Το ντοκιμαντέρ των νεόπτωχων «Η Αθήνα από κάτω»

Άνεμος Magazine 28/12/2015 0

h_athina_apo_kato1

Διεθνής καμπάνια για την οικονομική ενίσχυση της ταινίας που στηρίζει τα θύματα της οικονομικής κρίσης και της κοινωνικής ανισότητας στην Ελλάδα.

Φαντάσου να μην υπάρχει καμία ανάγκη
για απληστία ή πείνα.
Φαντάσου όλους τους ανθρώπους
να μοιράζονται όλο το κόσμο.
Ίσως πεις πως είμαι ονειροπόλος…
αλλά δεν είμαι μόνο ένας
«Imagine» John Lenon

Λίγα Λόγια για το Έργο
Ο Τάκης Μπαρδάκος πέρασε τέσσερα χρόνια άνεργος, τρία από τα οποία κινηματογραφώντας ένα ντοκιμαντέρ με εικόνες εξαθλίωσης στους δρόμους της Αθήνας αλλά και σε σπίτια, ρημαγμένα από την ανθρωπιστική κρίση της Ελλάδας. Στο κάδρο του είναι πάντα οι άνεργοι συνάνθρωποί μας, που βιώνουν καθημερινά έναν κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό, που βλέπουν τη ζωή τους να υποβαθμίζεται και να καταρρέει.
Ακολουθεί μια οικογένεια ανέργων στο νέο υπόγειο σπίτι τους, όπου η Φιλάνθη που έχει χάσει τα μαλλιά της από τη στενοχώρια, ονειρεύεται «ένα σπίτι με μπαλκόνι».
Συναντά στο δρόμο τον Κωνσταντίνο, πρώην στέλεχος πολυεθνικής που σήμερα είναι άνεργος και που πήρε την απόφαση να μαγειρεύει στο δρόμο, να προσφέρει φαγητό για τους πεινασμένους συνανθρώπους μας.
Παρά τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν οι συντελεστές της ταινίας (ήταν όλοι άνεργοι στη διάρκεια των γυρισμάτων), τόλμησαν να κάνουν αυτό το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους με ελάχιστα μέσα και τώρα αγωνίζονται να το ολοκληρώσουν και ελπίζουν και θέλουν να το μοιραστούν με άλλους.

Δηλώνουν ότι, «αυτή η ταινία είναι μια παραγωγή πολιτισμού και ελπίδας, που δεν έχει σκοπό το κέρδος, αλλά να δοθεί φωνή στα σιωπηλά θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης»

h_athina_apo_kato2

Πως ξεκίνησα
Πριν από τρία χρόνια, ξεκίνησα την προσπάθεια να αποτυπώσω με την κινηματογραφική μου κάμερα τους κάτω, τους εαυτούς μας αλλιώς… γιατί στην κρίση είναι αυτοί οι άνθρωποι που πρέπει να φαίνονται και οι φωνές τους να ακούγονται…
Η δύσκολη κατάσταση στη χώρα μας την Ελλάδα έχει ισοπεδώσει ανθρώπους και καταστάσεις και εξαιτίας της, είναι σχεδόν αδύνατη η παραγωγή κινηματογραφικών έργων, με την ανεργία να ξεπερνά το 90% στο δικό μας κλάδο.
Όμως παρόλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες, τολμάμε, προσπαθούμε και δημιουργούμε μια ταινία χωρίς οικονομική στήριξη, ένα πραγματικά ανεξάρτητο ντοκιμαντέρ. Μια παραγωγή πολιτισμού κι ελπίδας, που δεν έχει σκοπό το κέρδος, αλλά να δώσει φωνή στα βουβά θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ένα Σύγχρονο Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους Γεννήθηκε
Δημιουργούμε ένα σύγχρονο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, που θα έχει αυτήν την κινηματογραφική ποιότητα για να προβληθεί και να διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ, θα έχει εκείνα τα κοινωνικά μηνύματα για να προωθηθεί και να συζητηθεί σε κοινωνικά δίκτυα για να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία και τους πολίτες σε ένα κίνημα αλληλεγγύης και στήριξης των θυμάτων της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα μας.

h_athina_apo_kato3

Το Πλάνο μας
Ο σκοπός της προσπάθειας μας, δεν είναι μόνο να θέσουμε τα κρίσιμα παραπάνω ζητήματα, αλλά και να οικοδομήσουμε μια μεγάλη και ποικιλόμορφη κοινότητα ανθρώπων, που να νοιάζονται βαθιά για τα θέματα ανθρωπισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης, που θα ενωθούν μαζί μας και θα είναι η αρχή μιας πλατειάς ανθρωπιστικής κίνησης. Αυτό θέλουμε, γι αυτό αγωνιζόμαστε. Περιμένουμε τη συμμετοχή σας.

Ενισχύοντας την ταινία,
•Βοηθάς όσους βιώνουν την μακροχρόνια ανεργία, τη φτώχεια, τα αδιέξοδα για να ακουστεί η φωνή τους
•Γίνεσαι κρίκος στην αλυσίδα της παγκόσμιας αλληλεγγύης υπέρ των φτωχών και αδύναμων
•Ενώνεις τη φωνή σου με όσους αποστρέφονται την αδικία και την ανισότητα και πιστεύουν σε έναν καλύτερο κόσμο

To Project Μας
Όλοι οι συντελεστές προσπαθήσαμε με την εμπειρία μας, τις γνώσεις και τον ενθουσιασμό μας, να πετύχουμε μια ταινία με πολύ υψηλές τεχνικές προδιαγραφές και το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα από το 2012 ως το 2015, με δεκάδες ώρες οπτικό υλικό, και εκατοντάδες ώρες μοντάζ, σε υψηλή ποιότητα High-definition HD 1920×1080 format 16/9, με έγχρωμη & Α/Μ φωτογραφία, ηχητική μπάντα STEREO, με διάρκεια περί τα 65’.

Σύμφωνα με το σχέδιο παραγωγής και με τη δική σας συνεισφορά, η ταινία θα μπορεί να είναι έτοιμη το Φθινόπωρο του 2015.

Πού Πάνε τα Χρήματα σας; Πώς μπορείτε να βοηθήσετε;
Χρειαζόμαστε την οικονομική σας ΣΤΗΡΙΞΗ, για να ολοκληρώσουμε αυτό το φιλμ. Για την ολοκλήρωση του μοντάζ, για τους τίτλους και τον υποτιτλισμό καθώς και διάφορα άλλα μικρά πράγματα, που πραγματοποιούνται σε αυτό το στάδιο: την πρωτότυπη μουσική, τον σχεδιασμό του ήχου, τη χρωματική επεξεργασία, το μιξάζ, την ψηφιοποίηση – ΔΨΠ, καθώς και τα έξοδα του promotion και των συμμετοχών σε διεθνή φεστιβάλ.
Επίσης βασικός στόχος μας είναι η αγορά κινηματογραφικού εξοπλισμού για να συνεχίσουμε να κάνουμε παρόμοιες ταινίες, για να ξεφύγουμε από το βραχνά της απραξίας και της ανεργίας.
Όσο περισσότερο με τη δική σας συμμετοχή ξεπερνάμε τον στόχο μας, θα μπορούμε να δώσουμε μια αποζημίωση στους άνεργους συνεργάτες μας (πάνω από 15 άτομα), που έχουν απασχοληθεί στην ταινία χωρίς αμοιβή, για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σας Ευχαριστούμε!
Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας που διαβάσατε την ιστορία μας, που προσφέρετε τη δωρεά σας. Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε την ΜΚΟ PRAKSIS, που αγκάλιασε την προσπάθειά μας και μας δίνει την ευκαιρία να απευθυνθούμε σε εσάς. Τέλος ευχαριστούμε αυτούς, που χωρίς οικονομικό όφελος συνεργάστηκαν και συνεργάζονται σε αυτήν την ανθρώπινη προσπάθεια, τους αρκετούς φίλους που μας στήριξαν ώστε να φτάσουμε ως εδώ. Είστε η έμπνευσή μας για αυτή τη δημιουργία. Σας ευχαριστούμε!

Η δική σας συμμετοχή και χορηγία είναι που δίνει την υπεραξία σε αυτήν την δράση αλληλεγγύης!!!

Εάν όμως λόγω οικονομικών δυσκολιών αδυνατείτε να προσφέρεται δωρεά, σας καταλαβαίνουμε απόλυτα. Μπορείτε όμως κι έτσι να μας βοηθήσετε σημαντικά κάνοντας το εξής:

•Στείλτε e-mail σε φίλους σας για την ταινία. Δημοσιεύστε την καμπάνια σε κοινωνικές πλατφόρμες μέσων μαζικής ενημέρωσης και στο Facebook!

•Βοηθήστε στην εκστρατεία μας μέσω φίλων σας που έχουν τη δυνατότητα και ίσως να μπορούν να γίνουν χορηγοί.

 •Ακολουθήστε μας και διαδώστε τη σελίδα μας στο facebook.
https://www.facebook.com/%CE%97-%CE%91%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%BA%CE%AC%CF%84%CF%89-_-Athens-from-beneath-documentary-295595313897006/

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Όλοι οι συντελεστές και συνεργάτες είναι επαγγελματίες υψηλού επιπέδου, με μεγάλη εμπειρία στην παραγωγή ταινιών. Είμαι σίγουρος για τις δυνατότητες και ικανότητές μας. Στην επιτυχή ολοκλήρωση όμως ενός ανεξάρτητου μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, είναι κι άλλοι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο. Το κόστος είναι υψηλό ακόμη και όταν η παραγωγή είναι low budget όπως η δική μας κι έτσι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι να κάνουμε μια ταινία των 7 χιλιάδων ευρώ, να μοιάζει με € 37.000! Με την 30χρονη εμπειρία μου στον κλάδο και ιδιαίτερα στο ντοκιμαντέρ, μπορώ να διασφαλίσω ότι κάθε ευρώ της προσφοράς σας, θα αποκτήσει αυτή την υπεραξία που χρειάζεται για τους σκοπούς της ταινίας. Η υποστήριξη και η βοήθεια που μας παρέχει η πλατφόρμα του PRAKSIS BCC, δίνει αξιοπιστία στο project και μειώνει τον κίνδυνο αποτυχίας.

Με εκτίμηση
Σκηνοθέτης – Δ/ντης Φωτογραφίας
Τάκης Γ. Μπαρδάκος

 

 

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *