Το παρελθόν

Άνεμος Magazine 18/03/2014 0

to parelthon

γράφει η Σταυρούλα Αλατσά

Τίτλος: Το παρελθόν (Le Passé)
Θα μπορούσε όμως να λέγεται και: Οικογενειακά Προβλήματα
Σκηνοθεσία: Ασγκάρ Φαραντί
Παίζουν: Μπερενίς Μπεζό, Ταχάρ Ραχίμ, Αλί Μοσάφα, Πολίν Μπουρλέ
Το είδα: Με πολύ μεγάλη προσοχή
Είδος: Δραματική 2013
Διάρκεια: 130΄

Ο Αχμάντ επιστρέφει έπειτα από 4 χρόνια απουσίας στο Παρίσι για να οριστικοποιήσει το διαζύγιο με την πρώην σύζυγό του Μαρί. Η Μαρί έχει προχωρήσει τη ζωή της και συζεί πλέον με ένα νεότερο άντρα και τον γιό του. Η ίδια έχει 2 κόρες από τον πρώτο της γάμο. Τι θα συμβεί όταν οι δυο άντρες συναντηθούν; Ο Αχμάντ θα έρθει αντιμέτωπος με την Μαρί όταν θα συνειδητοποιήσει ότι η έφηβη κόρη της αντιδράει έντονα στον καινούργιο γάμο της μητέρας της.

Το φιλμ μοιάζει σαν να είναι η σίκουελ του προηγούμενου έργου του Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί ‘Ένας χωρισμός’ όχι μόνο λόγο του κοινού θέματος που είναι ο χωρισμός και οι επιπτώσεις που έχει πάνω στα παιδιά, αλλά και για το γεγονός ότι ουσιαστικά οι ταινίες του βασίζονται πάνω στην απουσία μιας γυναίκας. Γεγονός που είχαμε δει και στην  ταινία του ‘Τι απέγινε η Έλλη’ (παρένθεση για να τονίσω ότι αν δεν έχεις δει τις ταινίες του, πρέπει να το κάνεις άμεσα. Αν φυσικά σου αρέσει το καλό και ποιοτικό σινεμά).

Η ταινία μοιάζει να είναι χωρισμένη σε δυο μέρη. Στο πρώτο παρακολουθούμε την επιφάνεια. Αυτό που θα έβλεπε κάποιος απέξω, ένας γείτονας δηλαδή. Και ενώ σαν κακοί γείτονες βγάζουμε τα δικά μας συμπεράσματα για το τι συμβαίνει και βιαζόμαστε να κρίνουμε τους χαρακτήρες, έρχεται το δεύτερο μέρος και μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Γιατί εκεί μαθαίνουμε όλη την αλήθεια, το παρελθόν και γιατί ο καθένας συμπεριφέρεται με τον τρόπο που είδαμε.

Ναι, οι χαρακτήρες δεν θα σου ανοιχτούν από την αρχή. Πρώτα θα τους αντιπαθήσεις, θα τους κρίνεις και θα τους καταδικάσεις και μετά θα τους μάθεις στα αλήθεια, θα τους καταλάβεις και φυσικά θα τους συμπονέσεις.

‘Το Παρελθόν” αποτέλεσε το μεγάλο φαβορί του 66ου  Φεστιβάλ Κανών και η φυσικότατη ερμηνεία της Μπερενίς Μπεζό που την γνωρίσαμε πριν δυο χρόνια στο πανέμορφο ‘The Artist’, της χάρισε το Βραβείο ερμηνείας στις Κάννες.

Το σίγουρο είναι ότι η συγκίνηση που θα σου αφήσει το τέλος της ταινίας θα σε ακολουθεί σαν ομίχλη για αρκετές ημέρες.

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *