Επιτραπέζιο παιχνίδι, «Η Ωραία Ελλάς και τα καταραμένα φίδια» • Γιάννης Φιλιππίδης

Άνεμος Magazine 27/01/2014 0

epitrapezio

Θεωρία νούμερο 011 • Πόσο φρονείς ότι απέχει ένα παραμύθι ή ένα επιτραπέζιο παιχνίδι από τον αληθινό κόσμο γύρω σου; Ελάχιστα θα σου πω εγώ, μιας και τα δυο, τόσο ο κόσμος των παραμυθιών, όσο και αυτός των παιχνιδιών, κατέχουν κραταιά θέση στο θυμικό σας, είτε είμαστε μεμονωμένα πρόσωπα, λαοί ολόκληροι, ακόμα και μια έγκυρη εταιρία σχεδίασης επιτραπέζιων παιχνιδιών. Σκέψου το λίγο ανοιχτά κι ίσως με ανασύρεις από την όχθη των ανόητων ως την αντίπερα, γιατί όλο και πιο τέτοιος αισθάνομαι τελευταία. Ανόητος κι ασύμβατος λογισμικά με όσα μου ανακοινώνονται σαν επικαιρότητα.

Γι’ αυτό είπα να το ρίξω σήμερα κυριολεκτικά στην τρελή, να επιτρέψω στον δικό μου ψυχικό κόσμο να εκπέσει στο επίπεδο του φανταστικού. Και δεν αναφέρομαι βέβαια στο φανταστικό, που φέρνει τη δημιουργία. Αλλά σ’ αυτό που μηρυκάζει παλιά παραμύθια και παίγνια και κάνει αναγωγές στο σήμερα, προσπαθώντας να βάλει τα κουτάκια της ψυχής μας σε πιο ομαλή σειρά. Πού ξέρεις; Αν διαχειριστούμε σωστά το βασίλειο της μυθοπλασίας που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, ίσως αιτιολογήσουμε γεγονότα που μας περιτρέχουν, ίσως κιόλας αν δεν είμαστε τζάμπα μάγκες, να παραδειγματιστούμε, να ξυπνήσουμε από τον mega εθνικό μας λήθαργο.

Στους βόες-κροταλίες, εγκρίνω να κάνεις φωτομοντάζ με φωτό πολιτικών από εφημερίδες, ή και τα ίδια τα λογότυπα εφημερίδων, αν βοήθησαν στο τωρινό σου εγκεφαλικό κατάντημα, του να μη ξεχωρίζεις πολιτικά ή κοινωνικά τη μια βούρτσα από την άλλη βούρτσα κι έχεις φτάσει σα πολίτης να αγγίζεις με το ’να χέρι το Σύριζα, με τ’ άλλο τη ΝουΔού, να συμπαθείς –αναίτια θαρρώ– τον αρχηγό των Δημαραίων, ενόσω τα βράδια λούζεσαι ένα χέρι «Χρυσαυγή», σαμπουάν που φλέρταρες καιρό στο ράφι των σούπερ μάρκετς, την ώρα που το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα σ’ έπειθε οριστικά για τη σαπίλα της δηθενιάς του. Τα σαμπουάν είναι κιόλας στη μπανιέρα σου κι είπες να πάρεις μια φορά να δεις πόσο μακρύ σου κάνει το μαλλί και συνέπεσε με μέρες, που η κολόνια «Pasok eau de parfum» σου ’χει τελειώσει μέχρι σταγόνας σαν αδειανό πουκάμισο παλιών ονείρων, μπουκάλι εξατμισμένο κι ας μη θυμάσαι να το φόρεσες πολύ τακτικά τον τελευταίο τουλάχιστον καιρό.

Δίκαια θα ρωτήσεις για τις σκαλίτσες ανόδου στο παιχνίδι. Απ’ αυτές, κάποιες είναι οι απρόσμενες γλυκές προσωπικές σου στιγμές, οι άλλες δε παίζουν, έτσι κι αλλιώς οι ζαριές, σου βαράνε στη σφαίρα του καταραμένου, ρίχνοντάς σε από φίδι σε φίδι, με παράπονο κοιτάς τις αδειανές από παίκτες σκαλίτσες σ’ ένα παιχνίδι που παρατηρώ πως η πάνω άκρη του δείχνει νορμάλ, αλλά το παιχνίδι, συνεχίζει σε άλλο σχήμα τόσο μακρόστενο προς τον πάτο του χαμένου, που αλλάζει δωμάτιο σα μακρύ κασκόλ που πήρες ν’ απλώνεις στη μια άκρη το σπιτιού σου κι αυτό, αξιοποιώντας τη διαμπερή οντότητα του χώρου, τον ξεπέρασε, περίσσεψε κι η κάτω του μεριά κι ακούμπησε πεζοδρόμιο.

Κοντορεβιθούλης εσύ, ταμένο που μαζεύει ψιχουλάκια για να ξαναβρεί το σπίτι του. Μονάχα που αναγκαστικά θα σε πληροφορήσω ότι μαζεύοντας ψιχουλάκια, ούτε σπίτι ξαναβρίσκεις, ούτε ζωή. Άσε που αν ποτέ φτάσεις στ’ αλήθεια σ’ αυτό που όριζες ως τα τώρα σα δικό σου, θα βρεις μια κακιά βασίλισσα άλλου παραμυθιού, σε ρόλο νοικοκυράς. Στη γερμανική καγκελαρία θα βρεις την πρόταση μου για το ρόλο, μολονότι ακόμα και μια μάγισσα βασίλισσα, θέλει μια γκλαμουριά, οπότε παίρνεις την προτεινόμενη, την περνάς καμιά σαρανταριά φορές από το νυστέρι του πιο εμπιστεύσιμου πλαστικού χειρουργού σου, την κάνεις καραμελάχρινη απ’ το γκρι-μπεζ που της έχει γίνει πέτσα, της τραβάς το μαλλί μέχρι να μακρύνει ως το πάτωμα κι απ’ αυτό το ίδιο πάτωμα –με τη βοήθεια της επιστήμης, από μόνος σου, δεν ενδείκνυται- της ανασηκώνεις τον πισινό που σέρνεται και λερώνει τη φούστα απ’ το ταγέρ.

Και; Φίρμα στην πρωταγωνιστική θέση της οικοδέσποινας, είναι έτοιμη να σε υποδεχτεί σπίτι σου (που ήταν παλιά) στο σπίτι της (που συμβαίνει να ’ναι τώρα). Θα κρατάει μάλιστα μια αρμαθιά κλειδιά. Τώρα Θήβα θα βρεθείς, Κορυδαλλό, Αλικαρνασσό ή κάπου αλλού θα σε γελάσω. Σ’ αυτό θα ενημερωθείς έγκαιρα, το ελληνικό δημόσιο θα φροντίσει να σε κατατοπίσει ποιο κλειδί αφορά το δικό σου κελί.

• Επικοινωνήστε με τον συγγραφέα:
https://www.facebook.com/Yannis.Filippidis.anemosekdotiki
http://yannis-filippidis.blogspot.gr
http://www.anemosekdotiki.gr/syggrafeis/pezografia/giannis-filippidis.html

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *