άνεμος-εκδοτική-1626666220929064/?fref=ts
http://www.anemosekdotiki.gr/pezografia/yios.html

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *