«Αγεφύρωτες σιωπές», Μαρία Κωνσταντούρου • Κριτική βιβλίου από τη Βάσω Παπαδοπούλου

Άνεμος Magazine 22/01/2014 0

Agefirotes siopes

Βρισκόμαστε στην πόλη της Άρτας με την ιστορική γέφυρα και τον θρύλο που την ακολουθεί.
Η συγγραφέας παρουσιάζει μία παραλλαγμένη εκδοχή του συγκεκριμένου θρύλου, σε αντιπαράθεση με μία νέα, σημερινή υπόθεση αυτοκτονίας από το ίδιο σημείο.

Παίζοντας ανάμεσα στο χθες και το τώρα, πλέκει τους μύθούς της.
Από τη μία η ερωτευμένη γυναίκα του πρωτομάστορα, ξεγελιέται πηγαίνει να συναντήσει τον άντρα της και, ως άλλη Ιφιγένεια, οδηγείται θυσία στο βωμό.

Από την άλλη, από τη γέφυρα πέφτει και σκοτώνεται η Μαργαρίτα, σύζυγος γνωστού μεγαλοπαράγοντα της περιοχής, ευτυχισμένη μητέρα της Θάλειας και του Αργύρη, γνωστή για την φιλανθρωπική της δράση. Όλοι αποδίδουν τον ξαφνικό θάνατο της σε αυτοκτονία, χωρίς όμως κάποιος να ψάχνει για τις αιτίες που οδήγησαν στο διάβημα αυτό. Η μόνη που δεν πείθεται είναι η μοναχοκόρη της.

Η Θάλεια θα αρχίσει μία αναζήτηση της αλήθειας από όπου δε θα βγει κανένας αλώβητος, ακόμα και η ίδια. Κατά τη διάρκεια αυτή πολλά ψέματα θα αποκαλυφθούν, πολλές ψευδαισθήσεις θα καταρριφθούν, ώσπου μία πυρκαγιά να δώσει την λύση.

Η συγγραφέας χρησιμοποιεί τον μύθο, με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσει να θίξει τεράστια θέματα που πλήττουν την σημερινή κοινωνία. Σωματεμπορία, παράνομες υιοθεσίες, χαμένα παιδιά, διαφθορά στη πολιτική ηγεσία, οικονομικές ατασθαλίες και αρκετά ακόμα τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν την σύγχρονη κοινωνία μας. Οι αλήθειες όμως, δεν φέρνουν στο φως μόνο καταστροφές, αναδεικνύουν και γεγονότα που περιέχουν νόημα, ουσία και πραγματική ευτυχία.

Η αγάπη; Που βρίσκεται η αγάπη; Υπάρχει η μητρική, η αδελφική, η πατρική αγάπη διάσπαρτη μέσα στις σελίδες. Η αγάπη εκείνη που ομορφαίνει τον άνθρωπο.
Και ο έρωτας; Ναι υπάρχει και ο έρωτας.

Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο ανάγνωσμα. Ένα βιβλίο με πολλαπλές αναγνώσεις. Κάθε αναγνώστης θα βρει αυτό που αναζητά. Άλλος θα προβληματιστεί με τα ισχυρά θέματα που θίγονται, άλλος θα παραμείνει στην αφήγηση της ιστορίας της οικογένειας ή στην μύθο του παρελθόντος.

Βάσω Παπαδοπούλου (papvasso@gmail.com)

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *