Γεννημένοι Ξανά

Άνεμος Magazine 28/03/2014 0

genimeni ksana

γράφει η Σταυρούλα Αλατσά

Τίτλος: Γεννημένοι Ξανά (Venuto al Mondo) (Twice Born)
Θα μπορούσε όμως να λέγεται και: Η Κατάρρευση μιας μεγάλης αγάπης
Σκηνοθεσία: Σέρτζιο Καστελίτο
Παίζουν: Πενέλοπε Κρουζ, Έμιλ Χιρς, Άντναν Χάσκοβιτς
Το είδα: Και στεναχωρήθηκα
Είδος: Δραματική 2012
Διάρκεια: 127΄

Ο Αμερικανός φωτογράφος Ντιέγκο σε ένα ταξίδι του στο Σεράγεβο θα συναντήσει και θα ερωτευτεί την όμορφη Ιταλίδα Τζέμα. Όλα κυλούν όμορφα μεταξύ τους μέχρι την στιγμή που ανακαλύπτουν ότι η Τζέμα δεν μπορεί να κάνει παιδιά. Η εμμονή του ζευγαριού να αποκτήσει παιδί όμως θα τους οδηγήσει πάλι στο Σεράγεβο για να αναζητήσουν παρένθετη μητέρα. Κατά την παραμονή τους εκεί όμως θα ανάψει η σπίθα του πολέμου σε ολόκληρη τη Βοσνία, με την πόλη να πολιορκείται από τις σερβικές δυνάμεις.

Εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο της Μάργκαρετ Ματζαντίνι, συζύγου του σκηνοθέτη της ταινίας Σέρτζιο Καστελλίτο η ταινία καταπιάνεται με ένα προσωπικό θέμα το οποίο το τοποθετεί σε ένα δημόσιο πρόβλημα, που είναι τα πλαίσια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η Πενέλοπε Κρουζ μας έχει αποδείξει εδώ και καιρό ότι εκτός από πολύ όμορφη είναι και σπουδαία ηθοποιός. Έτσι και εδώ καλείτε να παίξει έναν ρόλο που περνάει από πολλές διακυμάνσεις- και το κάνει εξαιρετικά. Η ίδια έχει δηλώσει για τον ρόλο της: ‘Η ταινία είναι ένας φόρος τιμής σε όλες τις γυναίκες και στη μητρότητα. Είναι η πρώτη ταινία που γυρίζω μετά τη γέννηση του γιου μου. Υποδύομαι μια γυναίκα που έχει εμμονή να γίνει μητέρα, αλλά δεν μπορεί να πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο όνειρο της ζωής της. Έκλαψα πολύ όταν διάβασα το μυθιστόρημα στο οποίο είναι βασισμένο η ταινία’.

Το σίγουρο είναι ότι και εσύ θα κλάψεις. Είτε με την καταστροφή που φέρνει ο πόλεμος, είτε επειδή παρακολουθείς να σβήνει ένας μεγάλος έρωτας, είτε επειδή όλοι ανεξαιρέτως οι ήρωες της ταινίας ζουν το δικό τους δράμα σηκώνοντας ο καθένας τον δικό του βαρύ σταυρό. Κάτι επίσης αξιοσημείωτο της ταινίας είναι η αίσθηση που έχεις σε όλη την διάρκεια της, ότι ξέρεις τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά έρχεται το τέλος της ιστορίας για να σε αφήσει με το στόμα ανοικτό και τα μάτια γουρλωμένα. Γιατί όχι μόνο δεν είχες ιδέα τι συνέβαινε αλλά είχες ξεγελαστεί και εσύ όπως και η Τζέμα η οποία είχε βγάλει τα δικά της βιαστικά συμπεράσματα και τώρα πρέπει να ζήσει με τις τύψεις.

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *