«Χρυσή λάσπη», Ελισάβετ Ιακωβίδου. Κριτική βιβλίου από την Μαίρη Ζαχαράκη

Άνεμος Magazine 06/03/2015 0

xrisi laspi kritiki

Αν δεν ήταν βιβλίο θα μπορούσε να είναι μια μελωδία πρωτόγνωρη, ένας χορός μεθυστικός, παθιασμένος, ένας καμβάς με όλες τις χρωματικές αντιθέσεις κι εκφάνσεις. Είναι ένας χάρτης που οδηγεί την σκέψη μας στον θησαυρό της γνώσης. Ψηλαφεί τα σβησμένα μονοπάτια, ανθρώπων καταφρονημένων, στιγματισμένων κι απάτριδων.

Ένα μυθιστόρημα με πρώτη ύλη την λάσπη της δημιουργίας, που σαν μήτρα μας δέχεται στο κοινό μας τέλος. Αυτή που χρυσίζει κάποιες φορές στο άγγιγμα του ήλιου, όταν παιδικά χέρια την αναδεύουν και γυμνές πατούσες βουλιάζουν μέσα της.

Από αυτή την χρυσή λάσπη αναδύεται η Καρμελίτα, η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου. Πλάσμα εξωτικό, με όλες τις χάρες του Θεού αλλά και τις κατάρες της φυλής και της ημίαιμης φύσης της. Αγάπη γυρεύει, όπως όλοι μας και πληγές ανοίγουν με λόγια και πράξεις στο ασχημάτιστο κορμάκι της. Ακόμη κι ο Γκόριαν, το πρώτο χτυποκάρδι. Την πρώτη αγάπη θα την βρει στην πατρική αγκαλιά του Χόμα αλλά η ζωή ζηλότυπα της κλέβει την σιγουριά και την ρίχνει πάλι -που αλλού- στην λάσπη, που χρυσή ή σκοτεινή προσπαθεί να κολλήσει τα βήματα της, να την εμποδίσει να διεκδικεί τα όνειρα της. Η Καρμελίτα ταξιδεύει στο χρόνο μαζί της κι εμείς, xανόμαστε στις ερεβώδεις στενωπούς των αιώνων που πέρασαν πάνω από την φυλή των ανέγγιχτων, λες και κανείς ποτέ τους είδε σαν ανθρώπους κι όχι σαν υποείδος και θέλησε να τους αγγίξει, να μάθει το θλιβερό τραγούδι της διαδρομής τους στον κόσμο. Το βιβλίο αυτό όμως τολμά να κοιτάξει κατάματα τον πόνο και τον αγώνα τους να ζήσουν σε όλους τους καιρούς, επαγγελλόμενοι ό,τι περίσσευε από την επίπλαστη εικόνα της ευμάρειας μας…

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ:
http://www.anemosekdotiki.gr/pezografia/laspi.html

 

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *