Το κουκλόσπιτο

Άνεμος Magazine 24/02/2014 0

to kouklospito

γράφει η Σταυρούλα Αλατσά

Τίτλος: Το κουκλόσπιτο (The Awakening)
Θα μπορούσε όμως να λέγεται και: Πίστευε και μη ερεύνα
Σκηνοθεσία: Νικ Μέρφι
Παίζουν: Ντομινίκ Γουέστ, Ρεμπεκα Χολ
Το είδα: Βασικά όχι όλο. Στο περισσότερο έκλεινα τα μάτια από φόβο.
Είδος: Θρίλερ 2012
Διάρκεια: 107΄

Βρισκόμαστε στην περίοδο των φαντασμάτων όπως είναι γνωστή η περίοδος μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο κόσμος ακόμη μετράει τις πληγές του και τις απώλειες. Μέσα σε αυτό το οδυνηρό παρών κάποιοι αποφασίζουν να επωφεληθούν και παριστάνουν μέντιουμ που μπορούν να επικοινωνούν με νεκρούς. Η Florence Cathcart αναλαμβάνει να ξεσκεπάσει τέτοιου είδους απατεώνες. Μέχρι την στιγμή που δέχεται να επισκεφτεί ένα σχολείο όπου μαθητές λένε ότι βλέπουν το φάντασμα ενός μικρού αγοριού. Τι συμβαίνει στο σχολείο; Πρόκειται για φάρσα ή μήπως όχι;

Η ταινία είναι τόσο όμορφη αισθητικά που σε κερδίζει αμέσως μόνο από αυτό. Ένα καλοστημένο θρίλερ με αρκετά κλισέ, όμως και σενάριο που σε κάνει να αναρωτιέσαι συνεχώς τι είναι αληθινό και τι όχι. Μην προσπαθείς να μαντέψεις. Όσο και να είσαι σίγουρος ότι έχεις καταλάβει θα σου πω ότι θα πέσεις έξω. Ανατρεπτικό και αναπάντεχο το τέλος της ταινίας, προσωπικά το ευχαριστήθηκα γιατί ήταν ένα τέλος που δεν με ξίνισε και δεν μου χάλασε την προηγούμενη αίσθηση που είχα για την ταινία.

Υπέροχες ερμηνείες, σενάριο που δεν έμεινε κολλημένο μόνο στην ιστορία με τα φαντάσματα αλλά προχώρησε και παρακάτω όπως στις επιπτώσεις του πολέμου, την απώλεια, τα παιχνίδια της μνήμης, το παρελθόν. Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται ασύνδετα αλλά προσθέτουν ένα κύρος στην ταινία το οποίο βλέπουμε να λείπει από πολλά παρόμοια θρίλερ. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα τρομάξετε. Ειδικά αν ανήκετε στην κατηγορία των σινεφίλ που πιστεύουν ότι τα ψυχολογικά θρίλερ είναι και τα πιο τρομακτικά. Εγώ πάντως ναι. Να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι στο οπισθόφυλλο του dvd αναφέρεται ότι η γλώσσα της ταινίας είναι τα Γαλλικά. Πρόκειται για λάθος. Σε όλη την διάρκεια της η μόνη γλώσσα που ακούγεται είναι τα Αγγλικά. Το συγχωρούμε!

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *