H Eλένη Ανδρεάδη μας μιλάει για το παιδικό της βιβλίο «Γίνε πράκτορας του πλανήτη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Άνεμος Magazine 27/03/2015 0

Eleni_Andreadi

Την οικογένεια Τεμπελχανά, την ξέρεις. Και αν δεν την ξέρεις, σίγουρα θα την έχεις δει κάποια στιγμή. Ζει στην οδό Δε με Νοιάζει, στην Πόλη Δεν Σου Πέφτει Λόγος. Αγαπημένα τους αντικείμενα, το τηλεκοντρόλ και ο καναπές. Δεν τους ενδιαφέρει κανείς παρά μόνο ο εαυτός τους. Για ανακύκλωση, ούτε λόγος σε αυτό το σπίτι. Τι και αν τους λες ότι οι θάλασσες μας έχουν γεμίσει σκουπίδια; Δεν τους νοιάζει. Μην προσπαθήσεις να τους μιλήσεις για την κλιματική αλλαγή και εξοικονόμηση ενέργειας. Δεν τους νοιάζει, σου λέω! Δεν τους αφορά.

«Μα, αλήθεια, είναι τόσο πολλοί οι Τεμπελχανάδες;» μπορεί να αναρωτηθείς. Δεν έχω απάντηση. Ξέρω όμως ποιος μπορεί να έχει. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να στείλω email στην Διοικητή της Περιβαλλοντοπόλ, γνωστή ως Δ. Γνωριζόμαστε, άλλωστε, αφού αυτή είναι που μου ζήτησε να γράψω το βιβλίο «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη» για να την βοηθήσω να βρει παιδιά να υποστηρίξουν το έργο τηςδιάσωσης του πλανήτη μας, όταν ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι οι ενήλικες έχουν αποτύχει. Μου ζήτησε να το γράψω και να το κρύψω στα βιβλιοπωλεία, ώστε να το βρουν επίδοξοι Πράκτορες του Πλανήτη που τολμούν να αναλάβουν αυτή την δύσκολη αποστολή. Στο έργο τους, βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με Τεμπελχανάδες και ίσως, σκέφτηκα, έχουν κάποια αίσθηση για τον αριθμό τους.

Gine_prakroras_tou planitiΗ Δ με παράπεμψε στην Πράκτορα του Πλανήτη Ανίτα, ετών 10, από το Μπανγκλαντές. Αυτά που είχε να μου πει αυτή, δεν ήταν πολύ ενθαρρυντικά. «Κοιτάξτε», είπε, «και εγώ δεν τους έχω μετρήσει, αλλά να σας πω αυτά που ξέρω. Με τον κόσμο μας να ζεσταίνεται από την κλιματική αλλαγή, ο πάγος λιώνει στους πόλους και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Κάποιες χώρες, όπως οι Μαλδίβες στον Ινδικό Ωκεανό, κινδυνεύουν να σβηστούν εντελώς από το χάρτη! Αυτά τα γνωρίζουν οι ενήλικες εδώ και καιρό! Γιατί λοιπόν δεν γίνεται κάτι για αυτό; Γιατί απλά βρίσκονται οι μεγάλοι και σημαντικοί άνθρωποι σε συνόδους για το κλίμα κάθε χρόνο χωρίς να παίρνουν καμία ουσιαστική απόφαση; Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι οι Τεμπελχανάδες πρέπει να είναι πραγματικά πάρα πολλοί! Έτσι λέω εγώ, αλλά δείτε τι έχει να σας πει και ο Μπεν…»

Έτσι πήγα λοιπόν να δω και τον Πράκτορα Μπεν, ετών 11, από την ΗΠΑ. Του αρέσει να φτιάχνει οικολογικά στιχάκια. «Είμαι Πράκτορας του Πλανήτη Γη, αυτοκράτορας σε μυστική αποστολή, κι όταν βάζω μπροστά για να σώσω τον κόσμο, ούτε αλιγάτορας δεν μπορεί να αντισταθεί!», μου τραγούδησε. Μετά μου είπε για την Σούπα Πλαστικών. Αυτή την τεράστια σούπα με πλαστικά, με μέγεθος δέκα φορές την Ελλάδα, η οποία επιπλέει στον Ειρηνικό Ωκεανό. Μικρότερες τέτοιες σούπες υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Για να υπάρχουν τόσα σκουπίδια μου λέει, τότε σίγουρα θα είναι και οι Τεμπελχανάδες πολλοί. Αλλά μου είπε να ρωτήσω και τον Ιάσωνα για σίγουρα.

Ο Πράκτορας Ιάσωνας είναι 12 ετών, από την Τήνο, στην Ελλάδα. Λατρεύει το σερφ και ότι έχει να κάνει με την θάλασσα. Προβληματίστηκε και αυτός. Δεν είχε την απάντηση. Μου είπε απλά, ότι μόνο το 1% του νερού στον πλανήτη είναι πόσιμο και οι άνθρωποι το σπαταλάμε άσκοπα, με αποτέλεσμα να έχουμε ξηρασία στα νησιά μας και στην Αθήνα. Σαν να μην έφτανε αυτό, μολύνουμε κιόλας τις λίμνες και τα ποτάμια μας. Άρα θα είναι πολλοί οι Τεμπελχανάδες κατέληξε και αυτός…

Την επόμενη μέρα χτύπησε την πόρτα μου η Μαρί Λουιζ, ετών 11, από την Γαλλία. Ήρθε να με βρει με την Ανίτα, τον Μπεν, τον Ιάσωνα και άλλους κάμποσους Πράκτορες του Πλανήτη. Μου είπε ότι τα συζήτησαν όλα και ότι βρήκαν τελικά απάντηση. Οι Τεμπελχανάδες είναι όσοι και οι άνθρωποι. Υπάρχουν μέσα σε όλους μας. Καμιά φορά ξυπνούν και μας κυριεύουν. Καμιά φορά τους καταπολεμούμε, ειδικά όταν γνωρίζουμε περισσότερα για το κακό που προκαλούμε. Βλέπεις, πολλές φορές δεν ξέρουμε πως βλάπτουμε τον άλλο με τις πράξεις μας. Νομίζουμε ότι είναι ασήμαντες, όπως εμείς. Αλλά είμαστε σημαντικοί, πραγματικά. Αν η κάθε μας πράξη δεν είχε τόση σημασία, δεν θα είχαμε φτιάξει ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα. Έτσι, αντίστοιχα, έχει σημασία και η κάθε θετική μας πράξη.

Αυτά μου θύμισαν οι Πράκτορες του Πλανήτη, οι φανταστικοί και πραγματικοί, που γνωρίζω κάθε μέρα σε σχολεία, βιβλιοπωλεία και εκδηλώσεις.Τους ευχαριστώ για την φαντασία, αισιοδοξία και όρεξη τους για την δημιουργία ενός πιο όμορφου και υγιούς πλανήτη.

Οπισθόφυλλο:
Τολμάς να αναλάβεις μια μυστήρια, άκρως απόρρητη αποστολή γεμάτη εκπλήξεις; Είσαι έτοιμος να σώσεις τον κόσμο; Αν η απάντηση είναι όχι, ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ! Αν πάλι η απάντηση είναι ναι, τότε αυτό το βιβλίο είναι για σένα. Άνοιξέ το όμως με μεγάλη προσοχή. Γιατί η ζωή σου δε θα είναι ποτέ ξανά η ίδια…

Ένα βιβλίο με οικολογικό μήνυμα, δοκιμασμένο προηγουμένως στα σχολεία μέσα από δράσεις της ίδιας της συγγραφέως και της ομάδας της. Έξυπνο και αστείο κείμενο, καλή μυθοπλασία, πρωτοποριακό στήσιμο του ίδιου του βιβλίου και πολύ μοντέρνα εικονογράφηση.

Βιογραφικό:
Η Ελένη Ανδρεάδη σπούδασε Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Έχει εργαστεί ως στρατηγικός αλλά και περιβαλλοντικός σύμβουλος στην Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Γερμανία για εταιρείες, οργανισμούς και δημόσια όργανα, όπως για τη Ford Motor Company, Accenture, BBC και το Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας. Ένα ντοκιμαντέρ της αμερικάνικης εταιρείας παραγωγής Participant Productions (που ακολούθησε την παραγωγή του Μια Ενοχλητική Αλήθεια με τον Αλ Γκορ), στο οποίο εργαζόταν ως περιβαλλοντικός σύμβουλος, την οδήγησε στην Ινδία. Εκεί συνάντησε παιδιά που κατάφεραν να απαγορεύσουν τη χρήση της πλαστικής σακούλας στο χωριό τους και πείστηκε ότι αυτά είναι που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο. Μετακόμισε στην Ελλάδα για να εργαστεί στην οικογενειακή τουριστική επιχείρηση Σάνη Α.Ε., όπου μεταξύ άλλων επιμελείται το πρόγραμμα Sani Green. Το 2009 ίδρυσε την ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη, με αντικείμενο τη βιωματική εκπαίδευση και δράση παιδιών για την αειφόρο ανάπτυξη. Με καινοτόμο αναλυτικό εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες, η οργάνωση τους δίνει τα κατάλληλα εφόδια ώστε να εξελιχθούν σε πολίτες που παίρνουν πρωτοβουλίες και αναλαμβάνουν δράση για ένα καλύτερο συλλογικό μέλλον. Το σχολικό πρόγραμμα υλοποιείται σε δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα. Το 2013 οι Πράκτορες του Πλανήτη βραβεύτηκαν ως ένα από τα 100 πιο καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της οργάνωσης μπορείτε να επισκεφτείτε το www.planetagents.org.

Εικονογράφος: Στέφανος Κολτσιδόπουλος

ISBN: 978-960-566-742-9     Σελίδες: 128    Tιμή:  8,80 € -10% 7,92 €

 

 

 

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *