Αθηνά Παππά «Τα όνειρα δεν τελειώνουν ποτέ για κάποιον που θέλει να πάει παραπέρα»

Άνεμος Magazine 02/03/2015 0

Athina_pappa

«Μαγεμένη Βασιλοπούλα». Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση σας.
Η «Μαγεμένη Βασιλοπούλα» είναι η αφήγηση μιας ψυχωσικής περσόνας η οποία αφηγείται την ζωή της με σαρκασμό και αυτοσαρκασμό , μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοχειρίας. Η γυναίκα αυτή μπαινοβγαίνει στο πριν και το τώρα, στο παρελθόν και το παρόν αποκαλύπτοντας στοιχεία του χαραχτήρα της τα οποία δεν γνωρίζομαι αν είναι αληθινά η αν ανήκουν στην σφαίρα του φαντασιακού κόσμου της.

Πόσο μαγεμένη και πόσο βασιλοπούλα νοιώθετε επί σκηνής;
Μαγεμένη είμαι πάντα από την τέχνη του θεάτρου και κάθε φορά που ανεβαίνω στην σκηνή νιώθω να με κατακλύζει αυτή η μαγεία η οποία δεν μπορεί να συγκριθεί με καμιά άλλη μαγεία. Βασιλοπούλα νιώθω σε κάθε περίπτωση είτε υποδύομαι μια ζητιάνα είτε υποδύομαι μια οποιαδήποτε άλλη φιγούρα., κι αυτό γιατί η κατάσταση στην οποία βρίσκομαι κάθε φορά στην σκηνή δεν είναι μια κατάσταση που μπορεί να την βιώνει ο καθένας αλλά μόνο αυτός που υπηρετεί το θέατρο και υπηρετώντας το θέατρο νιώθεις πάντα Βασιλιάς!

Ποιο είναι το συναίσθημα που υπερτερεί, σε αυτή την παράσταση;
Τα συναισθήματα είναι πολλά και διαφορετικά κάθε φορά . Είναι όπως στη ζωή, μπορεί να αισθάνεσαι προς στιγμήν χαρούμενος και αυτό μπορεί να ανατραπεί από την μια στιγμή στην άλλη γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να προκύψει. Έτσι και εδώ, το συναίσθημα της παράστασης που θα εισπράξει το κοινό, εξαρτάται από αυτό που θα του προσφέρω μέσα από το καθήκον μου να ερμηνεύσω όσο καλύτερα μπορώ αυτή την μοναχική φιγούρα.
Η αγωνία της, ο φόβος της μοναξιάς η χαρά και η λύπη της, ο άκρατος ναρκισσισμός της, το φλερτ με τον θάνατο, είναι συναισθήματα τα οποία κυριαρχούν.

magemeni_vasilopoulaΠοια από τις πολλές προσωπικότητες που υποδύεστε, έχει κάποιο χαρακτηριστικό του δικού σας χαρακτήρα και με ποια δεν θα θέλατε ποτέ να ταυτιστείτε στη ζωή;
Υποδύομαι μόνο μια προσωπικότητα η οποία μέσα από την διαταραχή της μπαινοβγαίνει στο παρελθόν της και φαντασιώνεται ότι όλα όσα έζησε και ότι πέρασε είναι αληθινά, πράγμα που μπορεί να είναι και έτσι. Η προσωπικότητα αυτής της γυναίκας είναι εκχερσωμένη μια και είναι μια ψυχωτική γυναίκα όπου το ασυνείδητο υπερτερεί του συνειδητού.
Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά της που μοιάζουν με δικά μου, αλλά δεν είναι τόσες οι ομοιότητες ώστε να συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο χαρακτήρα με τον οποίο ταυτίζομαι.

Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα σε αυτή την παράσταση με τόσους διαφορετικούς ρόλους κάτω από ένα πρίσμα;
Δεν υποδύομαι διαφορετικούς ρόλους, αλλά ένα ρόλο που μπαινοβγαίνει με ευκολία από την μια κατάσταση στην άλλη. Το στοίχημα μου είναι αυτό που βάζω πάντα σε οποιονδήποτε ρόλο που υποδύομαι. Να καταφέρω να τον πλησιάσω όσο καλύτερα μπορώ και να μπορέσω να τον ζωντανέψω με αλήθεια!

Σήμερα, σε αυτή την παράσταση, συναντάτε τα όνειρα και τις προσδοκίες που είχατε στο ξεκίνημα σας για την τέχνη σας;
Είχα τη τύχη και την χαρά να συνεργαστώ με μεγάλους ανθρώπους της τέχνης του θεάτρου και να μου εμπιστευτούν δύσκολους ρόλους, μέσα από τους οποίους κατάφερα να αγγίξω και τα όνειρα και τις προσδοκίες μου. Ευτυχώς όμως τα όνειρα δεν τελειώνουν ποτέ για κάποιον που θέλει να πάει παραπέρα αν είναι δημιουργός και έτσι κάθε φορά που μου προτείνουν να κάνω κάτι από οποιονδήποτε και αν προέρχεται το θεωρώ ευλογία μιας και μου ανοίγει τους ορίζοντές μου για παραπάνω όνειρα και προσδοκίες.

Δεν μπορώ να μην ρωτήσω μέσα στο κλίμα των ημερών, το πώς βλέπετε το χώρο του θεάτρου μέσα στην κρίση;
Η κρίση, αυτή που βιώνουμε εδώ και 5 τουλάχιστον χρόνια είναι μια διαφορετική κρίση από αυτήν που βιώνουμε μέσα στο χώρο της τέχνης χρόνια ολόκληρα, γιατί κακά τα ψέματα η τέχνη περνάει κρίση στην χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια. Είναι μια πνευματική κρίση η οποία για να περάσει χρειάζεται τροφή, καλλιέργεια και εκπαίδευση νοιάξιμο από την Πολιτεία. Δεν επιτρέπεται σε μια χώρα η οποία γέννησε τον Πολιτισμό και επηρέασε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα τον σύγχρονο Δυτικό Πολιτισμό, να πεθαίνει στην ίδια του την χώρα. Ο Πολιτισμός μας είναι η μεγάλη μας βιομηχανία, είναι αυτό που μπορούμε να εξάγουμε. Ωστόσο κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης που ακόμα βιώνουμε, ξεπηδούν καινούργιες ιδέες μέσα από καινούργια σχήματα και νέους δημιουργούς, πολύ αξιόλογες και ελπιδοφόρες.

Αλήθεια, υπάρχει κάποιο άλλο είδος τέχνης που θα θέλατε να κάνετε;
Τα τελευταία 16 χρόνια ασχολούμαι με την συγγραφή θεατρικών έργων και με την σκηνοθεσία.Είναι κάτι που πραγματικά με γεμίζει και πιστεύω ότι είναι αλληλένδετα μεταξύ τους όπως και με την τέχνη της υποκριτικής.

Διαβάστε πληροφορίες για την παράσταση εδώ
https://anemosmagazine.gr/2015/theatro/magemeni-vasilopoula/

Athina_pappa_1

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *