H συγγραφέας Αφροδίτη Βακάλη μας μιλάει για το μυθιστόρημα της «Και γύρω τους η θάλασσα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Άνεμος Magazine 03/02/2014 0

kai giro tous

Αν και ξέρουμε πως είναι δύσκολο, μπορείτε να μας περιγράψετε με λίγα λόγια την υπόθεση του βιβλίου σας;
Η ιστορία εκτυλίσσετε στις Κυκλάδες και πιο συγκεκριμένα στη Μύκονο, γύρω στη δεκαετία του ’50, όπου παρακολουθούμε τον καπετάνιο Παναγή Καρατζά να επιστρέφει στο νησί του μετά από ένα πολύχρονο ταξίδι και να παντρεύει δια της βίας τη θετή του κόρη Αννεζώ με τον καλύτερό του φίλο, τον Κωνσταντή. Γνωρίζοντας σιγά-σιγά την οικογένεια, τους δεσμούς και τα μυστικά που τους συνδέουν, μα και που συνάμα τους χωρίζουν, καταλαβαίνουμε τι ήταν αυτό που τον οδήγησε σ’ αυτήν του την πράξη. Παράλληλα, η ψυχοκόρη τους Μαρία, οι ξαδέλφες της Αννεζώς, ο γιατρός Βαρανάκης κι ένα πλήθος άλλων προσώπων από το νησιωτικό περίγυρο, εμπλέκονται στην ιστορία και προκαλούν ένα ντόμινο γεγονότων που επηρεάζουν άμεσα τους ήρωες και τους φέρνουν αντιμέτωπους με «τις αλήθειες τους» ή τους αναγκάζουν να υπερβούν τον εαυτό τους. Κι όπως είναι φυσικό, άλλοι τα καταφέρνουν και δικαιώνονται, ενώ άλλοι, μην μπορώντας να ανταπεξέλθουν, οδηγούνται στην καταστροφή. Η «αλήθεια» άλλωστε, όσο λυτρωτική κι αν είναι κάποιες φορές, συχνά αποτελεί τεράστιο βάρος για τους ώμους των ανθρώπων. Δεν είμαστε όλοι πλασμένοι για ν’ αντέχουμε τις «αλήθειες» μας.

Βασίζεται σε δικές σας εμπειρίες, πραγματικά γεγονότα ή είναι, ως επί το πλείστον, μυθοπλαστικό;
Το βιβλίο αυτό είναι εξ’ ολοκλήρου μυθοπλασία, γεννήθηκε στο μυαλό μου και καμία σχέση δεν έχει με προσωπικές μου εμπειρίες ή υπαρκτά πρόσωπα. Προτίμησα να κινηθώ με αυτόν τον τρόπο, διότι δεν ήθελα να επηρεαστώ από δικά μου βιώματα ή άλλων γνωστών μου. Θέλησα οι ήρωές να είναι ‘καινούργιοι’, ‘καθαροί’ και ‘αδέσμευτοι’ από την όποια γνώση εγώ κουβαλάω, έτσι ώστε να μπορούν να κινηθούν και να πράξουν απολύτως ελεύθεροι και δίχως περιορισμούς.

Γνωρίζουμε πως η υποδοχή του βιβλίου σας ήταν παραπάνω από θερμή. Για 5 βδομάδες βρέθηκε στις λίστες των ευπωλύτων, στο ΒΗΜΑ και στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Πού πιστεύετε ότι οφείλετε κάτι τέτοιο;
Πραγματικά, ήταν τεράστια χαρά για μένα να δω την πρώτη μου συγγραφική προσπάθεια στην λίστα των ευπωλύτων. Δεν μπορώ να πω με ακρίβεια τι συνετέλεσε σ’ αυτό, μακάρι να υπήρχε συγκεκριμένη συνταγή. Θα την ακολουθούσαμε πιστά όλοι οι συγγραφείς. Προσωπικά κατέθεσα ένα κομμάτι της ψυχής μου στις σελίδες αυτού του βιβλίου, καθώς και την απέραντη αγάπη που νιώθω για τούτο το νησί στο οποίο μένω μόνιμα πολλά χρόνια τώρα και που δεν σας κρύβω, το θεωρώ και τόπο δικό μου. Το καταγάλανο Αιγαίο, το Απολλώνιο φως που αστραποβολεί πάνω στο λευκό των σπιτιών, τα άγρια βράχια, και όλα όσα συνθέτουν το μοναδικό τοπίο των Κυκλάδων μας, δεν υπήρξαν απλώς πηγή έμπνευσης για μένα, αλλά γέννησαν μέσα μου την ανάγκη να τα αποτυπώσω στο χαρτί. Και νιώθω μεγάλη ικανοποίηση αλλά κι ευγνωμοσύνη, που το αναγνωστικό κοινό δέχτηκε με τόση θέρμη αυτήν μου την προσπάθεια και την αγκάλισε με τόση αγάπη. Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω και τις εκδόσεις ψυχογιός που μου έδωσαν την ευκαιρία να παρουσιάσω τη δουλειά μου. Είναι πολύ σημαντικό, νομίζω, να δίνεται ‘βήμα’ σε νέους συγγραφείς, έτσι ώστε το αναγνωστικό κοινό να έχει τη δυνατότητα να τους γνωρίσει και να κρίνει το έργο τους.

Υπάρχει κάποιος αγαπημένος σας ήρωας στο βιβλίο; Ξεχωρίζετε κάποιον;
Έχω δεθεί με όλους τους ήρωες του βιβλίου καθώς τους είδα να γεννιούνται, να αποκτάνε υπόσταση και φωνή κι από ένα σημείο και πέρα, τους παρακολούθησα με ενδιαφέρον να πράττουν ελεύθεροι κι αυτόβουλοι πια. Τους νιώθω σαν ‘παιδιά’ μου και η αλήθεια είναι πως τους αγαπώ όλους, παρά τα ελαττώματα, τις μικρότητες ή  τα πάθη τους. Παρόλα αυτά, ομολογώ, ότι ξεχωρίζω κάποιον.
Ο αγαπημένος μου, λοιπόν, είναι ο Κωνσταντής, ο φίλος του Καρατζά και μετέπειτα άντρας της Αννεζώς.  Έχει ένα απίστευτο μεγαλείο ψυχής, το οποίο ξεδιπλώνεται σιγά-σιγά καθώς προχωρά η ιστορία. Αν και είναι ένα άτομο που κακοποιήθηκε ψυχικά και σωματικά σε πολύ νεαρή ηλικία, είχε τη δύναμη να ξεπεράσει αυτά τα τραύματα, να αγαπήσει και να φερθεί με έναν εξαιρετικά  ευγενικό και διακριτικό τρόπο στη γυναίκα του. Κι ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγηθεί σε μια σκληρή και βάναυση συμπεριφορά εξαιτίας των ‘τραυμάτων’ που κουβαλά, εκείνος κατάφερε να τιθασεύσει τους δαίμονες του και να επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία, αποκαλύπτοντας έναν πραγματικά δυνατό και ανώτερο χαρακτήρα με αποτέλεσμα να κερδίζει το θαυμασμό μου.

Τώρα, 3 μήνες σχεδόν, από την έκδοση του, αν μπορούσατε, θα δίνατε διαφορετική τροπή στο βιβλίο σας; Θα αλλάζατε κάτι;
Για να είμαι ειλικρινής, δε θα άλλαζα τίποτα απολύτως. Και αυτό, δεν το λέω από έπαρση, αλλά επειδή πιστεύω ότι οι ήρωες, έχοντας ξεφύγει από την ‘πένα’ μου, κινήθηκαν αυτόνομα, έπραξαν αυτά που ο καθένας μπορούσε με βάση το χαρακτήρα και τις δυνατότητές του κι αντιμετώπισαν τις συνέπειες των επιλογών τους, ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Ο χρόνος δε γυρίζει πίσω για κανέναν, όλοι έχουμε μονάχα στιγμές για να πράξουμε και για να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες πολλάκις σημαδεύουν τη πορεία μας. Είναι, λοιπόν, αναπόφευκτο συχνά να οδηγούμεθα σε λάθη. Αργά ή γρήγορα δε, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες αυτών των λαθών μας. Επομένως, δεν βρίσκω κανέναν απολύτως λόγο να φερθώ στους ήρωές μου με μεγαλύτερη επιείκεια από αυτήν που η  ίδια η ζωή φέρεται σε όλους εμάς.

vakali

Σύγχρονη εποχή της τεχνολογίας, εποχή των “e-books”. Ποια  είναι η γνώμη σας γι’ αυτή τη νέα τάση των βιβλίων; Πιστεύετε πως τα “ e-books” θα  αντικαταστήσουν τα απλά βιβλία καταστρέφοντας το παραδοσιακό διάβασμα;
Πιστεύω ότι η ιλιγγιώδης εξέλιξη της τεχνολογίας στην εποχή μας, απαιτεί να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές που επιφέρει. Ο αναγνώστης έχει πλέον την ευκαιρία να διαλέξει τη μορφή που επιθυμεί να έχει το βιβλίο που διαβάζει. Και φυσικά, όποια κι αν είναι αυτή η μορφή, δεν επηρεάζει το περιεχόμενο ή τη λογοτεχνική του αξία. Προσωπικά, ανήκω στη γενιά εκείνη που μέσα στην απόλαυση της ανάγνωσης συγκαταλέγεται και η αίσθηση του να κρατώ στα χέρια μου το βιβλίο. Λατρεύω τη μυρωδιά του ‘φρεσκοτυπωμένου’  χαρτιού, εξίσου δελεαστική με αυτήν του φρεσκοψημένου ψωμιού, και αγαπώ να τσακίζω σελίδες, να υπογραμμίζω ή να χρησιμοποιώ κάρτες και μολύβια για σελιδοδείχτες.
Παρόλα αυτά, σε μια εποχή που οι νεότερες γενιές είναι εξαρτημένες σχεδόν από τους υπολογιστές τους, θα ήταν παράλογο να απαιτούμε να έχουν με το χαρτί την ίδια σχέση που έχουμε κι εμείς. Πιθανόν, λοιπόν, με το πέρασμα του χρόνου, να εκλείψουν σιγά-σιγά τα παραδοσιακά βιβλία και να κυριαρχήσουν αποκλειστικά τα e-books. Αν και πιστεύω ότι κάτι τέτοιο ίσως χρειαστεί ακόμη αρκετές δεκαετίες για να συμβεί, δε με ξενίζει ούτε μ’ ενοχλεί. Ο τρόπος που η λογοτεχνία προσεγγίζει τον αναγνώστη πρέπει, πιστεύω, να υπάγεται στους κανόνες που διέπουν την εκάστοτε εποχή. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν στενόμυαλο κι οπισθοδρομικό, κάτι που δε ταιριάζει σε καμία μορφή τέχνης.

Ελληνική λογοτεχνία. Πιστεύετε πως σήμερα υπάρχουν καλά ελληνικά, λογοτεχνικά βιβλία, αξιόλογοι Έλληνες συγγραφείς; Ποια είναι η γνώμη σας;
Όπως και σε κάθε άλλη εποχή, θεωρώ ότι υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι Έλληνες συγγραφείς σήμερα, κι αυτό ασφαλώς, είναι ιδιαίτερα θετικό και αισιόδοξο. Εκτιμώ αφάνταστα αρκετούς εξ αυτών και τους διαβάζω με ενθουσιασμό και έντονο ενδιαφέρον. Δυστυχώς όμως, η δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, έχει αναγκάσει τους εκδοτικούς οίκους όχι μόνο να κάνουν αυστηρές επιλογές αλλά και να περιορίσουν κατά πολύ τον αριθμό των τίτλων που εκδίδουν. Παρ’ όλα αυτά βλέπω, ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια από μέρους τους και συχνά με αρκετό οικονομικό ρίσκο. Ελπίζω και πιστεύω, ότι το αναγνωστικό κοινό θα τους δικαιώσει, διότι εκείνοι που αγαπούν τη λογοτεχνία είναι αδύνατο να σταματήσουν να διαβάζουν, όπως είναι αδύνατον και για τους συγγραφείς να σταματήσουν να γράφουν. Η λογοτεχνία είναι ψυχική ανάγκη και θα επιβιώσει όπως επιβιώνει και η πίστη. Τρέφεται, θαρρώ, από αυτές τις  ίδιες δυσκολίες που την απειλούν. Τις ενστερνίζεται, τις διαπλάθει και τις προσφέρει πίσω με άλλη μορφή.

Οπισθόφυλλο
Σ’ ένα νησί των Κυκλάδων, ο καπετάνιος Παναγής Καρατζάς επιστρέφει για να βρεθεί αντιμέτωπος με παλιούς και νέους δαίμονες. Στο μουράγιο τον περιμένει με λαχτάρα η θετή του κόρη, η Αννεζώ, και στο σπίτι η Φρασκούλα, η ψυχρή κι απόμακρη γυναίκα του. Στη θαλασσοδαρμένη του ψυχή, τη στερημένη από αγάπη, σιγά σιγά γεννιέται ένα νοσηρό ερωτικό πάθος για το κορίτσι που ο ίδιος μεγάλωσε σαν κόρη του. Τρομαγμένος και γεμάτος ντροπή, την παντρεύει βιαστικά και με το ζόρι με τον καλύτερο του φίλο, τον Κωνσταντή. Κι ενώ το ζευγάρι παλεύει να ισορροπήσει μέσα σ’ αυτό τον αταίριαστο γάμο, τα πρόσωπα που τους περιστοιχίζουν ταλανίζονται απ’ τα δικά τους ασίγαστα πάθη.

Οι ξαδέλφες της Αννεζώς, η ατίθαση και προκλητική υπηρέτρια Μαρία, ο εγωκεντρικός, καιροσκόπος Νικόλας και ο γιατρός Βαρανάκης μπλέκονται σ’ ένα πολυδιάστατο και επικίνδυνο ερωτικό παιχνίδι με καταστροφικά αποτελέσματα. Ορισμένοι καταφέρνουν να σταθούν όρθιοι και άλλοι, πάλι, λυγίζουν. Άλλοι μαθαίνουν απ’ τα λάθη τους κι άλλοι συνθλίβονται απ’ αυτά.

Μα γύρω τους και γύρω απ’ όλα υπάρχει πάντα η θάλασσα. Απέραντη κι απρόβλεπτη σαν τη ζωή. Πανίσχυρη κι αυτόβουλη, άλλοτε να φέρνει κι άλλοτε να παίρνει…

Βιογραφικό
Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΒΑΚΑΛΗ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και είναι εκπαιδευτικός. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αρχικά εργάστηκε διδάσκοντας αγγλικά σε φροντιστήρια. Το 1997 διορίστηκε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα, ζώντας μόνιμα στη Μύκονο.

Σελ.: 416 – Τιμή:15,50€ – ISBN: 978-618-01-0282-6
Τιμή
e-book: 11,99€ – ISBN e-book: 978-618-01-0283-3

• Επικοινωνήστε με τη συγγραφέα:
https://www.facebook.com/afroditi.vakali


 

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *