«Ο μάρτυραs της Νύχτας» Κατερίνα Λέκκα, εκδόσεις Ωκεανός

Άνεμος Magazine 25/10/2013 0

Martyras tis Nyxtas

H συγγραφέας Κατερίνα Λέκκα μας μιλάει στο άνεμος magazine για το καινούριο της μυθιστόρημα.

Η μυθιστορηματική οργάνωση του «Μάρτυρα της Νύχτας» γεννήθηκε μια ανοιξιάτικη μέρα σ’ ένα παλαιοπωλείο. Το τυχαίο ξεφύλλισμα μιας εφημερίδας από το σωρό έγινε η αιτία να αρχίσω μια έρευνα για ένα άρθρο που με εντυπωσίασε ιδιαίτερα. Αποτέλεσμα; Βρέθηκα να ξενυχτώ με μια πλειάδα χαρακτήρων –τον μυστηριώδη Θαλασσομάτη και τον ορκισμένο εχθρό του Βελή, τη συνεσταλμένη Έρικα και τον καταπιεστικό αρραβωνιαστικό της, τη ραδιούργα Έλενα και τον αινιγματικό γιο της, και να τραγουδώ με τον μοναχικό Μυθωδό: «Γύρω-γύρω μυστικά, που τα έκρυψα καλά, ήμουν μάρτυρας του χθες, δεν κοιμάμαι τις νυχτιές…»
Οι ήρωές μου, πειθήνιοι στρατιώτες των εντολών μου, ρίχτηκαν στη μάχη της επιβίωσης, της δικαίωσης, της κάθαρσης. Για χάρη μου ακροβάτησαν ανάμεσα στα λάθη και τα πάθη, τον έρωτα και το μίσος, τη μοναξιά και τη συντροφικότητα, την αλήθεια και το ψέμα. Δε δίστασα να τους οδηγήσω σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση –είτε με τρυφερότητα κι έγνοια, είτε με σκληρότητα και πόνο. Έζησαν στο πετσί τους την κοινωνική βία, την απόρριψη, το φόβο του στιγματισμού και μοιραία του ρατσισμού ακόμη και μέσα στο οικογενειακό τους περιβάλλον, την αγωνία να διασφαλίσουν τον καθωσπρεπισμό τους σε μια κοινωνία που τα μέλη της επιδίδονται στο «κατασπαράξτε αλλήλους».
Κατά συνέπεια, οι ήρωές μου διαλέγουν συνειδητά τη μοναξιά για να αμυνθούν, την επίθεση και το μίσος για να επιβληθούν, τη σιωπή για να γλυτώσουν τον κατακερματισμό της προσωπικότητάς τους. Παραδέχομαι πως τους φέρθηκα με σκληρότητα, αλλά ο νόμος της αγάπης, ο οποίος περιέχει και όλους τους άλλους νόμους που συγκροτούν έναν υγιή κοινωνικό ιστό, είναι σκληρός από φύση του. Η ίδια πολλές φορές αισθάνομαι αδύναμη να του εναντιωθώ, να του επιβάλλω νεωτερισμούς, πόσο μάλλον να τον αλλάξω. Τουλάχιστον προσπαθώ να τον κάνω πιο φιλικό.
Η επικάλυψη του μυθιστορήματός μου με μια δόση μυστηρίου, αγαπητοί αναγνώστες, έγινε εσκεμμένα. Πως αλλιώς θα σας έκανα να αγωνιάτε για την μοίρα των ηρώων μου, πως θα σας ωθούσα στην εξωτερίκευση των συναισθημάτων σας, πως θα σας προβλημάτιζα με κοινωνικά θέματα, πως θα σας μετέτρεπα σε κρυφούς μάρτυρες της ζωής τους εξιτάροντας τη φαντασία σας, πως θα σας κρατούσα δικούς μου δέσμιους μέχρι την τελευταία σελίδα του βιβλίου; Δεν ήθελα να είστε απλοί παρατηρητές στην εναλλαγή των γεγονότων, αλλά να πάρετε θέση στις εξελίξεις των γεγονότων, να συμμετέχετε δικαιολογώντας ή απορρίπτοντας τις επιλογές των ηρώων, να αντιδράτε κριτικάροντας τις πράξεις τους, να συμπάσχετε συναισθανόμενοι τη βαρύτητα των αποφάσεων τους.
Καλή ανάγνωση!
Με εκτίμηση, Κατερίνα Λέκκα

οπισθόφυλλο:
Ο Νίκος Απέργης το φτωχόπαιδο που πέτυχε στη ζωή του, ο καταξιωμένος φωτογράφος διεθνούς φήμης, χορτασμένος από τη δόξα και κορεσμένος από τον πολυτελή τρόπο ζωής, επιστρέφει στις Σπέτσες, στο σπίτι της γιαγιάς του.
Στο νησί θα γνωρίσει μια πανέμορφη κοπέλα, την Έρικα, κι έναν ιδιόρρυθμο και μοναχικό άνθρωπο, τον Θαλασσομάτη, που η τοπική κοινωνία τον έχει στο περιθώριο καθώς στο παρελθόν κατηγορήθηκε για τον φόνο μιας γυναίκας.
Η γνωριμία της Έρικας με τον Νίκο θα πανικοβάλει τον Αριστείδη Βενέτη, που θέλει να παντρευτεί την κοπέλα, ελπίζοντας ότι μέσα από τον γάμο αυτόν να θάψει για πάντα μυστικά που ανατρέπουν τις ζωές όλων.
Ο Νίκος νιώθοντας ερωτευμένος με την Έρικα, θα προσπαθήσει να τη διεκδικήσει και να της δείξει πως η χαρά της ζωής είναι ο έρωτας.
Όμως, το σεντούκι με τα μυστικά έχει ήδη ανοίξει και οι ζωές όλων αλλάζουν πορεία…

ISBN 978-960-6769-86-3, 429 σελ., εκδόσεις Ωκεανός

Leave A Response »

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος και όχι bot *