Θλιμμένη Τζάσμιν

Άνεμος Magazine 11/03/2014 0

Blue Jasmine

γράφει η Σταυρούλα Αλατσά

Τίτλος: Θλιμμένη Τζασμίν (Blue Jasmine)
Θα μπορούσε όμως να λέγεται και: Ο Ξεπεσμός
Σκηνοθεσία: Γούντι Άλεν
Παίζουν: Κέιτ Μπλάνσετ, Σάλι Χόκινς, Άλεκ Μπόλτγουιν, Πίτερ Σάρσγκααρντ
Το είδα: Γιατί ήταν η καινούργια ταινία του αγαπημένου μου Γούντι
Είδος: Δραματική 2013
Διάρκεια: 98’

Παρακολουθούμε την ιστορία της Τζάσμιν, μιας γοητευτικής κακομαθημένης γυναίκας η οποία μετά την οικονομική κατάρρευση του συζύγου της, αναγκάζεται να αφήσει το πλούσιο σπίτι της και να μετακομίσει στο μικρό διαμέρισμα της αδελφής της. Μην μπορώντας να ξεπεράσει τον προηγούμενο και άνετο τρόπο ζωής της, κάνει σύμμαχο το αλκοόλ και τα αντικαταθλιπτικά. Η συναισθηματική κατάρρευση όμως δεν αργεί να έρθει φέρνοντας μαζί και το κατρακύλισμα της τρέλας.

Ο Γούντι Άλεν συνεχίζει να κάνει θαύματα και να μας εκπλήσσει. Η Θλιμμένη Τζάσμιν μπορεί να μοιάζει σαν μια σύγχρονη εκδοχή του ‘Λεωφορείον ο Πόθος’ όμως φαίνεται ότι είναι εμπνευσμένη  από την αληθινή ιστορία του απατεώνα χρηματιστή Μπέρνι Μάντοφ, ο οποίος καταδικάστηκε επειδή έφαγε 65 δισεκατομμύρια από τους πελάτες του. Ενώ η γυναίκα του Ρουθ Άλπερν έμπλεξε και έμεινε άφραγκη έχοντας κάνει και ένα πέρασμα από το σπίτι της αδελφής της, όπως και η Τζάσμιν. Όπως και να έχει είχαμε καιρό να δούμε τόσο καλή ταινία του Γούντι. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες του τολμώ να πω. Οι κωμικές ανάσες του φιλμ το σώζουν από το να γίνει τελείως μελόδραμα. Και το ρεαλιστικό τέλος δίνει ένα ακόμη αστεράκι στην ταινία.

Η δε Κέιτ Μπλάνσετ φαίνεται να είναι κομμένη και ραμμένη για τον ρόλο αυτό. Εξαιρετικά ανατριχιαστική και ως συναισθηματικό ράκος μετά την οικονομική κατάρρευση αλλά και σαν ήρεμη πλούσια σύζυγος. Το όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου το κέρδισε με το σπαθί της επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά. Υποψήφια για όσκαρ ήταν και η Σάλι Χόκινς (παριστάνει την αδελφή της Τζάσμιν), η οποία έχει κερδίσει ήδη την Χρυσή Σφαίρα για τον συγκεκριμένο ρόλο. Μην την χάσετε.

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *