Η Μαρία Παπαδάκη μας μιλάει για το βιβλίο της «Τι γυρεύω εγώ εδώ;» εκδόσεις Φίλντισι

Άνεμος Magazine 07/08/2014 0

ti_gireuo

Μετακόμισε στο Κίεβο της Ουκρανίας. Στο παγωμένο άγνωστο!

«Τι γυρεύω εγώ εδώ»; φώναξε!

Η Εύη… η μεγαλωμένη σε μια Ελλάδα εύρωστη ακόμα οικονομικά.

Η στρογγυλοκαθισμένη σε συνθήκες ζωής που σε κακομαθαίνουν αργά ή γρήγορα! Κι’ έτσι γαμάτα βολεμένη σε ακύμαντα ρηχά, που σκέψεις για ξεβόλεμα και περιπέτειες! Που όρεξη για κύματα και ταξίδια! Που όρεξη για διαφορετικότητα και αιρετικά σκιρτήματα!

Έπρεπε λοιπόν να προσαρμοστεί σε καταστάσεις έξω της ρουτίνας της. Και τότε, συνειδητοποίησε πως είχε γίνει πια ερωμένη του ιδρυματοποιημένου «είναι» της!

Ο Μάνθος, ο άντρας της ζωής της, τοποθετημένος σε επιφανή θέση στην Ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο, απαιτεί. Κι’ αυτή… πρέπει να δώσει. Είναι μέσα στα καθήκοντα της καλής συζύγου!

Όμως, ο εαυτός της, αλλόκοτα εγκλωβισμένος μέσα της, γυρεύει διέξοδο να δραπετεύσει και να λευτερωθεί από δεσμά… αόρατα!

Δεν ξέρει πως να τον βοηθήσει. Δεν έμαθε ποτέ να τον βοηθά.

Μια ζωή, γύρευε πόρτες στα τυφλά με μια αφή αδύναμη. Κι’ όταν απογοητευόταν, σταματούσε να γυρεύει.

papadaki mariaΆρνηση για το Κίεβο! Νιώθει ανεξήγητα πως αυτή η πόλη θα τη σκοτώσει με κάποιο τρόπο…Πανέμορφος τόπος! Αδυσώπητος όμως κι’ άκαρδος!

Ζήλια και κακίες για τις ψηλές, γαλανομάτες, άτυχες νεραϊδούλες,

που κάνουν τ’ αδύνατα δυνατά για να επιβιώσουν, χρησιμοποιώντας

ανίερα μέσα! Θαρρεί πως θα της κλέψουν τα κεκτημένα της. Πως θα της γκρεμίσουν όσα με κόπο κράτησε όρθια τόσα χρόνια.

Απέχθεια για τ’ αρσενικά που έρχονται εδώ, κι αν διαθέτουν χρήμα, το ξοδεύουν σε έρωτες μιας χρήσης. Όλα πουλιούνται κι’ αγοράζονται εδώ, ακόμα κι οι συνειδήσεις!

Αλλάζει! Μεταμορφώνεται! Η ζυγαριά της ηθικής της, δε γέρνει πια προς στη μεριά του άντρα όπως παλιά! Εξισορροπείται! Και σιγά-σιγά, αρχίζει να γέρνει αντίθετα! Η γυναίκα είναι για την Εύη τώρα πια ένα πλάσμα που προσφέρεται όποτε, όπου και όπως θέλει εκείνη!

Ένας καινούργιος έρωτας θα φωλιάσει στα σωθικά της και θα την κάνει να στροβιλιστεί σε ίλιγγο συναισθημάτων! Ο Αλιόσα, ο Ρώσος που την καλεί με το βλέμμα να τον εξερευνήσει! Να κυλήσει μαζί του, πάνω στη μηχανή του στον παγωμένο Δνείπερο, τον ποταμό που κόβει στα δυο το Κίεβο! Να βουτήξει μαζί του στη γοητεία του απίστευτου!

Χειμωνιάζει! Το Κίεβο ντύνεται στα λευκά! Η Εύη ανακαλύπτει φοβερά και ακαταλαβίστικα μυστικά που την κυκλώνουν! Την κλέβουν καταστάσεις εξωπραγματικές! Την απειλούν συμπληγάδες και δαίμονες!

Τη βασανίζουν ερωτήματα και αγωνίες, που της σφίγγουν τον καταπιόνα μέχρι πνιγμού! Ποιος είναι ποιος; Που οδηγούν τα τυφλά βήματα; Τι θα γίνει αν κάνει αυτό; Που θα καταλήξει αν κάνει τ’ άλλο;

Δεν μπορεί να ζητήσει βοήθεια από πουθενά! Ούτε κι’ απ’ το Μάνθο, τον άντρα που είναι τόσα χρόνια δίπλα της! Δεν τον αναγνωρίζει πια! Έχει αλλάξει τραγικά!

Τα παγωμένα χέρια του φόβου σέρνονται πάνω της! Ζητά μια σανίδα σωτηρίας να πιαστεί να μη βουλιάξει… Τη βρίσκει στα φαντάσματα της ψυχής της!

Στον λατρεμένο γεννήτορά της… το μπαμπά, που ζει πια μόνο για κείνη…

Στο ξωτικό του μέσα της, τον καθρέφτη που καθρεφτίζει ένα είδωλο… αλητάκι μαγκιόρικο, άκρως διαφορετικό από κείνο το φρικτό, το μαντρωμένο σε συνήθειες και «πρέπει», το άτολμο, το δυσκίνητο, που είναι ίσως υπεύθυνο για όσα δυναμικά και φλογάτα απωθεί και αρνείται πεισματικά!

Στη γιαγιά… τη Σμυρνιά κυρά, που με τα βόλια της πλάνας της ματιάς, έριχνε καταγής παλικάρια και τοίχους, που ύψωναν… διαόλια μπροστά της!

Έτσι έλεγε τις δυσκολίες! Διαόλια! Κι’ έτσι τις πολέμαγε! Ομοιοπαθητικά! Με την διαολόφυσή τους… δανεική στα σπλάχνα της να ξερνά φωτιά και σίδερο!

Αγκαλιάζεται σφιχτά με τα ευλογημένα φαντάσματα της ψυχής της και παίρνουν την απόφαση, να κοιτάξουνε ψηλά μαζί. Γιατί πρέπει να κοιτάξεις τον ουρανό για να δεις τ’ αστέρια! Με χαμηλωμένο το κεφάλι, μόνο το χώμα χαίρεσαι! Θ’ αντέξουν; Θ’ αντέξει;”

Η Μαρία Παπαδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης και μένει στην Αθήνα.
Εργάζεται στο διαδικτυακό περιοδικό «Μουσικόραμα».
Η πρώτη της ποιητική συλλογή «Αγάπες Δροσουλίτες» απέσπασε θετικά σχόλια από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και το περιοδικό «Έξοδος».
Στη στιχουργική της πορεία έχει συνεργαστεί  με αξιόλογους μουσικοσυνθέτες και ερμηνευτές.
Εκτός Ελλάδας έχει συνεργαστεί με τον Αμερικανό συνθέτη Daniel Alcheh, γράφοντας τους στίχους  σε τέσσερα τραγούδια του soundtrack της ταινίας του Χόλιγουντ «The trouble with Bliss»,  που ερμήνευσαν ο Βασίλης Λέκκας, ο Παντελής Θαλασσινός και η Σοφία Παπάζογλου.
Το soundtrack προτάθηκε για την πρώτη θέση στην σπουδαία διοργάνωση «Media Αwards» του Χόλιγουντ.
Κάποια χρόνια έμεινε στο Κίεβο της Ουκρανίας για λόγους οικογενειακούς. Η προσαρμογή της σε χώρα εντελώς διαφορετικής κουλτούρας και τρόπου ζωής ήταν αρκετά δύσκολη, αλλά είχε σαν αποτέλεσμα τη γέννηση του βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας.

• Επικοινωνήστε με τη συγγραφέα

https://www.facebook.com/maria.papadakia.5?fref=ts

http://www.filntisi.gr/Books/ti_gireuo.html

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *