Κωνσταντίνος Νάρης: «Με οδηγεί η καρδιά και όχι η λογική» συνέντευξη στον Σάκη Ιντζεβίδη

Άνεμος Magazine 10/01/2014 0

naris

Το να προσπαθήσεις να παρουσιάσεις το «πορτρέτο» ενός νέου καλλιτέχνη μέσω ερωτήσεων γραπτής συνέντευξης, δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Ωστόσο, όταν υπάρχει ευθύτητα και ειλικρίνεια σε μια συζήτηση, όλα γίνονται ευκολότερα….

Καλησπέρα Κωνσταντίνε. Έχεις γεννηθεί στην Λάρισα, όμως μεγάλωσες στην Κοζάνη, όπου σπούδασες στη Βιομηχανική Πληροφορική του ΤΕΙ Κοζάνης αλλά και γραφιστικές τέχνες. Στην πορεία των σπουδών σου σε κερδίζει η μουσική και ειδικά το τραγούδι. Πως ξεκινάει το ταξίδι σου στον μαγικό κόσμο της μουσικής και ποιους ανθρώπους θεωρείς ότι ήταν ευλογία που τους συνάντησες;
Ανέκαθεν τραγουδούσα. Κάποιες από αυτές τις σπουδές που αναφέρεις τις έκανα και λίγο για χάρη της μητέρας μου. Το να θέλεις να γίνεις τραγουδιστής ή ηθοποιός καταλαβαίνεις ότι δεν ακούγεται και πολύ ωραίο στα αυτιά των γονιών. Τα παράτησα βέβαια όταν συνειδητοποίησα ότι δεν είμαι ευτυχισμένος σε οτιδήποτε άλλο πέραν του τραγουδιού. Αργότερα βέβαια κατάλαβα ότι δεν μπορείς να ζήσεις και πολύ εύκολα κάνοντας ακριβώς αυτό που αγαπάς και ειδικά με τα σημερινά δεδομένα.
Το ταξίδι μου στη μουσική ουσιαστικά ξεκινάει όταν προετοιμάζομαι να δώσω εξετάσεις σε δραματικές σχολές όπου εκεί εξετάζεσαι και στο τραγούδι. Κατά την προετοιμασία μου λοιπόν βρίσκεται στον δρόμο μου η Νανά Νικολάου, καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης τότε, η οποία μου συστήνει τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο για να με βοηθήσει στο τραγούδι. Ο Κωνσταντίνος είναι ο πρώτος άνθρωπος ο οποίος μου λέει «έχεις καλή φωνή» και αρχίζω να έχω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση καθώς μέχρι τότε ντρεπόμουν πολύ. Αυτό βέβαια είχε ως αποτέλεσμα να μην δώσω ποτέ εξετάσεις στη δραματική σχολή και να ξεκινήσω να ασχολούμαι πιο σοβαρά με τη μουσική.

Όλα στην ζωή έχουν μια αρχή και ένα τέλος, εσύ βάζεις ως τέρμα την καρδιά, όπως τιτλοφορείται το πρώτο σου μίνι άλμπουμ και το ομότιτλο τραγούδι “Τέρμα: η καρδιά”. Είναι θέμα ευαισθησίας και χαρακτήρα να σκέφτεσαι σύμφωνα με ό,τι προστάζει η καρδιά;
Η καρδιά είναι η αρχή και το τέλος. Όλα έτσι ξεκινούν κι έτσι τελειώνουν. Με μία καρδιά που βγάζει φτερά στην αρχή και μία πληγωμένη καρδιά συνήθως στο τέλος. Έτσι πορεύομαι από μικρός. Με οδηγεί η καρδιά και όχι η λογική. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει λοιπόν πιο ιδανικός τίτλος για την πρώτη μου δουλειά.

Πως έγινε η επιλογή των στίχων από τα τραγούδια που αποτελούν το μίνι άλμπουμ σου; Γνωρίζω ότι υπάρχει μια ιδιαιτερότητα όσο αφορά τους δημιουργούς, καθώς οι περισσότεροι ζουν εκτός Ελλάδας.
Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα να μπω στη διαδικασία επιλογής στίχων που θα αποτελούσαν τον πρώτο μου δίσκο. Είχε ένα ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι δύο από τους τέσσερις στιχουργούς ζουν εκτός Ελλάδας. Ο Χρίστος Παπαδόπουλος στο Κάιρο και ο Σταύρος Σταύρου στην Κύπρο και στο Λονδίνο τότε. Ο Νίκος Μωραϊτης και ο Διαμαντής Γκιζιώτης από την Αθήνα και ο Γιώργης Χριστοδούλου, συνθέτης του δίσκου, από τη Βαρκελώνη. Πολυεθνικός λοιπόν ο δίσκος τουλάχιστον από πλευράς δημιουργών.
Με τον Σταύρο έχουμε μία σχέση χρόνων. Μιλάμε γι’ αυτόν το δίσκο πολύ καιρό τώρα. Μέσω ίντερνετ βέβαια. Όλη η δουλειά έχει γίνει μέσω mail, facebook και skype. Οι πρώτοι στίχοι που είχα επιλέξει ήταν του Σταύρου καθώς το προετοιμάζαμε καιρό και αυτό που μου άρεσε ήταν ότι έγραφε τους στίχους πάνω σε μένα. Με τον κάθε στιχουργό υπάρχει και μία μικρή ιστορία. Είναι και οι τέσσερις άνθρωποι που εκτιμώ για τη δουλειά τους και το ήθος τους. Ζητήσαμε να μας στείλουν στίχους τους και μαζί με τον Γιώργη επιλέξαμε αυτούς που μας άγγιξαν περισσότερο. Θέλω να τους ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν γιατί δεν είναι και πολύ εύκολο ένας καταξιωμένος στιχουργός να εμπιστευτεί στίχους του σε έναν πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη.

Η συμβολή του Γιώργη Χριστοδούλου ως συνθέτη και ενορχηστρωτή στο άλμπουμ θεωρώ ότι είναι καταλυτική. Νιώθεις δικαιωμένος από το αποτέλεσμα;
Ο Γιώργης είναι ένας άνθρωπος που εκτιμώ και θαυμάζω χρόνια. Έχει ένα απίστευτο ήθος το οποίο δεν συναντάς συχνά σε ανθρώπους του χώρου. Το γεγονός ότι το όνομα μου συνδέεται πλέον με αυτό του Γιώργη Χριστοδούλου αναμφισβήτητα με τιμάει. Μπορώ να σου πω ότι είχαμε έντονες διαφωνίες στο στούντιο αλλά το αποτέλεσμα με δικαίωσε με το παραπάνω.
Συνήθως οι νέοι ερμηνευτές έχουν κάποιους παλαιότερους ως πρότυπα. Εσύ από ποιους έχεις επηρεαστεί;
Δεν θα έλεγα ότι είναι ακριβώς πρότυπα. Η Έλλη Πασπαλά για παράδειγμα η οποία είναι πλέον και δασκάλα μου πάντα με γοήτευε. Η Χάρις Αλεξίου, ο Χρήστος Θηβαίος, η Δήμητρα Γαλάνη και ο Γιάννης Κότσιρας είναι καλλιτέχνες που έχω ακούσει τόσο πολύ στη ζωή μου που ενδεχομένως να έχω επηρεαστεί από αυτούς. Τους θαυμάζω και έχω ζηλέψει κατά καιρούς τραγούδια και δουλειές τους.

naris 1

Η σημερινή εποχή για την πατρίδα μας είναι δύσκολη και σκληρή σε κάθε πτυχή της. Ποιες δυσκολίες συνάντησες ως νέος καλλιτέχνης που φιλοδοξεί να δώσει το στίγμα του; Δελεάστηκες κάποια στιγμή να φύγεις στο εξωτερικό;
Η μεγαλύτερη δυσκολία που συνάντησα ήταν η απαισιοδοξία των ανθρώπων γύρω μου. Προετοίμαζα έναν δίσκο και οι περισσότεροι με αποθάρρυναν λέγοντας μου “τι πας να κάνεις μέσα στην οικονομική κρίση;” Κανένας δεν πίστευε πως αυτός ο δίσκος θα γινόταν πραγματικότητα.
Εγώ αυτό που ήθελα ήταν να βρω έναν τρόπο να νιώσω καλά μέσα στις όποιες δυσκολίες. Και ο μόνος τρόπος ήταν να τραγουδάω. Το ύφος μου και το ρεπερτόριο που αγαπώ δεν θα μου επέτρεπαν να τραγουδάω σε μία άλλη χώρα κι έτσι αυτό θα γκρέμιζε όλα μου τα όνειρα. Έτσι, δεν σκέφτηκα ποτέ να φύγω από τη χώρα μου.

Αυτή την στιγμή που μιλάμε υπάρχει κάποιο πλάνο για ζωντανές εμφανίσεις προκειμένου να παρουσιάσεις στο κοινό τα τραγούδια σου;
Είμαι σε φάση συζητήσεων και αναζήτησης συνεργατών. Σε λίγο καιρό θα γίνουν κάποιες ζωντανές εμφανίσεις ξεκινώντας από την Αθήνα.  Έχω μεγάλη αγωνία και ανυπομονησία.

Θέλω να σε ευχαριστήσω για την κουβέντα που είχαμε και να σου ευχηθώ καλή επιτυχία.
Εγώ σ’ ευχαριστώ και χαίρομαι που στηρίζετε νέους καλλιτέχνες.

πηγή: Oρφέας

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *