«Άνθρωποι», του Στέφανου Δασκαλάκη στο Μουσείο Μπενάκη

Άνεμος Magazine 03/01/2014 0

daskalaki

Τριάντα ένα πορτρέτα σε λάδι του Στέφανου Δασκαλάκη, τα περισσότερα μεγάλων διαστάσεων, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 μέχρι σήμερα, παρουσιάζονται για πρώτη φορά συγκεντρωμένα στο Μουσείο Μπενάκη από τις 4 Δεκεμβρίου 2013 έως τις 19 Ιανουαρίου 2014 κάτω από το γενικό τίτλο «Άνθρωποι».
Οι κατά πλειοψηφία ολόσωμες μορφές των έργων αυτών αποτελούν τη συνέχεια μιας ζωγραφικής πορείας που ξεκίνησε από τα εσωτερικά δωματίων της δεκαετίας του ’80 και τις μεγάλες νεκρές φύσεις του ’90, με κοινό άξονα πάντα τη ζωγραφική με μοντέλο, έμψυχο ή άψυχο, στον κλειστό χώρο του εργαστηρίου.
Τα πορτρέτα της έκθεσης αυτής φανερώνουν όχι την εμμονή  με την πιστότητα της αναπαράστασης αλλά το πώς ο Δασκαλάκης συναντά μέσα από την απτή πραγματικότητα που έχει μπροστά του, μια άλλη, εσωτερική πραγματικότητα –τη δική του και του μοντέλου του.
Μέσα από την αγάπη για την ίδια την ύλη της ζωγραφικής οι ζωγραφισμένες μορφές γίνονται υπαρκτές σωματικές παρουσίες που αιωρούνται μεταξύ φυσικού και ζωγραφικού θέτοντας έντονα ερωτήματα γύρω από τα ζητήματα του ορατού, και του πνευματικού στην τέχνη.

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *