«Εμείς… “οι άλλοι”», Νατάσα Ρεντήφ

Άνεμος Magazine 04/01/2014 0

Emeis oi alloi

Τα άτομα
Γυρνώ την πλάτη στις παροτρύνσεις του είδους «ξυπνήστε», «αντισταθείτε», «ερωτευτείτε», «υπομείνετε», «ελπίζετε», «γκρεμίστε», «δημιουργήστε».
Ξεχνώ τις στατιστικές για την ανεργία και την υπογεννητικότητα. Τις δυσοίωνες ή παραπλανητικές προβλέψεις.
Αδιαφορώ για τις γενικές, γλαφυρές περιγραφές της σύγχρονης πραγματικότητας. Κλείνω τ’ αυτιά στις δημοσιογραφικές προσεγγίσεις της μιζέριας μας.
Παρατηρώ το άτομο. Εμένα, εσένα, τον γνωστό, τον ξένο, τον φίλο, τον εχθρό.
Οι σκιές
Μας βλέπω που παλεύουμε χρόνια τώρα να θάψουμε όποια ασχήμια νομίζουμε πως σέρνεται μέσα μας. Ν’ απαρνιόμαστε κομμάτια μας …τον ανήθικο, τον τρελό, ν’ αγνοούμε τον εγκληματία, τον διάβολο που παίζει με το μυαλό μας. Βλέπεις, δεν εναρμονίζονται με την υπάρχουσα τάξη και ηθική. Το αποτέλεσμα; Μέσα σε δύσκολες συνθήκες αβεβαιότητας, ανέχειας και φόβου, πολλές απ’ τις σκοτεινές αυτές φιγούρες της ψυχής μας, που με τόση επιμέλεια κρύβαμε ως τώρα,  παρασύρονται από το αγελαίο τους ένστικτο και μας οδηγούν να κουρνιάσουμε κάτω απ’ το ασφαλές πέπλο ακραίων  ομάδων, οργανώσεων, σωτήρων.
Οι εχθροί
Νάτοι  λοιπόν… Πήραν τη μορφή μας. Τώρα έχουν το πάνω χέρι όλοι οι πρώην εχθροί , όχι οι άλλοι, αλλά οι δικοί μας, που τόσο έξυπνα φροντίζαμε να τους καθρεφτίζουμε στους απέναντι. Αφού δεν  δεχτήκαμε την υπόστασή τους όταν είχαμε την ευκαιρία, αφού δεν τους δώσαμε μέσα μας τη θέση που συνειδητά έπρεπε εμείς να επιλέξουμε για κείνους, σήκωσαν κεφάλι.
Εμείς
Να μαστε λοιπόν… συμπορευόμαστε με κάθε είδους ομάδες, ανώνυμες άρα ανεύθυνες, στολισμένοι με κάθε είδους λάβαρα και σύμβολα, κραυγάζοντας συνθήματα και κατάρες προς πάσα κατεύθυνση, έτσι ώστε να μη βρίσκουν ποτέ στόχο και την ίδια στιγμή  αναρωτιόμαστε
« μα πότε επιτέλους θα ξυπνήσει ο κόσμος;»
Οι άλλοι
Ε, λοιπόν, οι άλλοι δε θα ξυπνήσουν ποτέ όσο εγώ κοιμάμαι  κοιμίζοντας τους «άλλους» μέσα μου.
Η αλλαγή είναι ατομική υπόθεση.

• επικοινωνήστε με την ποιήτρια:
http://facebook.com/anamimoy
http://www.anemosekdotiki.gr/poihsh/eterofwtos.html

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *