«Ο Αριστοφάνης απαιτεί ιδιαίτερη μελέτη…», Φαίη Ξυλά

Άνεμος Magazine 22/07/2014 0

fei ksila 1

Συνέντευξη στον Βασίλη Παπαβασιλείου

 Μερικές γυναίκες είναι προικισμένες με τόσα προτερήματα, που δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις από αυτά. Στην περίπτωση της Φαίης Ξυλά, ο θεός της τα έδωσε απλόχερα! Είναι μία πολύ όμορφη γυναίκα, με ένα ακτινοβόλο και φωτογενές πρόσωπο και δύο υπέροχα γαλάζια μάτια που μέσα τους καθρεφτίζονται όλη η τρυφερότητα και η καλοσύνη της, και φυσικά μια ταλαντούχα ηθοποιός! Η Φαίη Ξυλά δεν έχει απλά και μόνο ταλέντο, έχει χάρισμα, έχει αστέρι, έχει φινέτσα, που την κάνουν ξεχωριστή, γι’ αυτό και είναι πρώτη στις επιλογές για πρωταγωνιστικούς ρόλους τόσο από τους σκηνοθέτες όσο και από τους παραγωγούς. Φέτος, συνεργάζεται με τον Γιώργο Κιμούλη στις “Θεσμοφοριάζουσες” του Αριστοφάνη και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι αυτή η παράσταση θα “σκίσει” και θα σημειώσει μεγάλη εμπορική, αλλά και καλλιτεχνική επιτυχία. Συμπρωταγωνιστούν, επίσης, ο Δημήτρης Πιατάς στο ρόλο του Ευριπίδη και ο Θανάσης Αλευράς στον ρόλο του Αγάθωνα.

Νιώθεις ευνοημένη και τυχερή στην έως τώρα πορεία σου;
Ναι πάρα πολύ, αυτό, όμως προϋποθέτει και πολλή δουλειά. Το κομμάτι της τύχης είναι πολύ σημαντικό , αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Η δουλειά μας έχει μεγάλες απαιτήσεις και αν δεν είσαι διατεθειμένος να δουλέψεις πολύ, δεν νομίζω ότι μπορείς να “επιβιώσεις” και να έχεις διάρκεια…

Θεωρείς κλισέ το ότι όλοι οι ηθοποιοί θέλουν να παίξουν στην Επίδαυρο αρχαία τραγωδία ή αττική κωμωδία;
Έχω την εντύπωση ότι δεν το θέλουν όλοι οι ηθοποιοί, αλλά το να παίζεις στην Επίδαυρο, είναι μία συγκλονιστική εμπειρία , μόνο και μόνο από την ενέργεια που παίρνεις από τον χώρο. Κι αυτό το λέω από προσωπική εμπειρία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνεις Αριστοφάνη; Ποιο ρόλο ερμηνεύεις στις “Θεσμοφοριάζουσες” ;
Στις “Θεσμοφοριάζουσες” είμαι η γυναίκα – αρχηγός. Είμαι, δηλαδή, το θηλυκό που διατάζει, ελέγχει και συντονίζει τη γιορτή, τα Θεσμοφόρια, θέτει τα ζητήματα και πολλές φορές προτείνει και την λύση. Ο Αριστοφάνης απαιτεί ιδιαίτερη μελέτη, γιατί τα κείμενα του έχουν μία πολυσημεία, οπότε καλό θα ήταν ο ηθοποιός να ξέρει τι λέει. Η πολυσημεία είναι η δυνατότητα των σημαινόντων να αντιστοιχούν σε πολλά σημαινόμενα.

Πως είναι να δουλεύεις με τον Γιώργο Κιμούλη;
Για μένα είναι πολύ καλό . Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που δουλεύω μαζί του. Ως σκηνοθέτης ο Γιώργος (Κιμούλης ) ξέρει πολύ καλά τι θέλει από τους ηθοποιούς του και αυτό για μένα είναι πολύ σημαντικό. Με τη σκηνοθεσία και τη διασκευή του, εμβαθύνει επί της ουσίας στο κείμενο και έτσι μπορεί να φέρει στην επιφάνεια όλα αυτά που υπονοούνται από τον Αριστοφάνη.

fei ksila 2

Επειδή τα έργα του Αριστοφάνη ανεβαίνουν κάθε χρόνο αδιαλείπτως , οι σκηνοθέτες αποφασίζουν να δώσουν σ’ αυτά μία νέα πνοή με νεωτερισμούς , εφέ και επίκαιρες ατάκες. Μήπως όλα αυτά αποδομούν τον λόγο του κειμένου;
Όχι, βέβαια. Όταν στηρίζεσαι στο κείμενο και βασίζεσαι σε αυτό, η διασκευή εκεί στοχεύει. Στο να βάλεις κάποιες αντιστοιχίες της τότε εποχής στο σήμερα. Η Αριστοφανική κωμωδία είναι μία κωμωδία σάτιρας όλων αυτών που διαδραματιζόταν στην αρχαία εποχή με αποτέλεσμα αυτά που διαπραγματευόταν ο Αριστοφάνης ήταν πολύ οικεία στους πολίτες της. Οπότε, δεν είναι κακό να διασκευάζεις κάποια στοιχεία του έργου και να τα χρησιμοποιείς στη σημερινή εποχή. Από την άλλη, τα έργα του Αριστοφάνη, είναι τόσο διαχρονικά που είναι σαν να έχουν γραφτεί σήμερα. Γι’ αυτό και γίνονται αναφορές σε καταστάσεις, πρόσωπα –πολιτικά και μη- γεγονότα και σημαντικά θέματα της ζωής που ζούμε-

Σε ποιους ρόλους έχεις δοθεί με όλη σου την ψυχή;
Σε όλους! Αν επιλέξω κάποιον ρόλο , αυτό σημαίνει ότι θέλω να τον κάνω και οφείλω να δοθώ απόλυτα σε αυτόν.

Ποιους μεγάλους ρόλους και ποιων σημαντικών συγγραφέων επιθυμείς να υποδυθείς στη διάρκεια της καλλιτεχνικής σου πορείας στο μέλλον;
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω επιθυμίες ,ούτε απωθημένα. Παρ’ όλα αυτά, ονειρεύομαι κάποια συγκεκριμένα πράγματα, αλλά δεν έχουν σχέση με συγκεκριμένους συγγραφείς ή συγκεκριμένους ρόλους. Αυτό που ονειρεύομαι είναι να συνεχίσω να ασχολούμαι με το θέατρο και να κάνω πράγματα που με γεμίζουν και μου αρέσουν.

Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σου σχέδια;
Τον χειμώνα θα συνεχιστεί για δεύτερη σεζόν ο “Φον Δημητράκης” στο θέατρο Μουσούρη με τον Πέτρο Φιλιππίδη. Υπάρχει στα σκαριά να παίξω και σε ένα έργο τις Δευτέρες και τις Τρίτες αλλά δεν μπορώ να ανακοινώσω κάτι ακόμη.

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *