«Ουτοπικά σχολεία» Μαρία Χαραλάμπους

Άνεμος Magazine 23/12/2015 0

Με ταξιδιάρικη διάθεση και άκρως νοσταλγική για τα παιδικά μας χρόνια, θελήσαμε να κάνουμε ένα ταξίδι σε 4 χώρες του κόσμου, όπως τη Νιγηρία, τη Σουηδία, τις ΗΠΑ και τη Δανία. Για να γνωρίσουμε σχολεία πρότυπα. Τα περισσότερα από αυτά αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση, όσο αναφορά το design , τις εγκαταστάσεις και τη φιλοσοφία που διαθέτουν για τον τρόπο διδασκαλίας. Σκεφτείτε πόσο θα άλλαζε η ψυχολογία των παιδιών με την ενσωμάτωση μιας ριζοσπαστικής διδασκαλίας ή με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Άλλωστε, οι καινοτομίες στο τομέα της εκπαίδευσης αποτελούν βασικό παράγοντα εξέλιξης. Σχολεία πρότυπα και πρωτότυπα που ανοίγουν νέους ορίζοντες στον τομέα της εκπαίδευσης.

Τη γνώση μάτια μου
Να
τη κρατάς σαν φυλακτό
Αξία
ανεκτίμητη η εμφύσηση της
Ασπίδα η χρήση της
στη ψυχή σου
Για
να προστατευτεί από τα έρμαια
Της μνησικακίας στο διάβα της ζωής

1. Egalia Pre-school, Στοκχόλμη, Σουηδία
Το νηπιαγωγείο Εγκάλια που βρίσκεται στο προάστιο Σόντερμαλμ της Στοκχόλμης προσπαθεί να «καταργήσει» τον προσδιορισμό των ανθρωπίνων φύλων σε γλωσσικό επίπεδο. Στόχος του σχολειού είναι να αποδώσει στα παιδιά την έννοια της ισότητας, μεταξύ των αγοριών και των κοριτσιών. Οι εκπαιδευτικοί αποφεύγουν τη χρήση λέξεων με γενετήσιο προσδιορισμό όπως για παράδειγμα «εκείνος», «εκείνη», «αυτός», «αυτή». Πέρα από την ισότητα, το σχολείο θέλει να καταρρίψει και τις άλλες κατηγορίες διακρίσεων όπως της φυλής, της θρησκείας, του σεξουαλικού προσανατολισμού κ.ά. Xρησιμοποιώντας πιο ουδέτερες.

mc1

 

2. Makoko Floating school, Λάγος, Νιγηρία
Το σχολείο του Μακόκο βρίσκεται σε μια παραθαλάσσια περιοχή στη πρωτεύουσα Λάγος της Νιγηρίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το σχολείο αντιμετώπιζε πρόβλημα με τις πλημμύρες. Επίλυση στο πρόβλημα έδωσε το 2013 ο Νιγηριανός αρχιτέκτονας Κούνλε Αντεγιέμι, χρησιμοποιώντας 250 πλαστικά δοχεία για να επιπλέει. Επιπρόσθετα, διαθέτει ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή και χημικές τουαλέτες. Το παρόν σχολείο μπορεί να φιλοξενήσει 100 μαθητές, ενώ έχει προταθεί και κερδίσει πολλά αρχιτεκτονικά βραβεία.

mc2

3. Blue school, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Ο χαρακτηρισμός «Μπλε Σχολείο», αρχικά είχε ξεκινήσει για να περιγράψει μια ομάδα εξωσχολικού παιχνιδιού, που γρήγορα ενσωματώθηκε στην εκπαίδευση για να καλύψει ορισμένα κενά στη διδασκαλία. Στόχος της, είναι η δημιουργική, χαλαρή και ανθρωποκεντρική διδασκαλία. Τα συγκεκριμένα σχολεία απευθύνονται σε «περίεργα» παιδιά που θέλουν να ανακαλύψουν και να ερευνήσουν μέσω της δημιουργικότητας.

mc3

4. Brightworks School, Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ
Το σχολείο Brightworks δημιουργήθηκε από τον οραματιστή Γκίβερ Τάλευ το 2011 λόγο της αγάπης που έτρεφε για τη δημιουργικότητα. Το ιδιαίτερο στο σχολείο αυτό είναι ότι όλα τα απαγορευμένα παιχνίδια, επιτρέπονται. Ναι! Δεν είναι απάτη, καλά το διαβάζετε για την ακρίβεια οι μαθητές έχουν την «ελευθερία» να λερωθούν, να διαλύσουν συσκευές, να παίζουν με τη φωτιά και να δημιουργήσουν τα δικά τους καλλιτεχνικά έργα. Στόχος, είναι η ανάδειξη των ταλέντων τους. Επιπλέον, φροντίζουν για τον έλεγχο της ψυχικής τους υγείας, αφού δυο φορές την ημέρα οι μαθητές συναντιούνται σε ένα «κύκλο» για να συζητήσουν την ημέρα τους.

mc4

Altschool, Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ
Το Altschool συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πρώτα φουτουριστικά σχολεία του μέλλοντος. Άνοιξε τις πόρτες του το 2013 στο Σαν Φρανσίσκο και εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Αμερική. Άξιο αναφοράς είναι η προώθηση και χρήση των νέων τεχνολογιών, όπου τα παιδιά παίζουν χρησιμοποιώντας 3D τεχνολογίες.

mc5

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *